Ali so vaše prehranjevalne navade v resnici zdrave? Naredite TA test! (+ prehranski izziv!)
Prehranjevalne navade vključujejo mnogo več kot samo vrsto in količino živil oziroma jedi.
Pomemben je zdrav življenjski slog, ta pa vključuje tudi psihofizično aktivnost (šolanje, študiranje, zaposlitev/ustrezno delo), ustrezen partnerski odnos in vključenost v skupnost podobno mislečih.
A če se vrnemo k prehrani.
"Za zdrav začetek dneva je obvezen zajtrk, ki zagotavlja dovolj energije za psihofizično delo. Sestavljen naj bo iz lahko prebavljivih ogljikohidratnih živil. Običajno nekaj ur po zajtrku, pa se prileže sezonsko sadje. Sadje vsebuje veliko fruktoze in prehranskih vlaknin, kar dobro vpliva na počutje in procese prebave," svetuje Milena Suwa Stanojević, živilska tehnologinja.
Dodaja še: "Kosilo naj bi zaužili do 15. ure popoldne. Pri sestavi si pomagamo s prehranskimi priporočili, ki jih ponazarja krožnik zdrave prehrane. Odvisno od posameznikove psihofizične aktivnosti zaužijemo še večerjo, hladno ali toplo, odvisno od letnega časa, v vsakem primeru pa ne sme obremenjevati prebavil med nočnim počitkom. Večerja naj bo vsaj dve to tri ure pred spanjem."
Preden se lotimo testa, je tukaj izziv, ki vam bo pomagal slediti zdravim smernicam v prehrani. Poleg tega boste presenečeni, koliko in kaj pojemo v samo enem dnevu!
Več namigov o zdravi prehrani lahko preverite v rubriki #DobreNavade.
Kakšne so torej vaše prehranjevalne navade?
1. Ste zajtrkovali? DA. NE.
2. Se vam zdi zajtrk pomemben? DA. NE.
3. Kaj ste zajtrkovali?
Ovsene kosmiče, rogljič, črn kruh, maslo, marmelado, med, pašteto, mleko, kakav, kavo, jajce, sir, salamo, sadje, drugo ___________.
4. Ali imate radi sladkarije? DA. NE.
5. Mislite, da pojeste preveč sladkorja? DA. NE.
6. Ali imate radi sadje? DA. NE.
7. Ali jeste sadje za zajtrk? DA. NE.
8. Katero je vaše najljubše sadje?
Jabolka, jagode, češnje, slive, marelice, breskve, pomaranče, mandarine, banane ...
9. Katerega sadja ne marate?
10. Kolikokrat na dan jeste sveže sadje: 0 1 2 3 4 večkrat
11. Katere sadne sokove pijete?
12. Ali jeste vrtnine? DA. NE.
13. Katere so vaše najljubše vrtnine?
Solata, paradižnik, špinača, zelje, rdeča pesa, korenje, stročji fižol, paprika …
14. Kolikokrat na dan jeste vrtnine: 0 1 2 3 4 večkrat
15. Ali jeste surove vrtnine?
16. Katerih vrtnin ne marate?
17. Katero vrsto kruha najpogosteje jeste?
Črni, rženi, beli …
18. Ali imate radi kruh iz polnozrnate moke? DA. NE.
19. Kolikokrat na dan pijete mleko ali jeste mlečne proizvode? 0 1 2 3 4 večkrat
20. Kaj najpogosteje jeste za malico?
Kruh, jogurt, sir, skuto, salamo, marmelado, med, oreške, piškote, čokolado, sadje.
21. Ali si malico pripravljate sami?
22. Kaj najpogosteje pijete?
Vodo, mleko, čaj, kavo, sadni sok, gazirane pijače ...
23. Ali so vaši prigrizki in napitki zdravi? DA. NE.
24. Ali hrano dodatno solite? DA. NE.
25. Ali mislite, da je slana hrana škodljiva? DA. NE.
26. Ali imate radi:
Ribe - DA. NE.
Perutnino - DA. NE.
Meso - DA. NE.
27. Kaj najpogosteje jeste?
Ribe, perutnino, meso
28. Koliko tehtate?
29. Mislite, da jeste pravo hrano? DA. NE.
30. Ali z uživanjem zdrave hrane lahko ohranimo svoje zdravje?
Odgovori na vprašalnik o prehrambnih navadah
Razmislite in analizirajte svoje prehranske navade, ki so pomembne za uspešno delo in preprečevanje pojava bolezni. Strokovnjaki za prehrano pravijo: "Ni slabe hrane, so samo slabe prehranske navade." O izbiri hrane, ki jo bomo zaužili, odločamo sami!
Vprašanja 1–3
Zajtrk je izredno pomemben za začetek delovnega dne. Telo preskrbi z energijo za delo in izboljša koncentracijo. Primerni so ovseni kosmiči ali črni kruh z maslom, medom, sirom ali pusto salamo ter mleko, mlečni izdelki in sadje.
Vprašanji 4–5
Namesto čistega rafiniranega sladkorja je za sladkanje jedi in napitkov bolj zdrav rjavi sladkor ali med. Namesto sladkarij raje uživajte sveže ali suho sadje.
Vprašanja 6–11
Sveže sadje je vir vitaminov, mineralnih snovi, osvežujočih kislin in vlaknin. Priporočljivo je večkrat na dan. Najbolj zdrav je svež naravni sadni sok ali džus, ki ne vsebuje dodanega sladkorja.
Vprašanja 12–16
Sveže surove vrtnine so vir vitaminov, mineralnih snovi in vlaknin. Priporočljive so večkrat na dan v obliki solate, priloge ali glavne jedi.
Vprašanji 17–18
Črni kruh ali kruh iz polno mlete moke je najbolj zdrav. Poleg ogljikovih hidratov oz. škroba vsebuje še beljakovine, mineralne snovi in vlaknine.
Preverite: Recept za kruh – pripravljen brez moke in kvasa
Vprašanji 19–20
Mleko je vir lahko prebavljivih beljakovin, maščob – lipidov, ogljikovih hidratov ter kalcija in fosforja. Priporočljivo je tudi v obliki mlečnih izdelkov.
Vprašanja 21–23
Z vedno novimi sestavinami si malico lahko pripravite tudi sami in na ta način dopolnite glavne obroke. Primeren napitek je mineralna voda, nesladkani čaj in naravni sadni sok.
Vprašanji 24–25
Namesto več dodane soli uporabite aromatična zelišča in začimbe.
Vprašanji 26–27
Ribe, zlasti morske, so zelo zdrave, ker poleg lahko prebavljivih beljakovin in maščob vsebujejo še mineralne snovi, zlasti jod. Priporočljiva je tudi pusta perutnina, telečje in zajčje meso ter jagnjetina. Goveje in svinjsko meso je primerno 1- do 2-krat na teden.
Vprašanje 28
Redno kontrolirajte telesno težo. Po potrebi zmanjšajte vnos energijskih živil in povečajte telesno aktivnost. Ne preskakujte obrokov.
Vprašanji 29–30
Jedilnik prilagodite starosti, vrsti dela in letnemu času. Z uživanjem raznoliko sestavljene in pripravljene hrane, ki je enakomerno porazdeljena čez dan, lahko pozitivno vplivate na svoje zdravje in počutje ter izboljšate odpornost proti boleznim!
Osebni prehranski krožnik
Na podlagi ugotovitev osebnih prehrambnih navad sestavite prehrambni načrt, ki naj vključuje morebitne spremembe v količini in razporeditvi posameznih živil oziroma jedi.
TAKO si sestavite osebni prehranski krožnik
- Preberite še: Kljub pravilni prehrani in gibanju nikakor ne izgubite kilogramov? Morda je krivo TOLE
Povzeto po članku iz revije Liza
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del