Vključite ga v svojo rutino: ta napitek po večerji vam pomaga zdravo hujšati in bolje spati

7. 2. 2024
Deli
Vključite ga v svojo rutino: ta napitek po večerji vam pomaga zdravo hujšati in bolje spati (foto: Profimedia)
Profimedia

Če v svojo večerno rutino vključite pitje zeliščnega čaja, ima to lahko nekaj pozitivnih učinkov na vaše zdravje.

Zeliščni čaji lahko nadomestijo sladice ob koncu obroka, saj lahko pomirijo um in želodec. To je priporočilo, ki ga strokovnjaki za prehrano najpogosteje ponavljajo po večerji, ko gre za zdravo hujšanje: kot sladico pijte zeliščne čaje, ki bodo zajezili željo po sladkem ter pomirili želodec in um.

"Ob koncu večerje nas usta morda prosijo, da zamenjamo spodbudo in okus ter zaključimo z nečim sladkim. Z uporabo zeliščnih čajev lahko dodamo bogat okus in zaključno noto," pojasnjuje psiholog in nutricionist Itziar Digón, ki poudarja tudi čustvene in nasitne prednosti te prakse.

Zakaj vam zeliščni čaji po večerji pomagajo pri hujšanju?

Če želite shujšati, seveda nima smisla piti napitka po obilni večerji, če pa ste imeli lažjo večerjo, ima napitek druge prednosti, ki vplivajo na telesno težo oziroma preprečujejo zaužitje dodatnih kalorij.

"Namesto da bi jedli samo zato, da bi jedli, lahko s pitjem zeliščnega čaja zaužijete manj kalorij v zadnjem delu večerje," pojasnjuje Itziar Digón. Laura Parada, strokovnjakinja za prehrano v Hiši počasnega življenja, dodaja: "Napitki so idealni za izboljšanje prebave in tudi takrat, ko končamo z jedjo in si želimo še kaj. To je odličen način za zaključek obroka brez dodatnih kalorij, vendar s koristnimi učinki na prebavo."

Delujejo protivnetno in nam pomagajo ohranjati hidracijo

Strokovnjaki pa dodajajo še druge prednosti te navade po obroku. Zeliščni čaji pomagajo pri prebavi, zagotavljajo dobro hidracijo, spodbujajo počitek in nam pomagajo, da se sprostimo. Odlični so tudi za pitje med obroki, če se naveličamo vode.

Omogočajo nam, da si vzamemo trenutek za sprostitev

Elodie Doral, strokovnjakinja za dobro počutje, pojasnjuje, da je eden njenih najboljših nasvetov, da zvečer pijemo zeliščne čaje s sproščujočimi lastnostmi. Pravzaprav," dodaja Itziar Digón, "če se po večerji usedemo in spijemo napitek, vroč ali hladen, ustvarimo ritual umirjenosti in skrbi zase, ki spodbuja spanje, sproščenost in možganom pošilja pozitivno sporočilo, naj si privoščijo nekaj zdravega.

Katere zeliščne čaje naj izberem zvečer?

Kot poudarjajo strokovnjaki, je najpomembneje, da izberete zeliščne čaje, ki ne vsebujejo kofeina, teina ali drugih poživil, ki bi ovirala počitek. "Prav tako ne smejo vsebovati diuretikov, zaradi katerih bi se morali ponoči zbujati, da bi šli na stranišče. Pomembno je tudi, da se izogibate dodanim sladkorjem." Tukaj je nekaj idej:

  • Zeliščni ali metini čaji zaradi svoje prebavne moči.
  • Napitki iz melise, pasijonke ali sivke.
  • Ingverjev čaj: Ima protivnetne in vazodilatacijske lastnosti, ki pomagajo izboljšati krvni obtok, pospešujejo prebavo in preprečujejo zgago, kadar pojeste preveč ali premalo.
  • Napitek iz koromača: Sprošča in preprečuje staranje kože.
  • Napitek iz cimeta in kurkume: Deluje protivnetno, blagodejno vpliva na prebavo in pospešuje krvni obtok.
  • Kamilica: Izboljšuje prebavne procese, spodbuja počitek in to se pozna na koži. Je pomirjujoča infuzija.

Preberite več na Elle.si

 

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger