Tesni boj dveh priljubljenih diet – Keto dieta proti Atkinsovi: Katera dieta je učinkovitejša za hujšanje in brez prevelikih omejitev?

Tesni boj dveh priljubljenih diet – Keto dieta proti Atkinsovi: Katera dieta je učinkovitejša za hujšanje in brez prevelikih omejitev? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2022

Keto in Atkins dieta sta dve priljubljeni dieti, ki drastično zmanjšujeta vnos ogljikovih hidratov. Oglejte si njune glavne karekteristike, tako pa se boste lažji odličili, katera diete je prava za vas in si odgovorili na vprašanje, kako varni in uspešni sta pravzaprav ti dve dieti. 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

To, da je maščoba naš prijatelj, bi moralo biti glasba za naša ušesa, vendar je za nekatere od nas ta novica morda šokantna. Nekje na poti je kultura prehranjevanja narekovala, da so možnosti z nizko vsebnostjo maščob, kot so jogurti z 0-odstotno vsebnostjo maščob, sladice brez maščob in nizkokalorične pijače, boljše za nas. Vendar so to pogosto živila, ki so tako daleč od polnovrednih živil, da nam ostanejo brez hranilnih snovi. Takšna hrana povzroča naraščanje sladkorja v krvi, uničuje naše črevesje, slabi polt in povzroča motnje v delovanju naših hormonov. Čeprav moramo poskrbeti, da so maščobe na naši strani, je ključnega pomena, da svoje telo hranimo s pravimi vrstami.

Pri dietah, ki stavita na maščobe obstajata dve, ki sta uspešni že vrsto let in sta med najbolj priljubljenimi. Govorimo o dieti Keto in Atkinsovi dieti, ki vključujeta popolno prenovo prehrane z opustitvijo živil, bogatih z ogljikovimi hidrati in se predvsem osredotočata na maščobe. Vendar pazite, da ju ne zamenjate, saj ima vsaka od teh dveh diet svoje posebnosti, čeprav je njuno osnovno načelo bolj ali manj enako. Teh razlik se morate zavedati, da boste lahko izbrali dieto, ki najbolj ustreza vašim ciljem in željam.

Če bi razvrstili najbolj priljubljene diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, bi se ketogena dieta in Atkinsova dieta uvrstili z naskokom. Ne govorimo samo o zmanjšanju ogljikovih hidratov, ki so škodljivi za vas - krofov, keksov in piškotov - ampak tudi o stvareh, kot sta sadje in zelenjava. Z omejevanjem ogljikovih hidratov v tolikšni meri, kot to zahtevajo te diete, telo preide v ketozo, kar pomeni, da se po izčrpanju zalog glukoze za gorivo uporabi maščoba. Ketoza ima vlogo pri vsaki od diet, vendar na različne načine, kar lahko vpliva na dolgoročno vzdržnost diete.

Kaj je Atkinsova dieta?

Atkinsova dieta temelji na občutnem zmanjšanju ogljikovih hidratov v prehrani in večjem uživanju živil, bogatih z beljakovinami in dobrimi maščobami. Upoštevati je treba seznam dovoljenih in prepovedanih živil ter strogo upoštevati štiri posebne faze.

Pri Atkinsovi dieti se presnova v telesu preusmeri s kurjenja glukoze ali sladkorja na kurjenje uskladiščene telesne maščobe. Ta prehod se imenuje ketoza. Ko je raven glukoze nizka, je nizka tudi raven inzulina in pride do ketoze. Z drugimi besedami, ko je raven glukoze nizka, se telo preusmeri na uporabo maščobnih zalog in prehranskih maščob za energijo. Teoretično lahko to osebi pomaga pri izgubi telesne maščobe in telesne teže. Da bi nadomestili pomanjkanje živil, bogatih s hranilnimi snovmi, Atkinsova dieta spodbuja uporabo vitaminskih in mineralnih dodatkov.

Profimedia

Atkinsova dieta je bila prvič zasnovana v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, komercialni uspeh pa je v ZDA doživela v zgodnjih letih 20. stoletja. Od takrat se je Atkinsova dieta razširila in ponuja različne prehranske načrte. "Klasična" in najbolj priljubljena različica diete, ki je zdaj znana kot Atkins 20, se začne z načrtom, ki dovoljuje 20 gramov neto ogljikovih hidratov na dan. 

V prvi fazi, ki traja približno dva tedna, je uživanje ogljikovih hidratov drastično omejeno na 20 do 25 g na dan. Cilj je nato postopno povečevati odmerek, da bo ta prehranjevalna navada dolgoročno trajnejša. V drugi fazi, ko naj bi bili od končnega cilja oddaljeni 5 kg, se vnos ogljikovih hidratov poveča na 25-50 gramov na dan, nato na 50-80 gramov v tretji fazi (ko dosežete svoj cilj) in 80-100 gramov v četrti fazi (faza stabilizacije).

Kako deluje Atkinsova dieta?

  • Uživate predvsem beljakovine, kot so ribe, govedina, piščanec in svinjina.
  • Pri vsakem obroku je dovoljena ena porcija maščobe, kot so maslo, solatni preliv ali oljčno olje.
  • Preostanek krožnika napolnite z zelenjavo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot je špinača.
  • V prvi fazi, indukciji, je po tradicionalnem Atkinsovem načrtu vsak dan dovoljeno 20 gramov "neto ogljikovih hidratov"; od 20 gramov jih 12-15 prihaja iz neškrobne zelenjave, imenovane temeljna zelenjava, kot so rukola, češnjev paradižnik in brstični ohrovt. Poleg zelenjave boste pri vsakem obroku uživali predvsem meso, perutnino, ribe in školjke, sir, jajca ter olje ali maslo. Na srečo ta faza traja le približno dva tedna
  • V drugi fazi, uravnovešanju, uživate temeljno zelenjavo, ki vsebuje od 12 do 15 gramov neto ogljikovih hidratov na dan. Vendar lahko postopoma dodajate več zelenjave, jagodičevja, oreščkov in semen. V fazi uravnoteženja ostanete, dokler ne dosežete manj kot deset kilogramov od svoje ciljne teže. 
  • V tretji fazi, pred vzdrževanjem, boste še naprej širili svoj jedilnik in vključevali več sadja, škrobnate zelenjave in polnozrnatih izdelkov, dokler ne dosežete svoje ciljne teže. V tej fazi boste vsak teden dodali približno deset gramov ogljikovih hidratov.

Kaj je dieta Keto?

Keto ali ketogena dieta prav tako vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov, vendar se bolj osredotoča na maščobe, ki postanejo vaš glavni vir energije. Cilj je doseči stanje ketoze, presnovnega stanja, v katerem telo črpa energijo iz maščob. Za to morate nenehno spremljati raven ketonov in omejiti vnos ogljikovih hidratov na 20 do 50 gramov na dan, in to ves čas.

Gre za dieto, ki temelji na treh glavnih načelih: veliko maščob, malo ogljikovih hidratov in zmeren vnos beljakovin, pri čemer je cilj 70-80 odstotkov maščob, 20 odstotkov beljakovin in 5-10 odstotkov ogljikovih hidratov. Vendar je vsak človek drugačen, zato je pomembno, da najdete točno tisto, kar vam ustreza.

Profimedia

Teorija, ki stoji za keto dieto, in razlog, zakaj jo veliko ljudi uporablja za izgubo maščobe, je, da ko omejite ogljikove hidrate, vaše telo sčasoma doseže ketozo, presnovno stanje, v katerem vaše telo za energijo kuri maščobe. Cilj tega načina prehranjevanja je prisiliti vaše telo, da uporablja drugačno vrsto goriva; na primer, namesto da bi se zanašali na glukozo iz ogljikovih hidratov (kot so polnozrnata žita, stročnice, zelenjava in sadje), se keto dieta zanaša na ketonska telesa, vrsto goriva, ki ga jetra proizvajajo iz shranjene maščobe. Sliši se preprosto, vendar se ketoza lahko pojavi le, če je količina ogljikovih hidratov zelo nizka (približno 30 g na dan), kar je težko upoštevati. V svoji kliniki imam raje mehkejši pristop, ki je bolj uravnotežen, in svoje stranke spodbujam, da same poiščejo tisto, kar najbolje deluje na njihovo telo.

Ketoni so posledica razgradnje maščob v telesu za pridobivanje energije, kar se zgodi ob zelo omejenem vnosu ogljikovih hidratov; ketoni lahko prestopijo krvno-možgansko pregrado in jih kot gorivo uporabijo celice osrednjega živčnega sistema, ki sicer uporabljajo glukozo ali sladkor iz ogljikovih hidratov. Keto dieta je bila dejansko razvita v dvajsetih letih prejšnjega stoletja kot naravno zdravljenje epilepsije, pomaga pa lahko tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2, saj izboljša raven sladkorja v krvi in zmanjša odvisnost od inzulina za uravnavanje glukoze v krvi.

Keto ali Atkins? Katera je učinkovitejša?

Keto dieta je nekoliko manj zmerna in bolj restriktivna kot Atkinsova dieta. Atkinsova dieta vam omogoča, da v svojo prehrano vključite več različnih sestavin, ogljikove hidrate pa lahko dodajate sproti, za razliko od diete Keto, ki je precej drastična. Za razliko od diete Keto pri Atkinsovi dieti ni treba uživati samo nepredelanih živil.

Profimedia

Atkinsova dieta se zato zdi boljša, celovitejša in manj stroga alternativa. Pomembno pa je, da se pred začetkom diete posvetujete z zdravnikom, ki vam bo lahko svetoval, kako najbolje ravnati v vašem primeru. Nekatere diete so lahko v določenih primerih še posebej nevarne: na primer, če imate pomanjkljivosti, sladkorno bolezen ali bolezni ledvic ali srca in ožilja. Vedno je treba biti previden!

Kakšne so razlike med Keto in Atkinsom?

Ena glavnih razlik med keto in Atkinsovo dieto je, da keto dieta popolnoma omejuje ogljikove hidrate, medtem ko Atkinsova dieta sprva omejuje ogljikove hidrate, nato pa omogoča postopno povečanje do osebne količine ogljikovih hidratov.
 
Druga pomembna razlika je, da keto spodbuja uživanje le polnovrednih živil v primerjavi z Atkinsovo dieto, ki dopušča nekatera predelana živila. Dejansko je priljubljenost Atkinsove diete spodbudila proizvodnjo vnaprej pripravljenih, dieti prijaznih obrokov in prigrizkov. Keto zahteva tudi velike porcije maščob, medtem ko Atkinsova dieta daje prednost več beljakovinam.

Preberite še:

To so znaki, da vas tašča OBOŽUJE! (ja, tudi to se lahko zgodi!)

Priporočamo tudi:

Stroka odkrila zaskrbljujoče stranske učinke znanega protibolečinskega zdravila