Marsikdo na dieti najprej izloči kruh iz prehrane in to se zgodi s telesom.
Kruh je najljubša hrana mnogih ljudi in brez njega si težko predstavljamo obroke, znano pa je, da vpliva na našo težo. Pogosto je slišati, da ko se ljudje odločijo shujšati, najprej iz prehrane izločijo kruh, saj pospešuje hujšanje.
Ste se kdaj vprašali, kaj se bo zgodilo z vašim telesom, če prenehate jesti kruh? Ne sprašujte se več, saj vam bomo danes povedali vse, kar morate vedeti. Ne glede na to, ali ste samo radovedni ali pa razmišljate o tem, da bi se lotili diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, je pomembno, da veste, kakšne stranske učinke ima lahko izločitev tega ogljikovega hidrata iz vaše prehrane.
Želimo pa, da upoštevate, da so vsa žita različna, zato je res odvisno od tega, katere vrste žit izločate. Učinki odstranitve rafiniranih žit, ogljikovih hidratov na splošno ali polnovrednih žit iz dnevne prehrane se lahko razlikujejo. Zato poglejmo, kaj se bo zgodilo.
Kaj se pravzaprav zgodi, ko ogljikovi hidrati zapustijo naš jedilnik?
Ko zmanjšate vnos ogljikovih hidratov, najprej opazite, kako hitro, celo čudežno, pade teža. Vendar to ni maščoba, ki jo izgubljate. Gre za vodo. Ko se ogljikovi hidrati shranjujejo v telesu v obliki glikogena, se v vsakem gramu ogljikovih hidratov shrani tri- do štirikrat več vode. Zato boste takoj, ko boste zmanjšali ogljikove hidrate in začeli uporabljati zaloge glikogena, izgubili kar nekaj vode.
Ogljikovi hidrati so glavni vir energije za možgane. Ko oseba zmanjša vnos ogljikovih hidratov, možgani delujejo na izpuh, zlasti ker se zaloge glikogena zmanjšajo in izčrpajo. Ko zmanjka glikogena, telo razgradi maščobo in začne uporabljati majhne ogljikove delce, imenovane ketoni. Zato bodite previdni pri opuščanju ogljikovih hidratov in tega ne počnite brezglavo.
Rezultat: slab zadah, suha usta, utrujenost, šibkost, omotica, nespečnost, slabost in možganska megla. V bistvu se počutite, kot da imate gripo. Sčasoma se telo prilagodi na delovanje s ketoni, tako da se ne počutite več tako slabo, vendar še vedno niso najprimernejši vir goriva za vaše telo.
Izguba teže zaradi kopičenja vode v telesu
Kruh je poln ogljikovih hidratov, njihovo nenadno izločanje pa se bo poznalo na telesu in vodilo v hujšanje. A ne gre za hitro hujšanje, temveč za izginjanje vode, ki se nabira v telesu.
Telo shranjuje ogljikove hidrate v obliki glikogena, mlečne kisline, ki zbira vodo. Vsak gram ogljikovih hidratov, ki ostane v telesu, zadrži in veže tri do štirikratno težo vode.
Manjša potreba po hrani
Znano je, da ogljikovi hidrati povzročijo nenaden dvig in skok krvnega sladkorja, ki nato nenadoma pade, kar povzroči občutek lakote in potrebo po hrani. Tudi zato kruh vpliva na kilograme, saj je poln ogljikovih hidratov.
To ne pomeni, da bi morali kruh popolnoma izločiti iz prehrane, ampak le, da prazne kalorije in bel kruh nadomestite s polnozrnatim, ki uravnava in uravnava krvni sladkor.
Povečana energija in boljša prebava
Za razliko od črnega ali integralnega kruha beli kruh ne vsebuje vlaknin, ki so zelo potrebne za normalno delovanje črevesja in prebavo. Takšna hrana povzroča zaprtje in prebavne težave. Po tem, ko z jedilnika črtate bel kruh in v dnevno prehrano vključite polnozrnate žitarice, začne prebava delovati normalno in lahkotno. Prav tako so ogljikovi hidrati hrana in gorivo za možgane. Če je kakovostna, možgani delujejo normalno, brez motenj, če pa hrana za možgane ni zdrava, se telo odzove negativno, povzroči občutek šibkosti in utrujenosti.
Strokovnjaki poudarjajo, da je pomembno, da ogljikove hidrate vnašamo v telo v zmernih količinah. Z vključitvijo teh živil v vašo prehrano boste dobili dovolj vlaknin, železa, folatov in magnezija, boste siti in imeli boste dovolj energije. Ne pozabite, da nobena hrana sama po sebi ni slaba, pomembno je le ohraniti ravnovesje in določiti, kateri deli so za vas najboljši.
Izboljšana prebava
Pšenica je zelo težko prebavljiva. Pravzaprav se večina ljudi ne zaveda, da so lahko jedi, ki vsebujejo veliko glutena, vzrok njihovih vsakodnevnih prebavnih simptomov. Po zaužitju kruha se neredko pojavijo napihnjenost, driska, bruhanje in bolečine v želodcu.
Najbolj znane prebavne motnje zaradi glutena so alergija na pšenico, občutljivost na pšenico in celiakija, vendar obstaja še veliko drugih bolezni, ki lahko povečajo občutljivost na gluten.
Ugotovljeno je bilo tudi, da lahko zmanjšanje količine pšenice, fermentiranih oligosaharidov, disaharidov, monosaharidov in poliolov izboljša simptome sindroma razdražljivega črevesja.
Več energije
Ogljikovi hidrati so običajno povezani z zagotavljanjem energije. Ko pa gre za predelane ogljikove hidrate, kot je kruh, ima ravno nasprotni učinek! Delni razlog za to je, da se med predelavo odstranijo otrobi, ki vsebujejo vlakna. Posledično predelana žita vsebujejo manj vlaknin in se lažje prebavijo in absorbirajo kot polnozrnata žita.
Preberite še: Zdravnik opozarja: TO je 5 običajnih navad, ki uničujejo vaš spanec!
Priporočamo tudi: Spite z nogavicami ali bosi? Strokovnjaki razkrivajo, kaj je bolj zdravo
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?