Ta rastlina je odličen zaviralec apetita za hujšanje brez napora: Japonska jo obožuje in že stoletja izkorišča njene prednosti

Ta rastlina je odličen zaviralec apetita za hujšanje brez napora: Japonska jo obožuje in že stoletja izkorišča njene prednosti (foto: Profimedia) Profimedia
17. 2. 2023

Rastlina z baltske, atlantske ali sredozemske obale vam bo pomagala zmanjšati apetit.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ena od prvih stvari, ki jih je treba storiti ob začetku diete, je, da zmanjšate količino sladke in slane hrane, ki jo uživate. Čeprav nekatere diete priporočajo to metodo, je morda bolj smiselno uporabiti sredstva za zmanjševanje apetita. Te nam namreč omogočajo, da zadovoljimo občutek sitosti in se izognemo želji po hrani. Nekatera živila, kot sta konjak ali agar-agar, vendar se lahko za pravega zaveznika hujšanja zagotovo obrnete na to rastlino: Fucus

Ta rastlina, ki spada v družino alg, je v naših krajih slabo poznana. Raste predvsem na obalah Atlantika, Sredozemskega morja in Baltika in ima številne prednosti za vitko postavo. Zaradi visoke vsebnosti joda pomaga odvajati toksine. Poleg tega spodbuja delovanje ščitnice in presnovo, kar vodi k porabi kalorij.

Kaj je Fucus?

Fucus je predstavnik zanimive skupine organizmov, ki so pogosto pritrjeni na skale in vidni ob plimi v medplimskem pasu. Večina organizmov, ki jih imenujemo "morske alge", so rjave alge, čeprav so nekatere rdeče alge in nekaj zelenih alg. Kot večina (vendar ne vse) rjavih alg je tudi Fucus velik, večcelični organizem, ki je dobro prilagojen življenju v medplimskih in plitvih obalnih vodah, najpogosteje v razmeroma hladnih vodah.

Gre za vrsto rjave alge, za katero so značilne veje z majhnimi zračnimi vrečkami.

Morske alge mehurjaste fukse vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, mineralov in vitaminov. Znana je po izjemni kombinaciji makro- in mikrohranil, kar pojasnjuje, zakaj so jo nabirali in uporabljali kot hrano v državah daljne vzhodne Azije in obalnih državah zahodne Evrope.

Danes so morske alge vse bolj priznane zaradi svoje sposobnosti izboljšanja zdravja ščitnice in morebitne pomoči pri hujšanju.

Fucus morska alga

Fucus deluje na enak način kot semena chia. Ko pride v stik z vodo, nabrekne in se podvoji, kar vam daje občutek polnosti. Zaradi te lastnosti ima status naravnega zaviralca apetita. Kupite ga lahko v obliki kapsul, izvlečka ali infuzije, kjer se pogosto kombinira z drugimi rastlinami, kot sta kamilica in meta. Najdete ga tudi v obliki sirupa, pa tudi v špagetih! Da bi preprečili tveganja, ga je treba uživati skupaj z uravnoteženo prehrano.

Poleg tega je ta rastlina kontraindicirana za nekatere kategorije ljudi, vključno z nosečnicami ali doječimi materami, otroki in ljudmi z motnjami ščitnice. Tudi če gre za naravno rastlino, lahko njeno prekomerno uživanje še poveča težave te žleze. Zato je pomembno, da se pred vključitvijo mehurjevca v prehrano posvetujete z zdravnikom.

Profimedia

Fucus ima več koristnih lastnosti za naše zdravje in dobro počutje, vključno s fukoidanom in alginsko kislino. Jod je še posebej pomemben za delovanje ščitnice, ki nadzoruje rast in razvoj dojenčkov in otrok.

Prednosti te morske alge:

Morske alge imajo zaradi svoje hranilne vrednosti številne koristi za zdravje. Raziskave, objavljene v reviji Marine Drugs, kažejo, da ima Fucus veliko bioaktivnih spojin, ki delujejo antioksidativno, protivnetno, protitumorsko, proti debelosti, koagulantno in proti sladkorni bolezni.

Nega kože

Fucus vsebuje spojino, imenovano fukoidan, ki deluje proti staranju. Fukoidan povečuje zadrževanje kolagena, hkrati pa zmanjšuje debelino kože in izboljšuje njeno elastičnost. Fucus je treba uporabljati lokalno, da bi dosegli te koristi. Nekateri losjoni ali kreme vsebujejo fucus ali fukoidan.

Spodbuja ščitnico

Fucus vsebuje jod, mineral, ki je potreben za pravilno delovanje ščitnice. Poleg joda vsebuje tudi vitamina B in C, ki sta zelo koristna za uravnavanje delovanja ščitnice, ter tirozin, ki je neesencialna aminokislina, ki sodeluje pri nastajanju številnih hormonov.

Krepi bazalno presnovo

Ta alga izboljša bazalno presnovo s spodbujanjem ščitničnega hormona, tako da bo telo "delovalo hitreje". to lastnost so uporabljali za zdravljenje nekaterih presnovnih nepravilnosti, kot so debelost, celulit, zadrževanje tekočine ali zaprtje.

Lajša bolečine v sklepih

Fucus se lahko uporablja tudi peroralno in lokalno za zmanjšanje bolečin v sklepih in vnetja, ki jih povzroča revmatoidni artritis. Sestavine te morske alge, kot so karoten, fukoidan in manitol, ter druga pomembna hranila, kot je brom, pomembno vplivajo na zdravje naših kosti in sklepov.

Olajša prebavo

Alga fucus ima vlaknine, znane kot alginska kislina, ki pospešujejo prebavo. Nekateri ljudje uporabljajo fucus za lajšanje zaprtja ali driske, nekateri pa celo jemljejo dodatke iz rastline za zdravljenje želodčne zakisanosti.

Zmanjšuje tveganje za nastanek raka

Fucus vsebuje fukoidan, vrsto vlaknin, ki lahko pomagajo zniževati raven holesterola in glukoze v krvi. Fukoidan najdemo v morskih algah, znan pa je po svojih protitumorskih in antiangiogenih lastnostih. Fukoidan uravnava proizvodnjo AP-I, ki je potreben za rast in razmnoževanje celic. Zaviranje te funkcije zmanjšuje rast raka in razvoj tumorjev.

Znižuje slab holesterol

Fukoidan naj bi pomagal zniževati raven holesterola, kar izboljšuje zdravje srca. Fukoid lahko pomaga uravnavati dobro raven lipoproteinov visoke gostote ali HDL ter zdravje in dobro počutje srca.

Profimedia
Uravnava menstrualni cikel

Fucus ima antiestrogene učinke in lahko poveča raven progesterona. To je zelo koristno za uravnavanje menstrualnega cikla žensk, ki imajo neredne menstruacije. Antiestrogene lastnosti lahko tudi zmanjšajo tveganje za nastanek raka na dojkah in jajčnikih pri ženskah.

Lahko spodbuja hujšanje

Fucus vsebuje L-fukozne spojine, ki domnevno delujejo proti debelosti. V neki študiji na živalih je bilo ugotovljeno, da je L-fukoza zmanjšala povečanje telesne teže, kopičenje maščob in povišanje trigliceridov, ko so bile miši hranjene z visoko vsebnostjo maščob.

Raziskovalci so zaključili, da je ta spojina lahko nova strategija za zdravljenje debelosti in zamaščenosti jeter, ki ju povzroča prehrana z veliko maščobami.

Zaključek

Fucus je navadna rjava alga, ki je cenjena zaradi vsebnosti joda, antioksidantov in vlaknin.
Ta rjava alga se uporablja za odpravljanje pomanjkanja joda, pomoč pri prebavi, pospeševanje hujšanja, spodbujanje zdravega staranja in podpiranje zdravja srca. Kot vse morske alge je tudi ta hrana bogata s hranilnimi snovmi, ki vsebuje vrsto močnih antioksidantov in spojin.

Preberite še:
TO so največja obžalovanja, ki jih imajo starostniki
Priporočamo tudi:
7 znakov, da imate opravka z žensko, ki ima narcistično osebnostno motnjo