Med je kristaliziral – ste kupili naravni ali umetni med?

Med je kristaliziral – ste kupili naravni ali umetni med? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 12. 2021

Med je eno najbolj priljubljenih in najpogosteje uporabljenih sladil z izjemnimi koristmi za zdravje.

Radi si ga privoščimo v čaju, na kruhu, uporabljamo ga pri peki in kuhi … A še posebej pogosto se nanj spomnimo v hladnejših mesecih.

Ste ugotovili, da je vaš med kristaliziral?
V nadaljevanju razkrivamo, kaj to pomeni.
Profimedia

Ste kupili naravni ali umetni med? Ali pa se je med pravzaprav pokvaril?

Umetni med ali ponarejeni med je enake barve in enakega okusa, kakor pravi. Le da ga je naredil človek – iz sladkornega sirupa (najpogosteje je to koruzni sirup in melasa), ki mu je dodan okus po cvetlicah. Umetni med proizvajajo tudi iz pravega – tako, da mu dodajajo sladkor in nekatere kisline.

Naravni med pridelujejo čebele iz nektarja ali rastlinske mane. Čebele nektar ali mano v panju obdelajo, zgostijo, primešajo izločke lastnih žlez in jo nato shranijo v celice satja, razlagajo na spletni strani Čebelarske zveze Slovenija. Iz satja se med dobi s centrifugiranjem.

Medu, namenjenemu za promet, ni dovoljeno dodati nobene snovi, niti mu ni dovoljeno odvzeti sestavin, značilnih za med, še razlagajo na strani ČZS.

Velikokrat pa se zgodi, da med, še preden ga uspemo porabiti, kristalizira. Iz tekočega stanja se spremeni v trdno obliko.
Kristalizacija medu je popolnoma naraven pojav. In če je vaš med kristaliziral, ste lahko prepričani, da ste kupili naraven, kakovosten med, ki so ga pridelale čebele, pišejo na strani ČZS.

Hitrost pojava kristalizacije medu je odvisna od:

  • vrste medu,
  • razmerja sladkorjev v njem (med, ki ima večjo vsebnost fruktoze, kristalizira počasneje – denimo akacijev in kostanjev med – med, ki vsebuje več glukoze, pa kristalizira hitreje – denimo cvetlični med),
  • temperature in časa skladiščenja medu (kristalizacijo pospešuje shranjevanje medu na temperaturi med 10 in 18 stopinj Celzija – nižje temperature proces kristalizacije upočasnijo),
  • vsebnosti vode v medu (med, ki vsebuje manjšo vsebnost vode, kristalizira hitreje) in
  • prisotnosti kristalizacijskih jeder.

Kaj lahko naredite, če imate doma kristaliziran med?

Vse vrste medu kristalizirajo. Če se to zgodi, med preprosto utekočinite v vodni kopeli – vendar na največ 40 stopinjah Celzija, svetujejo pri ČZS. Previsoke temperature med poškodujejo ali uničijo dobrodejne sestavine. Zato med tudi nikoli ne dodajajte v prevroč čaj.

Preverite še: