Osebna izpoved: Moje diete so se spremenile v prehransko motnjo

Osebna izpoved: Moje diete so se spremenile v prehransko motnjo (foto: profimedia) profimedia
31. 1. 2020

Dolgo ni vedela, kako zelo je obsedena z izgubo teže, telovadbo in predvsem dietami. Vse dokler se ni pogovorila s prehransko strokovnjakinjo. 

“Že nekaj let preizkušam razne diete, v srednji šoli so šle nekatere celo predaleč. Vendar se nič ne more primerjati s tem, kar se je zgodilo na začetku leta 2018, ko sem se vrnila iz tujine in začela pridobivati težo. Preizkusila sem več diet, kot želim priznati, med drugim tudi keto, veganstvo, čiščenje s smutiji in štetje kalorij. Ob tem sem 5 dni v tednu naporno trenirala. 

Mislila sem, da je neprestano prehranjevanje glede na diete normalno.”

Ginekologinja jo je s trikom prepričala, da se je naročila k prehranski strokovnjakinji. Mislila je, da ji bo ta končno izdala skrivnost do suhe postave, namesto tega pa je izvedela ime za svojo težavo: prehranska motnja. 

Šele takrat je začela spoznavati, koliko časa je porabila za diete in koliko ji ga je ostalo, da bi živela življenje in se imela lepo. Tehtala se je večkrat dnevno, prijatelje je imela predvsem za spodbudo na (večni) poti hujšanja, kadar pa se je dogovorila za druženje, je morala najprej prestaviti vadbo. Šele ko je s tem prenehala (ob pomoči strokovnjakinje), opustila namerno izgubljanje kilogramov in se posvetila zdravemu življenju na splošno in brez ekstremov, je ugotovila, kaj vse je prej zamudila. 

Nenadoma je imela dovolj časa, da se s prijatelji odpravi na izlet v Grčijo in tam preizkusi tudi lokalne specialitete. “Čas, ki sem ga prej posvetila aplikacijam za hujšanje, sedaj posvečam aplikacijam za varčevanje. Kar je bolj zdravo in odlično za mojo denarnico. Imam svobodo, da se lahko kadarkoli vidim s prijatelji in preizkusim katerokoli vadbo želim. Prej sem se omejila samo na kardio, sedaj pa sem preizkusila že toliko vrst joge, za katere nisem vedela, da sploh obstajajo. Rada imam tudi uteži, čeprav tega prej nikoli nisem počela.”

Največ poguma pa je zahtevalo to, da se je znebila tehtnice in se prenehala obremenjevati s številkami. 

Že po nekaj tednih dela s prehransko strokovnjakinjo je prišla do odkritja, da je bilo njeno telo ves čas v fazi stradanja. To je privedlo do pomanjkanja nekaterih ključnih vitaminov, poleg tega je potrebovala kar nekaj časa, da telo privadi nazaj na “normalno” zmerno prehranjevanje. Ko so se ravni vitaminov uravnale, je nazaj pridobila fizično energijo in kar je še pomembneje, tudi mentalno se je počutila veliko bolje.  

“Sedaj sprejemam svoje telo takšno kot je danes, takšno kot je bilo včeraj in takšno, kot bo jutri.”

To ji je pomagalo izboljšati odnose in vse, kar počne. Ko jo občasno preplavijo negativne misli, ki bi jo lahko potegnile v stare navade, se opomni, koliko je pridobila, ko je nehala življenje posvečati izgubljanju teže. 

Povzeto po greatist.com

Za aktivni.si priredila: A. H.