Najboljši čaji za pospeševanje metabolizma in hujšanje: Odplaknite toksine in si zagotovite zagon zdravih telesnih funkcij

Najboljši čaji za pospeševanje metabolizma in hujšanje: Odplaknite toksine in si zagotovite zagon zdravih telesnih funkcij (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2023

Začnite ali končajte dan s pijačo, ki je enako prijetna in zdrava.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

V pogovorih o zdravju, zlasti tistih o hujšanju, se pogosto omenja vaš metabolizem. Na osnovni ravni je presnova način, kako vaše telo pretvori stvari, ki jih zaužijete in popijete, v energijo. Pogosto se pojavijo vprašanja o tem, kako ohraniti zdravo hitrost presnove, saj hitrejša presnova pomeni, da vaše telo hitreje porablja energijo. To lahko pripomore k zdravemu hujšanju in uravnavanju telesne teže. Čeprav obstaja vrsta živil, pijač in vaj, ki lahko pomagajo izboljšati presnovo in s tem zmanjšati telesno težo, lahko svoje možnosti povečate z izbiro določenih pijač, ki vam lahko pomagajo doseči cilje na podlagi hranilnih snovi in antioksidantov, ki jih vsebujejo. Na primer, pitje določenih vrst čajev lahko pomaga izboljšati presnovo in poveča vaše možnosti za izgubo telesne teže - razkritje, ki bo verjetno razveselilo vse ljubitelje čajev!

Razstrupljevalni čaji so pravi čaji ali zeliščni čaji, ki vsebujejo fitonutriente, ki pomagajo izboljšati hujšanje. To storijo tako, da pospešijo presnovo in povečajo sposobnost telesa za izgorevanje maščob. Prav tako spodbujajo zdrava jetra, saj racionalizirajo delovanje jeter in čistijo prebavni trakt.

Antioksidanti v razstrupljevalnem čaju delujejo tako, da odplaknejo te toksine in vam pomagajo ohranjati zdravo telesno težo. Zaradi blagih odvajalnih učinkov odstranjujejo tudi odpadne snovi. Z razstrupljanjem telesa lahko pomagate pri ponovnem zagonu zdravih telesnih funkcij in zagonu presnove.

Ali čaji za razstrupljanje delujejo?

Razstrupljevalni čaji so učinkoviti pri kratkoročnem manjšem hujšanju. Pomagajo nadzorovati lakoto in lahko ponovno zaženejo vaš metabolizem, da hitreje kuri kalorije. Niso pa vsesplošno zdravilo. Ne morete preprosto piti čaja za razstrupljanje in pričakovati, da se bodo kilogrami stopili. Za resnične rezultate morate vložiti trdo delo v kuhinji in telovadnici.

Razstrupljevalni čaji so dobra izbira za ljudi, ki želijo kratkoročno shujšati in spodbuditi naravne telesne funkcije. Razstrupljevalni čaji lahko pomagajo obnoviti zdrave črevesne bakterije in pospešiti prebavo. Ti procesi pomagajo telesu pri razgradnji maščob.

Čaji za razstrupljanje lahko pomagajo pri hujšanju v kombinaciji z gibanjem in zdravo prehrano. Tukaj je nekaj naših najljubših razstrupljevalnih čajev, če želite shujšati in izboljšati splošno zdravje.

7 najboljših razstrupljevalnih čajev za hujšanje

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je kralj, ko gre za koristi za zdravje. Poln je antioksidantov, ki pomagajo iz telesa odplakniti proste radikale. Pravzaprav ima še posebej visoko koncentracijo epigalokatehina - čajnega katehina, za katerega je znano, da pomaga pri hujšanju. Čaj pospešuje presnovo, kar pomaga telesu učinkoviteje izgorevati maščobe.

Profimedia

2. Čaj Oolong

Oolong čaj ali wulong čaj je kitajski čaj, ki je delno oksidiran. Oksidacija je lahko od 8 do 80-odstotna, odvisno od tehnike in želja čajnega mojstra. Rahlo oksidirani čaji so običajno sladki in blagi, medtem ko so močno oksidirani oolongi močni in zemeljski.

Tako kot zeleni čaj je tudi čaj oolong narejen iz listov rastline Camellia sinensis. Ponaša se z velikim številom antioksidantov in naravnih sestavin, ki odstranjujejo toksine in proste radikale, ki lahko povečajo tveganje za povečanje telesne teže zaradi stresa.

Dokazano je, da čaj oolong zmanjšuje vsebnost lipidov v jetrih. Katehini v čaju zavirajo lipogenezo - presnovno nastajanje maščob. Raziskovalci so ugotovili tudi, da čaj oolong zavira aktivnost pankreatične lipaze, zaradi česar se zmanjša absorpcija maščob in poveča izločanje maščob z odpadki.

3. Čaj iz regratovih korenin

Regrat se v indijski ajurvedski medicini in drugih tradicionalnih medicinskih praksah uporablja za zdravljenje manjših težav s prebavnim sistemom in kot diuretik. Študije kažejo, da ima regrat diuretične in odvajalne učinke, ki lahko pomagajo odplakniti toksine iz telesa. To lahko povzroči tudi kratkotrajno izgubo telesne teže, ki jo je mogoče vzdrževati z ustrezno telesno vadbo in zdravo prehrano.

Profimedia

4. Šipkov čaj

Šipkov čaj je narejen iz šipkovih plodov rastline vrtnice. Ta del rastline lahko najdemo, ko so cvetovi že odcveteli. Nadomestijo jih rdeče ali oranžne jagode, ki jih lahko naberemo in prelijemo z vročo vodo ter tako pripravimo nežen čaj za razstrupljanje.

Šipkov čaj lahko zaradi antioksidantov pomaga pospešiti izgubo telesne teže. Neka študija je pokazala, da se je zaradi vsakodnevnega uživanja šipka zmanjšala količina trebušne visceralne maščobe. Študija je bila izvedena pri osebah s predebelostjo v obdobju 12 tednov. Ta čaj tudi naravno ne vsebuje kofeina, zato ga lahko pijete ves dan, ne da bi to vplivalo na vaš spalni cikel.

Profimedia

5. Čaj iz pegastega badlja

Čaj iz pegastega badlja je okusna zeliščna mešanica iz semenskih strokov rastline pegastega badlja. Je trn v peti med pohodništvom, vendar odlična izbira, ko gre za čiščenje jeter. Ta čaj vsebuje silimarin, pogost rastlinski dodatek, ki se uporablja za zdravljenje težav z jetri.

Ena od metaanaliz je pokazala, da lahko pegastega badlja pomaga izboljšati zdravje jeter in zmanjšati učinke bolezni, kot je ciroza. Raziskovalci so ugotovili, da antioksidativno delovanje pomaga blokirati toksine na celični membrani in poveča sintezo beljakovin. Te raziskave kažejo, da lahko pitje čaja iz pegastega badlja pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa in preprečuje njihov vstop v celice.

6. Čaj Earl Grey

Čaj Earl Grey je črni čaj, napolnjen s pomarančno lupino bergamotskih pomaranč. Ponaša se z rahlo citrusnim okusom in je pogost čaj za zajtrk. Je tudi odličen čaj za dnevno razstrupljanje. Vsebuje kofein in aminokislino, znano kot L-teanin, ki povečuje raven energije. L-teanin pomaga upočasniti sproščanje kofeina, kar ustvarja dolgotrajnejši energijski zagon.

Earl Grey vsebuje tudi vitamin C, ki lahko okrepi imunski sistem. To vam lahko pomaga ohranjati dobro kondicijo, da se lahko odpravite v telovadnico in povečate učinkovitost vadbe.

7. Ingverjev čaj

Čaj z ingverjem je zdrava pijača na več ravneh. Znano je, da ingver pomaga pri lajšanju slabosti, lajšanju bolečin ter uravnavanju krvnega tlaka in koronarne srčne bolezni, povezan pa je tudi s pomočjo pri hujšanju.

Ingver je edinstven pri hujšanju, saj vsebuje spojine, znane kot gingeroli in shogaoli. Te spojine ustvarjajo antioksidativni učinek, ki zmanjšuje poškodbe zaradi prostih radikalov v telesu. Ta škoda vodi v povečanje oksidativnega stresa, ki lahko povzroči in poslabša debelost, poleg tega pa lahko vodi tudi v zmanjšano presnovo, energijo in drugo.

Preberite še:

Občasno postenje, veganska in paleo dieta: zvezdniki razkrivajo, katere diete jim najbolj ustrezajo

Priporočamo tudi:
To sadje in zelenjava ima več vitamina C kot pomaranča (jih jeste redno?)