Ko se je odločila za to dieto, je vedela, da bo prišlo do sprememb, a ni si mislila, da bodo takšne! (osebna zgodba)

23. 3. 2024
Deli
Ko se je odločila za to dieto, je vedela, da bo prišlo do sprememb, a ni si mislila, da bodo takšne! (osebna zgodba) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravniki pravijo, da lahko pomaga pri izgubi teže, raziskave pa so takšen način prehranjevanja povezale z izboljšano ravnjo krvnega sladkorja, z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca ter izboljšanim razpoloženjem in spominom. Toda njena izkušnja je bila takšna!

Opiše se kot osebo, ki zelo rada jé. Nikoli se ne sprašuje, ali je danes sploh že imela kosilo, če ne jé, načrtuje, kdaj bo jedla, pravi. In nikoli ne preizkuša diet.  Do zdaj. Ker si je v zadnjem času prevečkrat privoščila, se je odločila, da bo bolj pazila na prehrano

"Odločila sem se, da preizkusim prekinitveni post in po tednu dni sem ugotovila naslednje ..."

1. Za najboljši rezultat postopno podaljšujte čas posta 

"Odločila sem se za časovno omejeno prehranjevanje," začne opisovati svojo izkušnjo. To je vključevalo 18-urni post, obroki pa so bili razporejeni znotraj preostalih 6 ur (nič hrane 20. in 14. uro). 

"Prvi dan sem zdržala vseh 18 ur, vendar ni bilo prijetno. Nisem mogla razmišljati o ničemer drugem, kot o hrani." Njen notranji dialog ji je ves čas govoril, da je lačna, pravzaprav že sestradana. 

No, izkazalo se je, da nenadna prekinitev morda ni najboljša rešitev. 

Nekateri strokovnjaki zato priporočajo postopno podaljševanje posta. Začnite z 12 urami, nato preidite na 14 in tako, dokler ne pridete do 18 ur. Spet drugi pravijo, da post ni za vsakogar in če ste zaradi tega nesrečni, preprosto prenehajte. 

Odločila se je, da bo začela z 12 urami. Na koncu jo je presenetilo, da so tako obsesivne misli o hrani izginile. 

Ne spreglejte še:

2. Ko sem ujela ritem, je bilo lažje

"Rada imam rutino." Tako kot nevroznanstvenik Mark Mattson, ki se v presledkih posti že 35 let. Ko ga je vprašala za nasvet, je dejal: zjutraj popijte čaj ali kavo, nato nadaljujte z delom do 13. ure.

"Če trenirate, boste morda želeli trening opraviti opoldne. Nato si takoj po treningu privoščite zmerno količino zdrave hrane (na primer 600 kalorij)," je še svetoval. Preostale obroke pa naj bi si privoščila v 3- do 4-urnem časovnem okviru – do zgodnjega večera. 

"Največja prednost je, da boste bolj jasno razmišljali in dopoldne boste produktivnejši," je zaključil.

In tako je naredila. Večino obveznosti je opravila zjutraj, medtem ko si je privoščila veliko vode, kave ali zelenega čaja. Okoli 11. ure se je oglasil njen želodec, a je še malo potrpela. 

Ko je okoli 13.30 prišla domov z joge, je lakota že nekoliko popustila in privoščila si je prvi obrok, običajno grški jogurt z jagodičjem in nasekljanimi mandlji. 

"Preostanek dneva je bil lahek: običajno sem pojedla večerjo in morda kakšen sladek prigrizek in to je to."

V nekaj dneh je to postala njena rutina. 

3. Ni se treba vedno odzvati na napade lakote

Nekoč se je na hrepenenja vedno takoj odzvala. Toda postenje jo je naučilo, kako se s tem spopasti in se kljub občutku lakote počutiti udobno. 

Kaj je pomagalo? "Kava, čaj, urnik in zavedanje, da je to samo občutek, ki pride in gre. Pazite le, da ne boste šli predaleč, saj prekinitveni post ne pomeni, da morate stradati."

4. Vadba na prazen želodec ima lahko nekaj presenetljivih prednosti

"Nikoli ne telovadim na prazen želodec. Praviloma dve uri pred vabo nekaj pojem in tako poskrbim, da mi ne zmanjka energije."

A se je izkazalo, da ji vadba na prazen želodec povsem ustreza. Imela je več energije. 

Glavna prednost: znanost kaže, da lahko vadba na prazen želodec v nekaterih primerih pomaga telesu učinkoviteje porabljati energijo.

Preverite tudi:

5. Na tehtnici ni bilo razlike

"Rada bi rekla, da sem v tednu dni izgubila 5 kilogramov, vendar moje telo ne deluje tako. Konec koncev sem se postila le sedem dni."

Zagotovo pa poje manj in presenetljivo – ne občuti lakote. Sčasoma bo to pripeljalo do izgube maščobe in s tem izgube kilogramov.  

Opazila je tudi, da so njena energija, osredotočenost in motivacija skokovito narasle in naučila se je spopadati z napadi lakote. 

Vir: mondo.rs

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord