H2O

H2O (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 12. 2008

Ta, na videz preprosta oznaka molekule vode, tiste brezbarvne, v debelejši plasti mogoče vseeno malce modrikaste tekočine brez vonja in okusa, ne izda, da je voda najpomembnejša sestavina vseh živih bitij. In prav je, da si njo, ki v naravi divjo in neusmiljeno oblikuje naš planet, večkrat na dan privoščite ukročeno v kozarcu.

Mineralna, pitna, izvirska ali namizna?

Že res, da se vam na prvi pogled vse zdijo na kapljo podobne, a verjemite, da so njihovi okusi popolnoma različni. Nanje vplivajo tako mineralne snovi, ki se utapljajo v njih, kot elementi v sledeh in preostale sestavine, na katere vplivajo temperatura, tlak, vsebnosti raztopljenih kamnin in drugo. Navsezadnje pa imajo na kakovost vode vpliv tudi geološke značilnosti, značilnosti podzem­­­nega prostora, iz katerega se črpa, globina črpanja in čas zadrževanja te vode tam doli.

Naravna mineralna voda (Donat in Radenska) ima izvor v podzemnem vodnem viru, zaščitenem pred možnostjo onesnaženja, in se po lastnostih (mineralne snovi, kemijski elementi v sledovih, prehrambeno-fiziološki učinki) jasno razlikuje od pitne vode ter ima enako čistost kot na izvoru (sestava, temperatura in preostale pomembne lastnosti morajo biti stalne v okviru naravnih nihanj).

Za izvirsko (Dana, Oda in Tiha) označujemo tisto, ki ima enako čistost kot na izvoru, ni onesnažena in se polni na samem izviru, naravna pitna voda pa je v prvotnem stanju namenjena pitju in pripravi hrane, ne vsebuje mikroorganizmov in parazitov (vsaj ne v številu, zaradi katerega bi bilo ogroženo človeško zdravje), je brez dodatkov in v skladu s Pravilnikom o pitni vodi (Ur. l. , št. 19/2005, 35/2004, 26/2006, 92/2006). Ta določa fizikalno-kemične in mikrobiološke zahteve, ki jih mora izpolnjevati pit­na voda, da ne bi škodila zdravju njenih pivcev.

Enako velja za namizno vodo, ki je priprav­ljena iz naravne mineralne, izvirske ali pitne vode, lahko pa vsebuje tudi dodani ogljikov dioksid, morsko vodo ali katerega izmed drugih aditivov.

Naravna mineralna, izvirska in namizna voda so tiste vode, ki se tudi najpogosteje prodajajo v embalirani obliki.

Slovenskim podjet­jem podeljuje dovoljenje za izkoriščanje naravnih virov vode Ministrstvo za okolje in prostor, in sicer po Pravilniku o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi (Ur. l. , št. 50/2004, 75/2005), kjer so določeni pogoji za izkoriščanje virov in prodajo ustekleničene vode.

Običajna, z aromo, kisla

Vsaka voda je tako ali drugače edinstvena po svoji sestavi. Kot že omenjeno, ta izdatno vpliva na okus; voda, ki vsebuje več hidrogenkarbonatnih ionov, je na primer nekoliko bolj kisla.

Po drugi strani nekateri prisegajo na takšne z okusom. Vode, ki imajo večinoma dodano le aromo, imajo energijsko vred­nost skorajda enako navadni vodi (v vsakem primeru zelo majhno), druge aromatizirane vode pa imajo dodan tudi sladkor in sestavine, ki so sicer značilne za brezalkoholne pijače, zato le s težavo govorimo o nizki ali nikakršni energijski vrednosti. Aroma, ki je naravna, naravni enaka ali umetna, je lahko dodana naravni mineralni, izvirski in namizni vodi. Običajno prvi dve tudi opozarjata na svoj izvor, na primer izvirska voda z aromo mandarine.

