Zagotovo ste že slišali, da so kumare zdrave, ampak ali veste, kako v resnici vplivajo na vaše telo?
Kumare so vrsta zelenjave, ki jo mnogi radi uživajo v toplejših dneh. Še posebej poleti jedem dodajajo svežino in skrbijo za hidracijo. Poleg tega, da so okusne in osvežujoče, pa je redno uživanje kumar povezano z različnimi zdravstvenimi prednostmi, kot so izguba teže, boljši krvni tlak in še več. Tukaj je 7 zdravstvenih koristi, povezanih z rednim uživanjem te priljubljene zelenjave.
Ne spreglejte:
- Slovenski gorski reševalec opozarja: "Veliko bolj kot kača je v hribih nevarna ta žival!"
- Čeprav je izjemno slasten, je MLADI KROMPIR v teh primerih lahko zelo nevaren za zdravje
- 101-letna Ljubica ne jemlje nobenih zdravil in je popolnoma samostojna: zdaj razkriva svoj recept za dolgo življenje
Izboljšujejo zdravje kože
Kumare vsebujejo veliko vode in imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje in videz kože. Če jih pogosto uživate, lahko sčasoma ublažijo razdraženost kože, zmanjšujejo otekline in koži dajo svež videz.
Vsebujejo hranilne snovi
Kumare nimajo veliko kalorij, vendar vsebujejo veliko hranilnih snovi, denimo vitamina C in K, kalij, magnezij in mangan – vse hranilne snovi, ki podpirajo splošno zdravje.
Pomagajo pri hidraciji
Po podatkih Health Shots so kumare sestavljene iz 95 odstotkov vode, zaradi česar so odlično živilo za ohranjanje hidracije. Uživanje kumar pomaga ohranjati zadostno količino tekočine v telesu, še posebej v vročih dneh ali po intenzivni telesni aktivnosti.
Pripomorejo k izgubi teže
Zaradi visoke vsebnosti vode in nizke vsebnosti kalorij so kumare idealna hrana za vse, ki želijo shujšati. Ta zelenjava vam pomaga, da se počutite siti in preprečuje prenajedanje, s čimer zmanjšate skupni vnos kalorij.
Vsebujejo antioksidante
Kumare so bogate z antioksidanti, vključno s flavonoidi in tanini, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in zmanjšujejo vnetja v telesu. Ti antioksidanti lahko zmanjšajo tveganje za razvoj kroničnih bolezni, navaja Health Shots.
Izboljšujejo prebavo
Kumare pozitivno vplivajo na zdravje prebave zaradi vsebnosti vlaknin. Slednje podaljšujejo občutek sitosti, hkrati pa uravnavajo prebavni trakt, preprečujejo zaprtje in na splošno izboljšujejo zdravje črevesja.
Uravnavajo raven sladkorja v krvi
Poleg vsega naštetega lahko kumare pomagajo tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Po podatkih Health Shots lahko uživanje kumar pomaga zmanjšati raven sladkorja v krvi in preprečiti zaplete, povezane s sladkorno boleznijo. Kumare imajo nizek glikemični indeks, kar jih naredi odlično hrano za diabetike.
Vir: krstarica.com
- Preberite si še: Pravijo, da ni bolj zdrave pijače od tega "kmečkega" napitka, ki so ga naše babice uporabljale kot zdravilo za številne bolezni
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del