V vročih dneh se na krožniku prileže nekaj svežega in nasitnega. Lososov tatarec lahko priložite h katerikoli poletni zelenjavi ali ga postrežete na pikniku.
Lososa največkrat popečemo na ponvi, dodamo k rižoti ali ga kar tako položimo na toast. Verjetno imate za pripravo tudi kakšen čisto svoj recept, mi pa vam tokrat izdamo, kako boste popestrili poletno solato in na piknike prinesli nekaj novega, kar si bodo gostje zapomnili.
Lososov tatarec
Za 4 osebe potrebujete:
- 50 g svežega ingverja
- 5 žlic tekočega medu
- 6 žlic sojine omake
- 4 žlice jabolčnega kisa
- 10 žlic olivnega olja
- 300 g lososa brez kože
- 1 čili
- 1 zrel avokado
- 1 limeto ali limono
- 15 vejic svežega koriandra
- 1 mango
- 1 šalotko
- olivno olje
- sol, poper
- mešano mlado solato
Olupite ingver in ga drobno sesekljajte, primešajte med, sojino omako, kis in olje. Vse skupaj lahko tudi ukašite. Lososa drobno sesekljajte, ga stresite v skledo in dodajte sesekljan čili in polivko. Premešajte in postavite v hladilnik.
Avokado prepolovite, odstranite koščico in z žlico izdolbite meso sadeža. Zrežite ga na majhne koščke, jih stresite v skledo in nakapajte z limetinim ali limonovim sokom. Primešajte še sesekljane koriandrove lističe. Nekaj koriandra prihranite za končno okrasitev.
Odstranite koščico manga, sadež olupite in ga zrežite na majhne koščke. Primešajte mu poper in drobno sesekljano šalotko. Pripravite kovinske obročke: vanje zložite plast avokada, sledi plast manga in zaključite s plastjo lososa. Na koncu potresite s preostalim koriandrom. Tatarec postrezite na koriandrovih lističih in mešani solati. Potresite s popečenimi kruhovimi kockami.
- Tu je še recept za odlično kosilo z lososom tekmovalca oddaje MasterChef Slovenija