Odslej ne boste več zavrgli semen lubenice: preverite, kako koristne so za zdravje (+recept za osvežujoč napitek)

9. 7. 2024
Deli
Lubenica spada med najbolj priljubljene poletne osvežitve in zdrav posladek, toda njene koristi se tu še ne končajo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Lubenica spada med najbolj priljubljene poletne osvežitve in zdrav posladek, toda njene koristi se tu še ne končajo. 

Svojevrstne prednosti za zdravje in lepo kožo imajo namreč tudi semena lubenice, ki jih pogostokrat zavržemo. Na Tajskem pa imajo povsem drugačne kulturne navade, saj jih zelo radi jedo ter sveže, posušene ali zmlete, prav tako jih izvažajo po vsem svetu.  

Če želite izkoristiti moč semen lubenice, ni dovolj, da jih le pojeste, temveč jih je najbolj priporočljivo zaužiti v sesekljani obliki ali zmlete v prah, ki ga lahko dodate sokovom in jedem. Lahko jih tudi popečete ali pa posušite in kasneje nasekljane uporabite v čaju.

Ne spreglejte:

Nekaj razlogov, zakaj je koristno jesti semena lubenice  

1. Vsebujejo visoko vrednost aminokislin, ki so blagodejne za zdravje srca in presnovo 

Semena lubenice so polne pomembnih aminokislin, kot so arginin, lizin, glutaminska kislina in triptofan, ki jih telo ne proizvaja samo. Vsaka izmed naštetih aminokislin doprinaša koristi na svojem področju. Arigin je na primer v pomoč metabolizmu in zdravju srca. Lizin ima pomembno vlogo pri nastanku karnitina, ki pretvarja maščobne kisline v energijo in znižuje ravni slabega holesterola.  

2. Koristne za krvni tlak  

Sto gramov semen lubenice vsebuje 139 odstotkov priporočene dnevne potrebe po magneziju, ki velja za enega izmed najpomembnejših mineralov za človeško telo. Med drugim koristi tudi zdravju srčno-žilnega sistema in uravnavanju krvnega tlaka.   

Prav tako vsebujejo likopen, ki je pomemben antioksidant, ki pripomore k zdravju srca in krepi moško plodnost. Blagodejnosti za zdravje, ki jih najdemo v semenih lubenice, imajo tudi vitamini B, folat, niacin, tiamin in riboflavin.  

Sto gramov semen lubenice vsebuje 139 odstotkov priporočene dnevne potrebe po magneziju.

Sto gramov semen lubenice vsebuje 139 odstotkov priporočene dnevne potrebe po magneziju.

Profimedia

3. Odlične za lepo kožo in lase

Da boste odslej uporabili tudi semena, ne zgolj pojedli lubenice, vas bo morda prepričal učinek, ki ga imajo na videz kože. Grizljanje teh semen lahko bistveno pripomore k izboljšanju videza kože, ki bo izgledala sveža in bolj mladostna. Vzrok se skriva v maščobnih kislinah, ki jih vsebujejo semena. Slednja imajo zmožnost hidratacije, krepitve in zaščite kože pred aknami in podobnimi težavami.  

Za nameček pa bodo na račun zaužitih semen lubenice lepši, močnejši in bolj sijoči tudi vaši lasje. Semena lubenice namreč vsebujejo tudi baker, ki pomaga pri nastanku melanina, pigmenta, ki je ključen za barvo kože in las.

Recept za zdrav napitek iz semen lubenice  

Za konec z vami delimo še recept za osvežujoč in zdrav napitek iz semen lubenice, ki je odličen za osvežitev in okrepitev imunskega sistema. Pripravite ga lahko povsem enostavno in sicer tako, da približno 30 semen lubenice kuhate v litru vode 10 minut. Napitek nato ohladite, precedite in z užitkom popijte.     

Vir: 24sata.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren