RECEPT: Slastni hruškovi kolači

23. 11. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
2 / 3
Arhiv revije Lisa

HRUŠKOV KOLAČ Z MANDLJI

Za 12 kosov potrebujete:

• 400 g moke
• 1 zavitek suhega kvasa
• 250 g sladkorja v prahu
• 250 ml mleka
• 1 jajce
• 1 rumenjak
• sol
• 160 g masla
• maslo za model

Za nadev:

• 800 g hrušk
• 100 g rozin
• 50 ml ruma
• sok ½ limone
• 4 žlice drobtin
• 100 g mandljevih lističev
• 1 beljak
• 1 žlico medu

Priprava:

Moko presejte in ji primešajte kvas in sladkor. Jajce, rumenjak in ščepec soli stepite z mlekom in mešanico dodajte moki. Vse skupaj dobro pregnetite in na koncu dodajte še stopljeno in malce ohlajeno maslo. Zgnetite mehko in voljno testo, ki naj na toplem vzhaja približno 1 uro.

Hruške olupite in jih nastrgajte. Dodajte v rum namočene rozine, limonov sok in drobtine.

Testo razdelite na dva dela. En del tanko razvaljajte in z njim obložite namaščen pekač (30 x 40 cm). Testo potresite s polovico mandljevih lističev in po njih razporedite hruškov nadev. Razvaljajte preostalo testo in ga položite na nadev. Testo naj nato 15 minut počiva na toplem.

Testo premažite z beljakom, stepenim z medom, in po njem potresite mandljeve lističe. Kolač 35 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se malce ohladi v modlu, nato ga prevrnite na kuhinjsko rešetko in zrežite na porcije.