Katero olje je najbolj zdrava izbira za cvrtje?

4. 2. 2024
Deli
Katero olje je najbolj zdrava izbira za cvrtje jedi? (foto: Profimedia)
Profimedia

Avokadovo olje je postalo priljubljeno zlasti v zadnjih nekaj letih. 

Poleg nekaj bistvenih zdravstvenih koristi, ki se mu jih pripisuje, se je izkazalo tudi za najbolj zdravo olje za kuhanje in cvrtje. Zaradi razmeroma visokih cen in omejene proizvodnje pa sicer velja tako rekoč za luksuzen izdelek.  

Ključen razlog, zakaj prehranski strokovnjaki cenijo avokadovo olje

Mnogi prehranski strokovnjaki avokadovo olje priporočajo predvsem zaradi tega, ker je polno oleinske kisline, torej nenasičenih maščob. Tovrstne maščobe srcu in ožilju predstavljajo veliko bolj zdravo alternativno kot nasičene maščobe, ki sicer predstavljajo 12 odstotkov njegove sestave.

Na podlagi teh podatkov ima manjšo vsebnost nasičenih maščob kot kokosovo, palmovo, oljčno ekstra deviško, koruzno, sojino in sončnično. Avokadovo olje je prav tako tudi odličen vir omega-9 maščobnih kislin, protivnetnega antioksidanta vitamina E in luteina, ki je znan po tem, pripomore k izboljšanju vida.  

Dobro se obnese pri cvrtju, saj ima v primerjavi z oljčnim oljem veliko fitosterolov, steroidov, ki znižujejo holesterol LDL. Ob tem velja poudariti tudi to, da te sestavine ostanejo v avokadovem olju tudi po dolgih obdobjih izpostavljenosti visoki vročini, kar je ključni razlog, da je avokadovo olje najboljše za cvrtje.

Glede na razmerje med ceno in količino, ki je potrebna za cvrtje, pa je verjetno še vedno najboljša možnost, da ga uživate v hladno stisnjenem stanju v različnih solatah ali prelivih, navaja Health.  

Ne spreglejte:

Katera olja še dobro prenašajo visoke temperature?  

Mandljevo olje

Rafinirano mandljevo olje ima visoko temperaturo segrevanja, zato se dobro obnese pri pripravi peki in cvrtju hrane. Nerafinirano mandljevo olje je znano po svojem okusu, ki se odlično prilega v solatne prelive ali omake za testenine. Sicer pa je mandljevo olje tudi bogato z mononasičenimi maščobami in vitaminom E.    

Kokosovo olje

Kokosovo olje je vsestransko uporabno tako za kuho in peko, kot tudi v kozmetiki. Med drugim je kokosovo olje bogato z zdravimi nasičenimi maščobami in antioksidanti. Znano je po tem, da ugodno vpliva na delovanje možganov, krepitev imunskega sistema in pravilnega delovanja ščitnice.  Dobro se obnese za kuhanje in cvrtje, medtem, ko za solate ni priporočljivo.  

Olivno olje   

Olivno olje lahko pomaga znižati krvni tlak in vnetja. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in zaradi bogate vsebnosti antioksidantov preprečuje poškodbe celic.

Rafinirano olivno oje je najbolj primerno za cvrtje zaradi dimne vrednosti, ki doseže 243 stopinj. Ni priporočljivo za cvrtje in peko na zelo visokih temperaturah, temveč je bolj uporabno kot dodatek k zelenjavnim enolončnicam, solatnim prilivom in testeninam.  

Sezamovo olje

Sezamovo olje vsebuje zdrava antioksidanta sesamol in sesaminol, ki imata vrsto koristi, vključno z nekaterimi učinki proti boleznim, kot je Parkinsonova. Sezamovo olje je uporabno za peko, dušenje jedi in kot preliv z za solate.

Sončnično olje

Med najbolj razširjenimi olji, ki se zlahka najde v marsikaterem gospodinjstvu, pa je tudi sončnično olje. Sončnično olje je bogato z vitaminom E, ki ima močan antioksidativni učinek, prav tako je dobro za preprečevanje staranja celic normalen razvoj živcev. Najbolj primerna za cvrtje in dušenje jedi je rafinirana oblika. 

Vir: zadovoljna.nova.rs

Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1400 slovenskih jezer