Kaj se zgodi, če vsak dan pijete komarčkov čaj

Kaj se zgodi, če vsak dan pijete komarčkov čaj (foto: Profimedia) Profimedia
23. 10. 2021

Na okus komarčka se moramo najprej privaditi – tisti, ki pa ste z njim že sklenili prijateljstvo, si v hladnejših dneh verjetno kdaj pripravite tudi čaj. In če komarčkov čaj pijete redno?

Aromatični komarček, dele katerega lahko uživamo surove ali kuhane, nas oskrbi s pomembnimi hranili. Vsebuje precej železa, kalcija, folne kisline in celo več vitamina C kot limona.

Komarček se pogosto uporablja za pripravo čaja – uporabljamo liste in semena. Zdravilni učinek pa temelji predvsem na esencialnem olju, ki ga rastlina vsebuje razmeroma veliko.

Razkrivamo jih v nadaljevanju ...

Profimedia
Komarčkov čaj pomaga pri okužbah

Komarček vsebuje anetol, ki je najpomembnejša sestavina esencialnega olja. Anetol zmanjšuje vnetje. Čaj ima rahle protimikrobne in protivirusne učinke, glede na pregled več študij. Komarček pomaga tudi pri izkašljevanju nakopičene sluzi.

Lajša prebavne težave

Komarček ugodno vpliva na črevesje – sprošča črevesne krče in odpravlja napihnjenost črevesja. Napitek lahko pomaga tudi pri bolečinah v trebuhu in lajša druge spremljajoče simptome, kot je slabost.

Pomaga pri stresu

Skodelica kateregakoli toplega čaja ima pomirjujoč učinek, komarčkov čaj po dolgem dnevu pa ima še posebej pomirjujoč učinek. Zahvaljujoč eteričnim oljem, čaj ne deluje pomirjujoče le na naše telo, ampak tudi na naš um. Že starodavni pripravki so za zdravljenje nespečnosti vsebovali komarček.

Druge pozitivne lastnosti komarčka:
  • spodbuja delovanje ledvic, jeter in vranice,
  • pospešuje apetit,
  • pospešuje izločanje seča,
  • ščiti oči pred vnetjem in starostnimi motnjami vida,
  • pri doječih materah pospešuje izločanje mleka,
  • pospešuje menstruacijo,
  • pomaga pri anemiji,
  • zdravi drisko, če jo povzročajo bakterije.
Komarčkov čaj – na to bodite pozorni

Čaj v vrečki ne ponudi toliko dragocenega eterična olja, zato je najbolje, da čaj pripravite iz semen. Semena zmeljite oz. zdrobite tik pred uporabo.

Opombe:

Seveda se je pred uporabo vedno dobro posvetovati z osebnim zdravnikom, še posebej če jemljete zdravila (kontracepcijske tablete, zdravila za redčenje krvi …). Komarčkov čaj se prav tako ne priporoča nosečnicam. In osebam, ki so alergične na korenje in druge rastline iz te družine.

Viri: Nekatere vrtnine in njih zdravilne učinkovine, dr. Srdjan V. Bavdek; Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology, www.webmd.com
Preverite še: