Kaj se zgodi, če zaužijete preveč medu?

Kaj se zgodi, če zaužijete preveč medu? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2022

Med ima veliko dobrodejnih učinkov in v naši kuhinji pogosto nadomesti beli sladkor.

Uporabljamo ga za pripravo raznovrstnih jedi in napitkov.

Seveda ga najpogosteje uporabimo kot sladilo v čaju. Z njim pa lahko sladkamo tudi kavo ali limonado, ga dodamo kašam in sadnim solatam ali spečemo fantastične sladice. Sladice celo ostanejo dlje časa sočne, saj med nase veže vlago.

Med se poda tudi nekaterim mesnim jedem in še posebej odličen je za pripravo azijskih jedi. Lahko pa si med preprosto namažemo na kruh ali na palačinke.

Anotioksidativno delovanje medu

Med vsebuje flavonoide, aminokisline, encime in druge snovi, ki delujejo antioksidativno. Zato med zmanjša vnetja in poškodbe tkiv.

Pri Čebelarski zvezi Slovenije so opravili raziskavo, s katero so ugotavljali antioksidativno učinkovitost slovenskega medu. V raziskavo so vključili 40 vzorcev medu iz 6 statističnih regij Slovenije.

Rezultat: temen med, kot je denimo kostanjev, smrekov, hojev, gozdni in ajdov, ima večjo antioksidativno učinkovitost, kot svetlejše vrste medu. Vzorci, ki imajo večjo antioksidativno učinkovitost, imajo navadno tudi večjo protimikrobno učinkovitost, pišejo na strani ČZS.

A čeprav gre za naravno in zdravo živilo, tudi z medom ne želite pretiravati!

Kaj se lahko zgodi, če zaužijete preveč medu?

Preveč medu lahko povzroči zaprtje ali drisko, napenjanje in druge prebavne težave, razloži nutricionistka. Lahko vpliva na raven sladkorja v krvi in prekomerno uživanje lahko vodi do povečanja telesne teže. Prav tako lahko negativno vpliva na zdravje zob.  

Med konec koncev sestavljajo ogljikovih hidrati (95 %), največ od tega je fruktoze in glukoze, ki sicer predstavljata dober vir energije, vendar pa telo ne more predelati velikih količin sladkorja naenkrat.

Preverite še:
Ste se pripravljeni za sedem dni odreči sladkorju?

Vse TO se bo dogajalo z vašim telesom!

 

 

Značke: med sladkor