Voda je bogastvo

Zaradi slabega odnosa do okolja tudi voda v Sloveniji ni več takšna, kot je bila nekoč, vendar pa je njena kakovost še ved­­­­no zadovoljiva. Kljub temu to ne pomeni, da se lahko do vode vedemo kot do nečesa samoumevnega, saj si nihče ne želi, da bi se pridružil že milijardi in pol nesrečnežev na svetu, ki nimajo zdrav­stveno neoporečnega vodnega vira.

Zelo pogosto se zgodi, da občutek lakote zamenjamo z občutkom za žejo. Od 30 do 15 minut pred obrokom spijte kozarec vode. Tako boste telo oskrbeli s tekočino in se nekoliko nasitili, zato boste zaužili manj hrane.

Raziskave so pokazale, da lahko nevarnost za raka na debelem črevesju zmanjšate za 45 odstotkov, nevarnost za raka na mehurju pa za 50 odstotkov, če vsak dan spijete pet kozarcev vode.

Ne pozabite, da voda sestavlja približno tri četrtine našega telesa! V današnji naglici pogosto pozabimo na pitje zadost­nih količin vode in posledice so lahko kronična dehidracija celic, glavoboli, pomanjkanje koncentracije in nekatere druge bolezni.

Pomanjkanje vode v telesu je tudi prvi znak utrujenosti.

Ames, čebula ali komet?

Kakovost vode bi lahko preverjali tudi z biološkimi testi za ugotavljanje genotoksičnosti (snov je genotoksična, če povzroča poškodbe genskega materiala, posledice pa so lahko dedne bolezni in rak). Ti pri nas niso zakonsko obvezni, lahko pa pokažejo, kako določene snovi v vodi vplivajo na človeške gene. Priporočljivo je, da se voda preveri z več testi, saj na podlagi le enega ne moremo trditi, da so zajeli vse nevarnosti, ki prežijo na ljudi.

Amesov bakterijski testi. Je najpogostejši test, ki sliši tudi na ime sal­­­mo­­nella/mikrosomalni test (gre za bakterijski test povratnih mutacij z bakterijami Salmonella typhimurium).

Test komet. Izvaja se na celicah humanega hepatoma HepG2 in je ena najnatančnejših metod za preverjanje genotoksičnosti snovi. Omogoča namreč zaznavanje poškodb človeškega genetskega zapisa DNK na ravni celice.

Čebulni test ali allium test je biološki test, katerega prednost je, da je preprost in poceni. Z njim strokovnjaki preverjajo genotoksične snovi iz zem­­­­­­lje in usedlin pa tudi odpadnih in površinskih vod. Mogoče ga je opraviti kar v okolju samem, je pa res, da čebulni test, tako pravijo znanstveniki, ni preveč primeren, saj je gene čebule težko primerjati s človeškimi in tako določiti genotoksičnost.

Plastične stekleničke

Res je, najbolj kemijsko stabilna je steklena steklenička, kljub temu pa je voda večinoma embalirana v plastenke, izdelane iz polietilentereftalata (PET). Ta je občutno lažji in bolj praktičen za prenašanje in treskanje po ovirah kot steklo. Bodite vsaj toliko prijazni in odpadne plastenke zmečite v koše za recikliranje.

Voda /

Elementi

Bistra Dana Evian Jana
Fluorid

/

0, 069 mg/l/

1 mg/l
H. karbonat

252 mg/l

388 mg/l360 mg/l354, 4 mg/l
Kalcij

58, 7 mg/l

72, 5 mg/l80 mg/l62, 9 mg/l
Kalij

/

1, 2 mg/l1 mg/l0, 9 mg/l
Klorid

1, 5 mg/l

1, 45 mg/l6, 8 mg/l1, 5 mg/l
Magnezij

11, 9 mg/l

38, 2 mg/l26 mg/l33, 5 mg/l
Natrij

9, 5 mg/l

1, 5 mg/l6, 5 mg/l2 mg/l
Nitrit

< 0, 005 mg/l

< 0, 005 mg/l/

/
Nitrat

2, 2 mg/l

1, 98 mg/l3, 7 mg/l/

Sulfat

2, 3 mg/l

10, 2 mg/l12, 6 mg/l6, 7 mg/l
Železo

/

< 0, 01 mg/l/

/

Voda /

Elementi

Oda Radenska Tiha Zala
Fluorid

/

0, 22mg/l/

< 0, 01 mg/l
H. karbonat

320 mg/l290 mg/l390 mg/l251 mg/l
Kalcij

53 mg/l54 mg/l76 mg/l60, 9 mg/l
Kalij

0, 23 mg/l1 mg/l/0, 79 mg/l
Klorid

1 mg/l3 mg/l/10 mg/l
Magnezij

33 mg/l18 mg/l29 mg/l18, 5 mg/l
Natrij

0, 5 mg/l10 mg/l/3, 2 mg/l
Nitrit

///

/
Nitrat

6 mg/l

//6, 14 mg/l
Sulfat

18 mg/l

< 1 mg/l19 mg/l13 mg/l
Železo

/

//

/

Blagodejni učinki vodnih molekul

Presenečeni boste, kakšne težave vse lahko izginejo z rednim pitjem vode. Čeprav strokovnjaki ocenjujejo, da bi morali spiti vsaj liter in pol vode na dan, vam mi priporočamo, da je spijte še nekaj kozarcev več.

Za dobro prebavo in zvišan krvni tlak

Za boj proti lenobi ali bolečinam v abdominalnem delu po obedu je priporočljiva voda z ogljikovim dioksidom. Zaradi obilnih zalog hidrogenkarbonata (> 500 mg/l) omejuje kislost v želodcu in s tem lajša prebavo. Če pa boste pili takšno, ki je zelo skrom­na z natrijem (< 50 mg/l), boste omejili nalaganje tega minerala v svojem telesu. Ravno pretirano uživanje natrija (po domače povedano: pretirano soljenje jedi) pomembno prispeva k povišanemu tlaku. Za uravnovešenje arterijskega tlaka je zelo pomembna tudi dobra preskrbljenost telesa s kalcijem.

Izboljšanje telesnih sposobnosti

To velja zlasti za športnike. Zanje je primerno, da pijejo vodo, v kateri je veliko magnezija, saj ta mineral izboljšuje telesno sposobnost. Pomemben je tudi kalcij, ki je nujno potreben za pre­­­nose dražljajev v živcih in mišicah. Za tiste, ki se močno potijo, so priporočljive še malo večje količine natrijevega klorida. Ker je kalcij eden glavnih gradnikov našega skeleta, igra pomembno vlogo tudi pri vzdrževanju kostnega sistema. S pitjem vode, ki je bogato založena s tem mineralom (> 150 mg/l), boste povečali njegove zaloge v telesu in okrepili kosti. Vsi, ki imajo težave z drobljivim okostjem, morajo v vsakodnevno prehrano vključiti tudi mlečne izdelke (jogurt, mleko, sir …).

Proti stresu, potrtosti in brezvoljnosti

Vzrok za slabo počutje je lahko tudi pomanjkanje magnezija, tj. minerala, ki izboljšuje telesno sposobnost, sodeluje pa tudi pri prenosu živčnih dražljajev in uravnavanju mišičnih krčenj. Z vodo, ki ima obilo mag­nezija (> 50 mg/l), si boste dodobra napolnili baterije, ne da bi se vam pri tem poznalo na telesni teži.

Za učinkovitejšo dieto in gasenje žeje

Kdor pazi na linijo in kalorije, si naj nalije predvsem vodo, ki vsebuje malo natrija in klora, saj ta dva ovirata absorpcijo drugih mineralov. Če ste na dieti, je skrb za zadostno količino in raznovrstnost mineralov še posebej pomembna. Kadar pa vas zgrabi velika žeja, izbirajte po svojem okusu: kalcij da vodi močnejši okus in nekakšno trdoto, sulfat pa prida okusu bolj trpko noto. Ogljikov dioksid po drugi strani prispeva kislost in osvežilen občutek. Če se dovolj potite, izberite vodo, ki vsebuje nekaj več natrija.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri