Nutricionist svetuje: "Če nikakor ne uspete shujšati, vam primanjkujejo ta hranila"

12. 4. 2024
Deli
Nutricionist svetuje: "Če nikakor ne uspete shujšati, v vaši prehrani primanjkujejo ta hranila" (foto: Instagram @gianninagibelli (Posnetek zaslona))
Instagram @gianninagibelli (Posnetek zaslona)

Zaradi pomanjkanja teh hranil je hujšanje lahko neuspešno.

Mnogi  poleg pozornosti na štetje kalorij, povečajo tudi telesno aktivnost, toda prehrana je še ena izmed ključnih dejavnikov uspešnega hujšanja, katerega ne gre zanemariti. 

Še zlasti zato, ker ni važno le kaj zaužijemo, temveč tudi česa nam primanjkuje. Pomanjkanje nekaterih bistvenih hranil, ki jih telo potrebuje za svoje optimalno delovanje, je namreč lahko razlog za neuspešno hujšanje, pravi nutricionist Jacek Szymanowski. V nadaljevanju razkriva, za katera hranila pravzaprav gre.  

Ne spreglejte:

Pomanjkanje hranil, zaradi katerih je hujšanje lahko neuspešno

Zdrave maščobe  

Kljub temu, da ima že sama beseda maščobe pogosto negativen predznak, so zdrave maščobe v optimalni prehrani pomembne in ob zmernem uživanju vplivajo tudi na proces hujšanja, saj pripomorejo k daljšemu občutku sitosti in zmanjšanem vnosu ostalih kalorij.  

Zdrave maščobe, med katerimi so avokado, oreščki, semena in oljčno olje, prav tako pospešujejo metabolizem in telesno sposobnost, da hitreje pokuri odvečne kalorije.  

Kompleksni ogljikovi hidrati  

Pri izgubi odvečne teže lahko pripomorejo tudi kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih je moč najti v polnozrnatih žitaricah brez sladkorja in sadju ter zelenjavi. Telesu zagotavljajo bistveno energijo in lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Prav tako so kompleksni ogljikovi hidrati bogati z vlaknimi, ki so v pomoč pri dobri prebavi.  

Ne pozabite tudi na probiotike in prebiotike 

Probiotiki in prebiotiki niso koristni le prebavi in zdravemu črevesju, temveč imajo vlogo tudi pri uravnavanju telesne teže. Probiotiki predstavljajo koristne bakterije, ki pripomorejo k zdravemu mikromiomu in ravnovesju v črevesju, prebiotiki pa s svojo sestavo neprebavljivih vlaknin služijo kot hrana za koristne bakterije. Probiotike in prebiotike lahko svoji prehrani dodate v obliki kefirja, jogurta in kombuče, lahko pa si večkrat privoščite tudi kislo zelje.    

Szymanowski še dodaja, da ima uživanje večje količine probiotikov in prebiotikov zmožnost zmanjšanja vnetnih procesov v telesu, ki večkrat povzroča povečanje telesne teže in inzulinsko rezistenco. Ne gre zanemariti, da imajo dobre bakterije bistveno vlogo pri prebavi maščobnih kislin in vlaknin ter črevesnem zdravju, posledično pa tudi pri učinkovitosti telesa, da izgubi odvečne kilograme.

Vir: klix.ba

Preberite še:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek