Jabolko: Sadež, ki je kot naročen za malico

16. 11. 2008
Deli
Jabolko: Sadež, ki je kot naročen za malico (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Jabolko na dan, odžene zdravnika stran, pravi star pregovor. Za popolno zdravje jih boste sicer potrebovali nekaj več, vendar naj vam to ne vzame poguma. Vsak dan si za okusno in lahko malico privoščite vsaj enega, zlasti zdaj, ko je sezona na vrhuncu. Različnih sort in okusov je ogromno, zato je skoraj nemogoče, da bi se jih kmalu naveličali.

Zdravilne lastnosti

  • Jabolka krepijo srce in ožilje ter varujejo pred rakom. Pospešujejo tudi presnovo in odvajajo vodo iz telesa.
  • Jabolčni kis znižuje holesterol, uravnava krvni tlak in čisti ožilje.
  • Redno uživanje več­jih količin jabolk, zlasti domačih in neškropljenih, pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji organizma.
  • Kose, ki jih postavite v hladilnik, zavijte oziroma prekrijte z raztegljivo plastično folijo, da preprečite izsuševanje.

Hranilna sestava

  • Največ koristnih sestavin je v lupini, ki je običajno tudi bolj ali manj bogata z ostanki različnih pesticidov. Če boste industrijsko pridelana jabolka zares dobro oprali, boste del ostanka pesticidov odstranili.
  • Največ vitamina C je okoli peščišča, ki pa ga po navadi ne pojemo.
  • Vsebujejo veliko sad­nih kislin, topno vlaknino pektin in okoli 10 odstotkov sladkorjev.
  • Posamezne sorte jabolk lahko vsebujejo do 40 mg vitamina C na 100 g sadeža.
  • Med rudninami, ki jih jabolko vsebuje, so najpomembnejše kalij, kalcij, magnezij, železo in fosfor. Vsebuje pa tudi jod, ki ga je največ v peščišču.

Nakup in shranjevanje

  • Stare in avtohtone sorte jabolk, ki jih boste našli le še na nekaterih kmetijah, vsebujejo več rudnin in vitaminov kot intenzivno pridelana jabolka iz nasadov.
  • Jabolka čez zimo shranjujte v čim bolj hladnem prostoru, saj nizka temperatura najbolje ohrani sočnost in svežino.
  • Najboljše kleti za shranjevanje ozimnice so take, kot so bile včasih – z zbito zem­­ljo na tleh. Našli jih boste le še pri kmetih, ki se ukvarjajo s pridelavo sadja. Priporočamo, da zimsko zalogo shranite kar pri njih, domov pa vzamete le zabojček ali dva za sproti.
  • Sadeži, ki jih pozimi in spomladi kupujemo v trgovinah, so shranjeni v hladilnicah z nizkimi temperaturami, kar upo­­­časnjuje procese zorenja.

Priprava in uporaba

  • Del pridelka obvezno namočite za pripravo kisa, ki je znan po svojih zdravilnih lastnostih.
  • Sušeni jabolčni krhlji so nepogrešljiva zimska poslastica. Najboljši so domači, sušeni z lupino in brez dodanih anti­­­oksidantov za lepo belo barvo.
  • Če jih imate na vrtu preveč, si pripravite okusen sok, ki ga morate pred stekleničenjem pasterizirati, če ne želite, da se prehitro spremeni v kis.
  • Domača jabolka, ki so rasla na vlažnih območjih, pred zaužit­jem temeljito umijte s ščetko, da odstranite črnosivo prevleko umazanije iz zraka, ki se je usedla nanje.
  • Z njimi lahko priprav­­ljate različne jedi. Okusna so v zavitkih, sadnih in tudi zelenjavnih solatah, z jogurtom, v mislijih, so pa tudi okusen dodatek k mesu.

foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"