Zdravnica razkrila: "Če želite ostati zdravi, jejte tisto, kar so jedli že …"

10. 5. 2024
Deli
Zdravnica razkrila: "Če želite ostati zdravi, jejte tisto, kar so jedli že …" (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj so jedli naši predniki, da so se ubranili pred boleznimi?

Lahko si predstavljate, da naši predniki niso imeli pri roki lekarne ali pametnega telefona, s katerim bi kar na dom naročili nekaj prehranskih dopolnil.

Za svoje zdravje so skrbeli s pomočjo narave, in to se je odražalo tudi v prehrani. Ob delu na polju ali drugem fizičnim delom niso jedli zelo mastne hrane, za uravnavanje sladkorja pa so uporabljali zelišča in posušene liste nekaterih rastlin iz katerih so pripravljali čaje, pojasnjuje dr. Vesna Dimitrijević Srećković, zaposlena na Kliniki za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni.

Ne spreglejte:

Kaj so jedli naši predniki? 

Kot boste videli, so za zdravje skrbeli predvsem z rastlinami, ki so jih našli v svoji okolici. Z njimi so krepili imunski sistem, telo očistili virusov, uravnali presnovo glukoze ali znižali previsoko raven glukoze ... Uporabljali so naslednje stvari: 

  • robide
  • borovnice
  • koprive
  • rožmarin 
  • regrat
  • meto
  • baziliko
  • kamilico
  • šipek

Na njihovem krožniku se je znašla tudi solata, česen in regratovi listi. Ker se je prehrana skozi čase precej spremenila, so se spremenile tudi naše navade in vpliv na zdravje. Pojemo veliko mastne hrane, polne nasičenih maščob, sladkorja, procesirane hrane ... V telo vnesemo precej "praznih" kalorij, po katerih smo hitro spet lačni, hkrati pa telo obremenimo z maščobami, ki se začnejo kopičiti v obliki maščobnih obročkov. Zato ni presenetljivo, da je debelost ena od pogostih težav. 

Zdravnica Dimitrijević Srećković pravi, da bi lahko vidno pomagala 6-mesečna  sredozemska dieta, prilagojena vsakemu posamezniku posebej. Ta bi lahko poskrbela za boljši indeks telesne mase, zmanjšala obseg pasu in odpornost na inzulin, uravnala holesterol in krvni tlak ... A kot rečeno, pred spremembo prehrane se morate posvetovati s strokovnjakom, saj mora le-ta biti prilagojena vašim potrebam in navadam. Nikakor pa se ne podajte v stradanje, saj so rezultati zgolj kratkoročni. 

Kaj pa post?

Dr. Dimitrijević Srećković poleg sredozemske prehrane zagovarja tudi post, vendar ne tistega, pri katerem več ur ne jeste, ampak takšnega, kot ga lahko vidimo ali se ga držimo pred veliko nočjo - nekatera živila nadomestimo z drugimi. Sama je mnenja, da bi morali občasno pojesti več sadja, zelenjave, rib, žitaric in olja, medtem pa omejiti maščobe živalskega izvora, jajca in mlečne izdelke. S tem bi lahko dosegli dobre rezultate pri kroničnih boleznih ali zmanjšali možnosti za nastanek le-teh. Dobra novica je, da bi lahko rezultate opazili že, če takšno zamenjavo živil naredite dvakrat tedensko in vztrajate nekaj časa pri takšnem režimu. 

Ne pozabite na gibanje

Najboljše rezultate boste dosegli, če spremembe v prehrani združite z rednim gibanjem. Brez tega tudi tokrat ne bo šlo, zato si omislite daljše in intenzivnejše vadbe, pa tudi lažje aktivnosti, kot so sprehodi in pohodi ter jih redno izvajajte. Ne pozabite, da naši predniki niso večino dneva presedeli ali preležali, kot to počnemo sami. Izkoristite vsak topel in sončen dan za to, da vsaj nekaj časa preživite zunaj. Če to počnete pogosto, boste hitro opazili, da ste veliko bolj mirni, se lažje kosate s stresom, "spočijete" možgane in posledično lažje razmišljate, ste bolj osredotočeni in v splošnem boljše volje. 

Tako boste precej lažje zmanjšali tveganje za diabetes, poskrbeli za zdravo telesno težo, naredili nekaj dobrega za srce in ožilje ...

Vir: https://stil.kurir.rs

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu