Zakaj se na korenju pojavijo temne lise? Je takšno živilo varno uživati?
Težko si je predstavljati juho ali zelenjavno obaro brez korenja. Ta zdrava zelenjava, ki pozitivno vpliva na naš vid (čeprav ne toliko, kot smo bili prepričani v otroštvu), lahko prispeva tudi k zdravju prebave, srca in kože.
Ne spreglejte:
- Matjaž Šerkezi: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni"
- 101-letna Ljubica ne jemlje nobenih zdravil in je popolnoma samostojna: zdaj razkriva svoj recept za dolgo življenje
- Bi radi uživali v toplih dneh brez bojazni pred klopi? Te 4 rastline jih odganjajo
Korenje lahko uživamo na različne načine: kuhano, pečeno, surovo... Vendar pa se ob nepravilnem shranjevanju na njem lahko pojavijo črne oziroma temne lise, kar postavlja vprašanje, ali je korenje še vedno varno za uživanje.
Takšne lise so običajno posledica glivične bolezni, še posebej glive Thielaviopsis basicola. Stanje imenujemo tudi "črna gniloba korenja".
Če so se lise pojavile šele pred kratkim in jih lahko obilno odstranimo z lupilnikom ali nožem, je korenje še vedno užitno, vendar le, če nima grenkega okusa. V nasprotnem primeru ga zavrzite. Prav tako ga zavrzite, če so lise že prekrile večji del ploda.
Korenje se lahko prideluje na vrtu in pogosto kupuje v plastičnih posodah v trgovinah. Najboljši način shranjevanja je v hladilniku, vendar izven plastične embalaže, ki spodbuja rast glivic. Priporočljivo je, da korenje kupujete v večjih količinah brez plastične embalaže – tako se boste izognili odpadkom, zelenjavo pa lahko shranjujete neposredno v platneni vrečki.
Vir: krstarica.com
- Preberite si še: Ena najbolj zdravilnih rastlin na svetu, ki raste tudi pri nas: krepi lase, pomaga pri kožnih in želodčnih težavah ter številnih drugih