Zakaj hujšate?

Zakaj hujšate? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2015

V primeru, da se odločite za hujšanje, najprej poskrbite za dobro voljo. Ko ste zadovoljni in srečni je hujšanje veliko lažje. Nato si zastavite cilje zakaj hujšati.

Vitki z zadovoljstvom

Dieta naj bo zdrava in uravnotežena, zato je nujno potrebno uživanje živil iz vseh skupin v normalnih količinah. Pomembno je le, da glede na izbrani program zmanjšate vnos kaloričnih živil kot so nezdrave maščobe in visoko energetski sladkorji.

Preden pa se odločite za dieto, je potrebno, da sami sebi iskreno odgovorite na naslednja vprašanja:

  • Kaj mi pomeni hrana?
  • Kakšne so moje prehrambene navade?
  • Zakaj moram shujšati?

Le tako boste s shujševalnim programom lažje začeli in se držali zastavljenega cilja.

Hrana je življenjskega pomena! Jemo vsak dan, da zadovoljimo osnovne oziroma primarne življenjske potrebe. Če ne bi vedeli, kako zdrava je zelenjava, je prav gotovo ne bi toliko pojedli.

Hranjenje je zabavno in družabno

Kadar jemo, redkokdaj pomislimo, kaj nam hrana pravzaprav pomeni, oziroma kaj nam še ponuja. In ponuja prav gotovo veliko, samo na pravi način moramo k hrani pristopiti.

Čas hranjenja je eden redkih trenutkov, ki nam omogoča druženje in komuniciranje z ljudmi.

Hrana naj bo nagrada

Po težkem in utrudljivem dnevu nas razveseli pogrinjek, na katerem je naša najljubša hrana. Pri hujšanju si privoščite res le najboljšo hrano, ki je zdrava in ima dober okus.

Med hujšanjem se po napornem dnevu nagradite s hrano, ki je zdrava in dobrega okusa. To vam bo pomagalo vztrajati pri zastavljenih ciljih.

Ne sezite takoj po visokokalorični hrani, ki sicer hitro zasiti, vendar telesu naredi več škode kot koristi.

Hranjenje naj bo užitek

Tudi ko ste na dieti, jejte z užitkom in zadovoljstvom. Prav tako bodite spoštljivi do prehrambenih navad vaših prijateljev. Namesto da jih kritizirate, jih le opozorite na drobne napake, ki jih v prid svojega zdravja lahko odpravijo. Privoščite si z njimi kosilo in se nikar ne odpovejte užitku pri hranjenju.

Hrana je lahko sprostitev

Kdaj pa kdaj potrebujejo vaše telo in misli mir in počitek. Pozabite na vsakodnevni stres in se prepustite kulinaričnim spretnostim. Preženite stres s kuhanjem in ob tem uživajte, da boste s hrano razveselili sebe in najdražje. Kuha vam bo pomagala otresti se vsakodnevnih problemov.

Zastavite si cilje zakaj hujšati

1. Počutil/-a se bom bolje, ker bom ponovno videti dobro in zapeljivo.

2. Moje telo bo vitalno, imel/-a bom več kondicije in konec bo z zadihanostjo. Od sedaj naprej bom lahko brez težav igral/-a badminton in kolesaril/-a z mojimi prijatelji.

3. Ponovno bom pridobil/-a izgubljeno samozaupanje. Na bazenu ali na plaži mi nikoli več ne bo nerodno v kopalkah.

4. Ponovno bom lahko sledil/-a modnim zapovedim. Časi širokih, dolgih in neprivlačnih majic in puloverjev so mimo.

5. Bolj bom zdrav/-a in ne bom imel/-a več težav s počutjem. Prav tako se mi bo znižal nevarni holesterol in obiski pri zdravniku ne bodo več tako pogosti.

6. Vitka postava in željena teža je zame samopotrditev, da sem dosegl/-a zastavljen cilj. Bolj bom samozavesten/-na in zadovoljen/-na sama s sabo.

7. Svoji parnerici/partnerju se bom zdel/-a privlačen/-na. Doseženih rezultatov se bo z mano veselil/-a.

8. Ko bom imel/-a manj kilogramov, se bom v svoji koži počutil/-a odlično in brez vseh težav. Zopet bom lahko šel/šla s prijatelji in prijateljicami na fitnes in ne bo mi nerodno.