Prelisičite svoje možgane, da si bodo želeli zdrave hrane

Prelisičite svoje možgane, da si bodo želeli zdrave hrane (foto: profimedia) profimedia
5. 7. 2020

Sadje namesto sladkarij? Ja, tudi to je mogoče. 

Ali ne bi bilo enostavneje, če bi si možgani namesto česa sladkega zaželeli sadja ali namesto hitre hrane doma pripravljenega obroka? Z nekaj triki jih lahko prelisičite in s tem postopoma opustite nezdrave prehranske navade (vsaj tiste večje). 

Naspite se

Kaj ima spanje opraviti s hrano? Veliko pravzaprav. Ste že kdaj, ko vas je zajela opoldanska utrujenost, hrepeneli po solati s piščancem? Verjetno ne. Ste si pa zaželeli pice, čokolade ali hamburgerja. 

Če želite preprečiti prenajedanje zaradi zaspanosti, je recept preprost: uredite svoj spalni ritem. V posteljo se vsak dan odpravite ob približno isti uri in si privoščite dovolj nočnega počitka. 

Preprečite napade lakote

Izognili se jim boste le, če boste ves čas siti. Načrt je torej, da imate pri roki vedno zdrave prigrizke kot so oreščki, sadje, humus in podobno, pomagalo pa bo tudi, če svoje glavne obroke (predvsem kosila) načrtujete ter delno pripravite v naprej. Verjetno se ne boste odpravili na kosilo v picerijo, če vas doma čaka špinača z domačega vrta in druge vam ljube specialitete. 

Pijte dovolj vode

Mnogo ljudi je pravzaprav večino časa dehidriranih, pa se tega ne zavedajo. Presenetilo vas bo tudi, da velikokrat telo ne kliče po hrani, ampak po vodi. Zato se ob napadu lakote najprej hidrirajte in morda boste že tako rešili težavo. 

Preizkusite nova živila in recepte

Ne dovolite, da bi bila zdrava prehrana enolična, saj se jo boste hitro naveličali in vedno bolj do dišalo vse, kar je nezdravo. Zato si vzemite nekaj časa in pobrskajte po spletu za zdravimi recepti, ki jih še niste pripravili, med njimi pa naj bodo seveda tudi zdrave sladice. 

Veliko idej najdete v naši rubriki recepti. 

Tole pa je navdušilo nas: 

Dajte si čas

Če ste trenutno navajeni, da so vaši prigrizki sladki ali slani, malice pa procesirane, ne boste v enem tednu uspešno presedlali na popolnoma zdravo. Zgodili se bodo kiksi, jedli boste kaj, kar ste si obljubili, da ne bo več na jedilniku in zdravo vam ne bo vedno všeč. 

To je povsem normalno in vredu. Preizkušajte, kuhajte in si predvsem dajte zadosti časa, da se brbončice in možgani prilagodijo novim okusom.