Poskrbite, da se na vašem jedilniku znajde vsaj 2-krat tedensko: to je riba, ki je najbolj zdrava za srce

17. 11. 2024
Deli
Popolno kosilo za varčne gospodinje, ki ga zlahka obvladajo tudi začetniki. (foto: Profimedia)
Profimedia

Glede na poročilo Svetovne kardiološke zveze iz maja 2023 se je umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja povečala z 12,1 milijona poleti 1990 na 20,5 milijona poleti 2021.Ta zaskrbljujoč trend nas spodbuja k razmišljanju o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko zaščitimo zdravje srca.

Ne spreglejte:

Na srečo je velik del teh primerov mogoče preprečiti ali vsaj obvladati z zdravim načinom življenja. Redna telesna dejavnost, obvladovanje stresa, opustitev kajenja in zmernega uživanja alkohola ter uravnotežena prehrana s ključnimi dejavniki.

Za zdravje srca je še posebej pomembna prehrana, bogata z listnato zelenjavo, stročnicami, oreščki, oljčnim oljem, jagodičevjem in ribami.

Čarobna sestavina

Kardiologi poudarjajo pomen uživanja rib, zlasti lososa, za ohranjanje zdravja srca. Losos je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključne za zmanjševanje tveganja za aritmije in žilna vnetja ter za uravnavanje ravni trigliceridov. 

Dimljen losos na krožniku z rezino limone
Profimedia

Uživanje manjše količine rib štirikrat na teden bistveno zmanjša tveganje za srčni infarkt. Že dva obroka rib tedensko lahko pozitivno vplivata na zmanjšanje tveganja smrti pri ljudeh, ki so že imeli diagnozo srčno-žilne bolezni.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del