Imate radi LUBENICO? Preverite, kaj se zgodi, če je zaužijete preveč

9. 7. 2024
Deli
Imate radi LUBENICO? Preverite, kaj se zgodi, če je zaužijete preveč (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav v splošnem velja za zdravo, pretiravanje z lubenico lahko vodi do resnih posledic.

Poletje je že praktično tu, s tem pa tudi okusni poletni sadeži. Ali tudi vi obožujete lubenico? Slednja lahko telesu zagotovi pomembne vitamine in minerale, obenem pa poskrbi tudi za hidracijo. Kljub vsem prednostim pa je dobro, da s količino zaužite lubenice ne pretiravamo.

Ne spreglejte:

Koliko lubenice na dan lahko zaužijemo?

Priporočen dnevni vnos je približno 100 - 150 g dnevno. Seveda se včasih zgodi, da je zaužijemo več, a je dobro, da s količino ne pretiravamo in da je ne prekoračimo čisto vsak dan.

Kaj se zgodi, če pojémo preveč lubenice?

Če pretiravamo z lubenico, lahko pride do številnih težav. Nekatere so samo neprijetne, spet druge pa so lahko precej nevarne.

  • Prebavne težave: pojavijo se lahko napihnjenost, vetrovi, driska ter druge prebavne težave.
  • Povišana raven sladkorja v krvi: to je posebej nevarno za sladkorne bolnike, zato je zanje pomembno, da se pred uživanjem lubenice posvetujejo s strokovnjakom.
  • Povišano tveganje za vnetje jeter: če uživate alkoholne pijače, je lubenica lahko nevarna. Ta sadež v kombinaciji z alkoholom lahko namreč poveča možnost vnetja jeter. Najboljša rešitev je seveda opustitev alkoholnih pijač, ne lubenice.
  • Prekomerna hidracija: če dnevno popijete veliko vode, lahko prekomerno uživanje lubenice vodi v prekomerno hidracijo. To lahko uravnotežite tako, da ob povečanem uživanju lubenice pazite, da ne pretiravate s pitjem tekočine.
  • Srčno-žilne težave: lubenica vsebuje precej kalija, ki je sicer zelo koristen za naše telo, a v prekomernih količinah lahko pripelje do šibkega srčnega utripa, motenj srčnega ritma ter drugih težav.

To še zdaleč ne pomeni, da se lubenici moramo izogibati. Sadež je odličen vir vlaknin, vitaminov, mineralov in tekočine, obenem pa ima nizko energijsko vrednost in je tako super izbira tudi za tiste, ki si želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram.

Vseeno pa je dobro, da smo zmerni in da poskrbimo za pestro, uravnoteženo prehrano, ki našemu telesu omogoča normalno delovanje.

Vir: krishijagran.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren