Kočno razkrit mit, koliko obrokov potrebujemo na dan, da bi shujšali: Pozabite na tradicionalne tri obroke, to je število, ki ga zares potrebujete

Kočno razkrit mit, koliko obrokov potrebujemo na dan, da bi shujšali: Pozabite na tradicionalne tri obroke, to je število, ki ga zares potrebujete (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2022

Ste ljubitelj tradicionalnih treh obrokov na dan? Se vaši kilogrami ne premaknejo? Morda je vzrok v številu obrokov, ki jih zaužijete v dnevu. Da bi shujšali, ljudje pogosto zmotno menijo, da bi morali jesti manj in zmanjšati število obrokov na dan. Vendar je to velika napaka. Strokovnjaki menijo, da ni toliko pomembno število obrokov, temveč kako jih sestavite.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Odločili ste se, da je čas za uravnoteženje prehrane in vrnitev k dobrim navadam. Čeprav je ta odločitev plemenita, se je ni vedno lahko držati. Da bi shujšali, običajno menimo, da moramo jesti manj in zmanjšati število obrokov na dan. Vendar je to velika napaka. Strokovnjaki menijo, da ni toliko pomembno število obrokov, temveč kako jih sestavite. Zato mnogi priporočajo določeno število obrokov na dan, da bi lahko shujšali. Ni smiselno začeti z drastično dieto, ki pogosto ni prilagojena vašim potrebam. Seveda bo glede na vašo izgubo telesne teže potreben nasvet zdravnika, ki vas bo bolje usmerjal, vendar lahko rečemo le, da se bodo vaše prehranjevalne navade verjetno spremenile.

Pripravljeni na spremembe? Verjetno ste že slišali nasvet, da je uživanje majhnih obrokov čez dan način, kako zmagati v boju z debelostjo. Strokovnjaki trdijo, da pogosti prigrizki, če so zdravi, ohranjajo vaš metabolizem, preprečujejo lakoto in uravnavajo krvni sladkor.

Izguba teže: več ali manj kot 3 obroki na dan?

V svetu prehrane velja, da pogosteje kot jeste, bolj verjetno je, da boste porabili kalorije in obvladali občutek lakote. Zato se pogosto priporoča, da se vsak dan poje šest ali več "mini obrokov", ravno toliko, da telo nahranite in se naužijete do naslednjega grižljaja, kar je bolj prijazno do pasu kot trije večji obroki. 

Če želite učinkovito shujšati, ne da bi pri tem ogrozili svoje zdravje, se morate prehranjevati pametno. Strokovnjaki priporočajo, da se znebite nekaj odvečnih kilogramov in jeste... 5 do 6 krat na dan! Da, da, prav ste prebrali. To ne pomeni, da pojeste 6 velikih krožnikov na dan. Gre bolj za to, da zmanjšate porcije in jih razporedite čez dan. Dan morate začeti z zajtrkom po 7. uri zjutraj, da prebudite svoj metabolizem in nastavite tempo za ves dan.

Profimedia

Ob 10. uri dopoldne si privoščite majhen zdrav prigrizek, da boste lažje dočakali kosilo.  Med 12. in 13. uro imejte odmor za kosilo z veliko obilnejšim obrokom, s katerim boste napolnili svoje zaloge energije. Drugi prigrizek si privoščite med 15. in 17. uro. Za večerjo je bolje jesti zgodaj, med 18.30 in 19.30, da ima naš prebavni sistem čas, da asimilira obrok in se izogne napihnjenosti pred spanjem. Če ste nično ptica, si lahko po večerji privoščite še en lažji obrok, vendar bodite previdni, to ne pomeni, da morate pojesti škatlo piškotov, ki je poleg vaše postelje. Raje si privoščite dva dobra kivija, ki vam lahko pomagata zaspati.

Da bo ta nova rutina učinkovita, je pomembno, da pokurimo toliko kalorij, kot smo jih zaužili čez dan!

Prednosti več kot treh obrokov na dan

Čeprav uživanje več obrokov morda ne bo pospešilo presnove ali pospešilo izgorevanja maščob, strokovnjaki pravijo, da vam lahko pomaga na druge načine. Dlje ko čakate med obroki, bolj ste lačni, zato se boste verjetno prenajedli.

Po približno treh urah brez hrane začne krvni sladkor upadati. Po štirih urah pa je vaše telo že prebavilo vse, kar ste prej poslali vase. Ko prestopite mejo 5 ur, vam začne krvni sladkor padati in zgrabite vse, kar lahko, da bi se najedli.

Zato je zajtrk tako pomemben. Po 7-8 urah spanja brez hrane potrebujete energijo za gibanje. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo manjšo težo kot tisti, ki jutranji obrok preskočijo. Prav tako dobijo več hranilnih snovi, kot so vitamini D, B12 in A. Morda se celo lažje uprejo želji po hrani in bolje izbirajo hrano, zlasti če so del obroka beljakovine. Če dan začnete z zajtrkom in nato jeste vsake 3 do 4 ure, boste telesu in možganom zagotovili stalen dotok hranilnih snovi, tako da ne boste pretiravali z obroki.

Kako se odločati za prave prigrizke med obroki?

Če se odločite za mini obroke, je največja nevarnost, da jih pojeste preveč.

Če izberete dobro hrano in nadzorujete velikost porcij, vam lahko pogosta hrana pomaga pri hujšanju in preprečuje željo po hrani. Najpreprostejša strategija je nadzorovanje porcij z beljakovinami in vlakninami, ki vas nasitijo.

Načrtujte prigrizke z veliko hranil, kot so:

  • Sveže sadje z nizkomaščobnim sirom
  • Surova zelenjava s 1/4 skodelice humusa ali tzatziki omake za pomakanje
  • Polnozrnati krekerji in sir z nizko vsebnostjo maščob ali eno žlico masla z oreščki
  • 1/4 skodelice mešanice z oreščki, suhim sadjem
  • 1 skodelica nemastnega grškega jogurta s svežimi jagodami
Profimedia

Najpomembnejša točka, ki si jo morate zapomniti, ko poskušate shujšati, je, da imate realna pričakovanja. Obstajajo različni pristopi k hujšanju, vendar vsi morda ne bodo ustrezali vašemu življenjskemu slogu. Če se odločite za nekaj, pri čemer morate veliko spreminjati, je verjetnost, da vam ne bo uspelo, velika. Če imate službo od 9 do 5, potem boste težko po vsakih dveh do treh urah pojedli obrok. Za izgubo telesne teže je pomembno, da nadzorujete število kalorij. Ni pomembno, ali imate šest ali tri obroke na dan, razdelite kalorije na enake dele in se tega držite za učinkovito hujšanje.

Preberite še:

Takšni so fizični simptomi stresa: podlegli ste vsaj enemu!

Priporočamo tudi:

Poslovite se od jesenske depresije: Nepričakovano naravno živilo, ki ima diuretične lastnosti in močno vpliva na vaše razpoloženje