TA preprosta aktivnost vas najbolj varuje pred rakom (raziskava)

TA preprosta aktivnost vas najbolj varuje pred rakom (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2023

V študiji so odkrili, katera aktivnost je najbolj učinkovita pri preprečevanju rakavih obolenj.

Znano je, da zdrav življenjski slog lahko bistveno zmanjša tveganje za nastanek raka. Pomembno je, da poskrbimo za ustrezno prehrano, zadostno količino spanca, pa tudi za redno gibanje.

Katera športna aktivnost je najbolj zdrava?

Kakršna koli telesna aktivnost (če jo izvajamo pravilno) krepi naše zdravje, pripomore k boljšemu počutju ter nadgrajuje samo kakovost življenja.

V dolgoletni študiji, objavljeni v publikaciji British Journal of Sport Medicine, so švedski strokovnjaki povprečno 33 let spremljali milijon moških.

Odkrili so, da tek, plavanje in kolesarjenje zmanjšajo tveganje za 10 vrst raka. Omenjene aktivnosti namreč izboljšujejo kardiorespiratorno kondicijo.

Moški, ki so v dobri kardiorespiratorni kondiciji, bodo manj verjetneje zboleli za rakom glave, vratu, želodca, jeter, ledvic, pljuč, trebušne slinavke, črevesja, požiralnika in danke.

Najboljše pri vsem pa je, da so vse tri aktivnosti precej preproste: zanje potrebujemo res osnovno opremo, sploh na tek ali kolesarjenje pa se lahko odpravimo praktično kadarkoli. Celo v službo se lahko namesto z avtomobilom odpravimo s kolesom.

Ne pozabite na vaje za moč

Čeprav so "kardio" vadbe tiste, ki najbolj pripomorejo k kardiorespiratorni kondiciji, to še ne pomeni, da so vaje za moč nepomembne.

Z leti izgubljamo mišično maso, kar privede do številnih težav; več vnetij v telesu, večje tveganje za zlome, oteženo premikanje... Zaradi tega je pomembno, da čim bolj vzdržujemo tudi mišično maso z ustreznimi vajami za moč.

Vir: independent.co.uk

Bonus video: Kineziologinji o pravilnem gibanju