Dokler smo jo uživali, smo kar pokali od zdravja: pozabljena žitarica varuje srce, krepi kosti, odlična je tudi za hujšanje

22. 5. 2024
Deli
Dokler smo jo uživali, smo kar pokali od zdravja: pozabljena žitarica varuje srce, krepi kosti, odlična je tudi za hujšanje (foto: AI)
AI

Gre za eno najbolj zdravih žitaric, ki pa je skorajda povsem izginila iz naših kuhinj.

Proso je ena najzdravilnejših žitaric, ki pa je - zanimivo - skorajda pozabljena in se le redkokdaj najde v naši kuhinji. Proso je starodavna žitarica, ki ponuja številne zdravstvene koristi. Ta hranilno bogata žitarica vsebuje bistvene aminokisline, ki prispevajo k izgradnji in obnovi mišic ter kožnih celic. Zaradi visoke vsebnosti počasi prebavljivih ogljikovih hidratov proso hitro zagotavlja občutek sitosti, kar je koristno pri hujšanju.

Ne spreglejte:

Proso je lahko prebavljivo, zato je primerno tudi za otroke kot ena izmed prvih trdnih živil. Vsebuje naravne maščobe, pomembne za absorpcijo vitaminov, kot sta karoten in vitamin D. Poleg tega prosena kaša prispeva k zdravju živčnega sistema zaradi prisotnosti vitamina B1.

Izboljšuje delovanje možganov

Za starejše ljudi ima proso še posebej pozitiven učinek, saj izboljšuje delovanje možganov, spomin in splošne telesne sposobnosti. Bogato je z železom in magnezijem, kardiologi pa ga priporočajo zaradi visokega deleža kalija, ki pomaga pri boju proti srčnim boleznim, normalizaciji krvnega tlaka in krepitvi krvnih žil.

Preprost recept za okusno jed

Za pripravo enostavne jedi s prosom najprej sperite eno skodelico prosa pod tekočo vodo. Nato ga stresite v lonec in dodajte dve skodelici vode. Lonec pokrijte in segrejte do vretja, nato zmanjšajte ogenj in pustite, da proso počasi vre približno 15 do 20 minut, oziroma dokler ne vpije vse vode in postane mehko.

Profimedia

Medtem na ponvi segrejte malo olivnega olja in dodajte nasekljano čebulo ter jo pražite, dokler ne postane zlato rjava. Dodajte še na kocke narezano zelenjavo, kot so korenje, paprika in bučke, ter pražite, dokler zelenjava ne postane mehka. Ko je proso kuhano, ga zmešajte z zelenjavo in začinite s soljo, poprom ter svežimi zelišči po okusu. 

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič