Bi se radi do sitega najedli, se ob tem dobro počutili, želeno telesno težo pa dosegli kar med spanjem? Sliši se sanjsko, a lahko kaj hitro postane resničnost – z našimi novimi recepti za dieto, s katero boste hujšali predvsem ponoči.
V fazi spanja telo namreč izgoreva največ maščobe, toda le, če je v krvi malo inzulina – ta hormon namreč blokira razgradnjo maščob. V večjih količinah ga telo izloča takrat, ko jemo ogljikove hidrate.
Te najdete v sladkorju, kruhu, testeninah in krompirju. Zapomnite si torej, da morate ogljikove hidrate pojesti v prvi polovici dneva, proti večeru pa vedno manj.
Z zajtrkom z veliko ogljikovimi hidrati (rogljiček, žemljica ali misliji) boste poskrbeli za energijsko spodbudo telesa. Marmelada je dovoljena, tabu pa so živalske beljakovine (siri, salame).
Za kosilo že malce zmanjšajte delež ogljikovih hidratov in ji dodajte še beljakovine.
Zvečer pojejte veliko beljakovin (riba, nemastno meso, skuta, jajca) in zelenjavo. Odpovejte se kruhu. Tako boste poskrbeli za nizke vrednosti inzulina – in hujšali boste kar v spanju!
Pripravili smo vam nekaj receptov jedi za hujšanje, ki so pripravljene v 20 minutah.
Piščanec z limono in rožmarinovimi njoki
Za 2 osebi potrebujete: 1 neškropljeno limono, 2 vejici rožmarina, 600 g brokolija, 250 g piščančjih prsi, sol, sveže mleti črni poper, 2 žlici oljčnega olja, 400 g njokov.
Nastrgajte limonino lupinico in iztisnite sok. Rožmarin operite, ga osušite in drobno sesekljajte iglice. Piščančje prsi začinite, jih pri srednji temperaturi z obeh strani popecite v ponvi ter jih nato pri nizki temperaturi kuhajte še približno 10 minut. Med pečenjem jih večkrat obrnite.
Brokoli 5 do 10 minut dušite v slani vodi. V drugi ponvi približno 5 do 10 minut pecite njoke z rožmarinom. Piščančjim prsim dodajte limonin sok in lupinico, brokoli pa odcedite. Piščanca ponudite z brokolijem in njoki.
Na osebo: 595 kcal, B: 45 g, M: 12 g, OH: 76 g.
Jedra ponev z mletim mesom
Za 2 osebi potrebujete: 1 steblo pora, 1 kolerabo, 2 žličko olja, 30 g sončničnih semen, 250 g nemastnega govejega mletega mesa, sol, sveže mleti črni poper, mešanico začimb, 100 ml zelenjavne juhe, 50 g nemastnega svežega sira, 150 g nemastnega jogurta.
Por očistite, ga po dolgem razprite in zrežite na obročke. Kolerabo olupite, nekaj zelenja pa prihranite za konec. Gomolj nato zrežite na trakove. V ponvi segrejte olje in na njem popražite sončnična semena. Dodajte mleto meso, ga pri srednji temperaturi popecite in nato primešajte še zelenjavo. Vse skupaj začinite s soljo, poprom in zelišči ter dodajte še juho in sveži sir.
Kuhajte še približno 5 minut in občasno premešajte. Zelenje kolerabe drobno sesekljajte, primešajte še jogurt, vse skupaj začinite in postrezite z mešanico mletega mesa in zelenjave.
Na osebo: 375 kcal, B: 29 g, M: 22 g, OH: 13 g.
Zrezki z bučnimi krhlji
Za 2 osebi potrebujete: sol, 200 g testenin, 500 do 600 g hokaido buče, 2 žlici oljčnega olja, 4 majhne puranje zrezke po približno 75 g, 100 ml kokošje juhe, 2 žlici tekočega medu, sveže mleti črni poper, mleti čili.
V posodi zavrite slano vodo in v njej al dente skuhajte testenine. Bučo operite, odstranite semena iz notranjosti in jo zrežite na tanke krhlje. V ponvi segrejte olje, nanj položite krhlje buče in jih z obeh strani lahno popecite. V ponvi nato z obeh strani popecite še zrezke, prilijte juho ter zrezke in buče nakapajte z medom. Vse skupaj začinite s soljo, poprom in čilijem in pri nizki temperaturi kuhajte še 5 do 10 minut. Postrezite s testeninami.
Na osebo: 698 kcal, B: 46 g, M: 15 g, OH: 93 g.
Ponev z rdečimi njoki
Za 2 osebi potrebujete: 2 rdeči čebuli, 1 šopek redkvic, 1 mali radič, 2 žlici oljčnega olja, 1 strok česna, 400 g njokov, 2 žlici paradižnikove mezge, sol, sveže mleti črni poper, 50 g parmezana.
Čebuli olupite in ju zrežite na krhlje. Redkvice operite in jih zrežite na četrtine. Zelenje sesekljajte in ga postavite vstran. Očistite radič in ga zrežite na trakove. V ponvi lahno segrejte oljčno olje. Vanj iztisnite strok česna. Dodajte še čebulo in vse skupaj podušite. Nato dodajte še redkvice, radič, njoke in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj kuhajte 5 minut pri srednji temperaturi. Dodajte še zelenje redkvic in začinite. Postrezite s parmezanom.
Na osebo: 570 kcal, B: 20 g, M: 20 g, OH: 77 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?