Napitek za topljenje trebušne maščobe, ki ga pripravite iz le dveh sestavin – kako deluje? To pravi strokovnjak!

8. 9. 2022
Deli
3 / 3
Profimedia

Za ultimativno pijačo za hujšanje - s katero naj bi pospešeno izgubljali kilograme - naj bi kombinirali tako:

Pripravite 240 ml črne kave in v toplo vmešajte sveže stisnjen sok ene limone ali limete in napitek še topel popijte. Tako izkoristite koristi obeh pijač hkrati, pri čemer je kofein odgovoren predvsem za kurjenje maščob.

● RESNICA?

»To je največja neumnost,« je dr. Mayur Ranchordas, fiziolog in športni nutricionist povedal za The Sun.

Gre preprosto za marketinško potezo. ➡️ »Ni dokazov, da bi s pitjem te pijače preprosto shujšali.«

Videi res vsebujejo povezavo, ki vodi na spletno stran, kjer prodajajo kavo za hujšanje z L-karnitinom. Karnitin je v celicah potreben za prenos maščobnih kislih - udeležuje se razpada maščob, pri čemer nastaja energija. Zato se karnitin pogosto nahaja v prehranskih dopolnilih, zlasti tistih za pomoč pri hujšanju. Vendar raziskave niso pokazale, da bi dodaten vnos pomagal pri izgubljanju telesne teže oziroma pri izgubi maščobe.

Če bi bili kolesar Tour de France in bi želeli povečati zmogljivost, bi morda pomislili na karnitin, toda da bi shujšali, "to je metanje denarja," pravi nutricionist. Lažja bo le vaša denarnica, obseg pasu pa ne bo nič manjši.

● ZAKLJUČEK

⚠️ Ni dokazov, ki bi potrdili, da mešanje kave in limone oz. limete poskrbi za drastično izgubljanje maščobe.

Edina stvar, ki deluje, je zdrav življenjski slog – kombinacija ustrezne prehrane in vadbe, pravi nutricionist. Vse omejevalne diete so šok za telo, vodijo lahko v pomanjkanje pomembnih hranil in sledi jo-jo učinek.

Previdno tudi pri kofeinu, preveč tega lahko na telo vpliva tudi negativno in vodi, na primer, v živčnost, nespečnost, visok krvni tlak in druge tažve.

Viri:
The Impact of Coffee on Health
Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview
www.thesun.co.uk
www.hsph.harvard.edu

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek