Obožujete LUBENICE? Preizkusite posebno lubenično dieto, ki je kot nalašč za poletne dni!

Obožujete LUBENICE? Preizkusite posebno lubenično dieto, ki je kot nalašč za poletne dni! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2022

Spoznajte popolno poletno dieto, s katero boste očistili svoje telo.

Dieta z lubenicami je namenjena posameznikom, ki si želijo očistiti svoje telo, se napolniti z vitamini ter izgubiti kakšen odvečni kilogram.

Kako deluje? 

Obstaja več različic diete z lubenico. Najbolj priljubljena je dieta, ki je sestavljena iz dveh faz.

V prvi fazi ljudje na dieti ne jedo nič drugega, kakor lubenico. Gre za kratko obdobje, ki običajno traja tri dni.

V drugi fazi pa posamezniki počasi in postopoma začnejo v svoj jedilnik vnašati tudi druga živila. Za začetek jedo dva lažja obroka na dan, vmes pa še vedno lubenica ostaja prigrizek. Tako se telo počasi pripravi na običajno hrano, vseeno pa je pomembno, da tudi po zaključeni dieti skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Tudi strokovnjaki opažajo prednosti diete

Nutricionistka Jessica Marcus je za portal healthline.com povedala, da je dieta zaradi svojega kratkega trajanja lahko bolj uspešna, kakor druge. "Dieta je smiselna izbira za tiste, ki hitro izgubijo motivacijo. Bolj verjetno je, da bomo vztrajali, če vemo, da to traja samo nekaj dni," pojasnjuje.

Lubenica ima precej nizko energijsko vrednost  (skodelica narezane lubenice ima 46 kcal), poleg tega pa je bogata z vitamini A, B1, B6 in C. Vsebuje tudi likopen, antioksidant, ki lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni, rakava obolenja ter druge bolezni.

Z lubenico pa poskrbimo tudi za ustrezno hidracijo, kar je še posebej pomembno v poletnih dneh. "Lubenica vsebuje preko 90 % vode. Ima malo kalorij, obenem pa zagotavlja vitamine in minerale. Je odličen osvežujoč prigrizek," je povedala Jessica.

Obenem pa nutricionistka opozarja, da lubenice nimajo beljakovin in maščob, zaradi česar je dieta odsvetovana za nosečnice in otroke. Tudi v primeru, da imate kakršne koli zdravstvene težave ali posebne prehranske zahteve je pomembno, da se pred pričetkom posvetujete z zdravnikom.

Vir: healthline.com