Namesto običajnega belega kruha in alternativ iz polnozrnate moke, ajde ali pire, lahko med dieto uživate priljubljeni kruh iz lanenih semen, ki ima številne prednosti. Poleg tega, da ne vsebuje glutena, ima tudi nizek glikemični indeks, prav tako pa lanena semena slovijo po svojih zdravstvenih prednostih.
Ne spreglejte:
- Kardiologinja opozarja: "Ta priljubljeni prigrizek je največji sovražnik za zdravje srca"
- Ta 3 živila uničujejo vaše telo: Nemudoma jih črtajte s svojega jutranjega jedilnika
Zakaj so lanena semena koristna?
Tako kot vsa semena, bogata z maščobami, imajo lanena semena visoko energijsko vrednost – v 100 gramih lanenih semen je kar 534 kalorij. Kljub temu naj vas ta številka ne prestraši, saj so vse druge koristi lanenih semen za telo izjemne, zato ni enako uživati lanenih semen kot "nezdravo" hrano z enako kalorično vrednostjo. Lanena semena so bogata tudi z beljakovinami – v 100 gramih jih je približno 18,28 grama. Običajno se priporočajo v kombinaciji z mesom, saj lan ne vsebuje lizina, pomembne aminokisline.
V 100 gramih lanenih semen je 28,88 grama ogljikovih hidratov, od katerih večino predstavljajo rastlinske vlaknine.
Poleg tega so lanena semena odličen vir vitaminov in mineralov, predvsem vitamina B1, fosforja, bakra, ter rastlinskih spojin, kot so p-kumarinska kislina, ferulna kislina, cianogeni glikozidi, fitosteroli in lignani. Ta semena spadajo med najcenejša, še posebej če jih kupujete na kilograme v trgovinah z zdravo prehrano.
Iz lanenih semen lahko pripravite slasten kruh, ki bo vaš zaveznik pri hujšnju. Njegova dodatna prednost pa je, da vam bo njegova priprava vzela le nekaj minut, vse ostalo pa bo namesto vas opravila pečica.
Recept za kruh iz lanenih semen
Sestavine:
- 100 g lanenih semen
- 6 beljakov
Priprava:
- Večer pred pripravo kruha lanena semena namočite v vodo, da nabreknejo.
- Naslednji dan jih dobro odcedite in jih dajte v mešalnik.
- Ločite beljake od rumenjakov, beljake zlijte k lanenim semenom in mešajte v mešalniku, dokler se ne zmeljejo (pazite, da jih ne zmeljete preveč – morajo biti zmleta, ne pa popolnoma v prah). Občasno očistite zmes s sten mešalnika in nadaljujte.
- Zmes vlijte v pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite 35 minut v pečici, segreti na 180 stopinj.
- Ko je kruh pečen, izklopite pečico in ga pustite v njej še 45 minut, da se izognete sesedanju zaradi nenadne spremembe temperature.
Vir: superzena.b92.net
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem