Po kateri hrani najpogosteje hrepenite? Preverite, kaj se skriva za željo po sladkem, slanem, pekočem in celo kavi

11. 6. 2024
Deli
Po kateri hrani najbolj hrepenite? (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Hrana lahko v življenju deluje na raznolike načine. Lahko je na primer gonilo, zdravilo, užitek ali navsezadnje tudi tolažba.     

Nemalokrat se namreč zgodi, da se s hrano potolažimo, namesto, da bi se ozrli na čustveno stanje, ki se skriva za hrepenenjem po določeni vrsti hrane, kažejo znanstvene raziskave.  

»Ljudje, ki imajo težave pri prepoznavanju čustev, ki jih doživljajo, in načina, kako se z njimi soočiti, so bolj nagnjeni k prenajedanju,« trdi zdravnica, dr. Deena Minich in dodaja, da bolj, ko smo pripravljeni izražati svoja čustva, bolj zdrava bodo naša telesa, srca in um.

Ne spreglejte:  

Kaj se skriva za hrepenenjem po določeni vrsti hrane?  

Zdravnica, ki je v svoji dolgoletni karieri sestavila seznam živil, za katerimi se skrivajo določena čustva, pravi: »Hrepenenje po določenih živilih je okno v vašo notranjost. Z dešifriranjem pravega pomena hrepenenja lahko dobite vpogled v to, kaj vas v resnici muči znotraj vas.«    

Hrepenenje po sladkem  

Hrepenenje po sladkem je tako rekoč najpogostejša želja, o kateri poročajo ljudje. Po izkušnjah zdravnice, se za tem pogosto skriva to, da ljudje trdo in neumorno delajo ter se premikajo od ene do druge točke na seznamu, posledica pa je izčrpanost. Ker ne doživijo vsakodnevne radosti, to večkrat kompenzirajo s sladko hrano.  

Alternativa: Poiščite dejavnost, ki vas veseli in napolni z energijo, ter se ji vsakodnevno prepustite za vsaj 30 minut. To so lahko sprehodi, masaže, branje dobre knjige, gledanje humorističnih nadaljevank, druženje s prijatelji ali karkoli podobnega. Ko boste pričeli uživati svoje življenje, bo manj potrebe po sladki hrani.  

Želja po pekoči hrani

Ljudje, ki hlepijo po pekoči hrani, v življenju najverjetneje iščejo akcijo in dogajanje. Radi imajo različne aktivnosti, raziskovanja, potovanja in nove stvari. Če časa za našteto ni, postane močno začinjena oziroma pekoča hrana dober približek, ki to nadomesti.  

Alternativa: Naredite nekaj majhnih korakov, ki jih lahko, da boste v svoj vsakdanjik vnesli živost.  

Hlepenje po slanih živilih  in hrustljavi hrani

Ljudje, ki prekomerno hlepijo po slani hrani, to navadno počnejo v prvi vrsti zato, ker se s tem sproščajo.  

Alternativa: Poiščite načine sprostitve, s katerimi si lahko pomagate, bodisi je to sproščanje v naravi, globoko dihanje, ples, tek ali meditacija.   

Po drugi strani pa se po pretiravanju s hrustljavo hrano skriva zadržanost, jeza in želja po tem, da bi nekomu nekaj povrnili.  

Alternativa: Pišite o svojih resničnih čustvih v dnevnik in ko boste pripravljeni, se poskusite izraziti na način, ki bo koristen za vse vpletene.  

Ljudje, ki hlepijo po pekoči hrani, v življenju najverjetneje iščejo akcijo in dogajanje.

Ljudje, ki hlepijo po pekoči hrani, v življenju najverjetneje iščejo akcijo in dogajanje.

Profimedia

Kaj pa tisti, ki ne morejo brez kofeina ali čokolade?

Po kofeinu pogosto hrepenijo ljudje, ki želijo biti na tekočem glede vsega in si vse zapomniti ter absorbirati, da lahko imajo vse niti v rokah. Osnova hlepenja po kavi je duševna izčrpanost.

Alternativa: Prevelike količine kofeina lahko še dodatno izčrpajo že tako izčrpan um in telo, zato si namesto naslednje skodelice kave raje privoščite počitek. Poskusite s popoldanskim dremežem ali pa hodite spat nekoliko prej, da se dodobra odpočijete.    

Čokolada vsebuje spojine, ki vplivajo na takojšnje boljše počutje in občutek sreče, zato ni presenetljivo, da se mnogi zatekajo k njej kot instant rešitvi. Prav tako, ko čutijo težnjo po ljubezni.   

Alternativa: Ob hlepenju po čokoladi najprej globoko vdihnite in pomislite na ljubezen v svojem življenju. Kako lahko naredite spremembe, da boste dajali in prejemali ljubezen, ki jo potrebujete? Morda naslednjič, ko začutite neustavljivo željo po čokoladi, bližnji osebi raje namenite kakšen objem ali dva.     

Vir: mondo.rs

Preverite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič