Kako zelo tvegamo, če jemo neoprano sadje in zelenjavo? Strokovnjaki razkrili osupljivo resnico

25. 3. 2025
Deli
Kako zelo tvegamo, če jemo neoprano sadje in zelenjavo? Strokovnjaki razkrili osupljivo resnico (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tudi vi kdaj pojedli jagodo, ne da bi jo prej oprali? S tem tvegate precej bolj, kot si morda mislite ...

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane. Redno uživanje teh živil dokazano zmanjšuje tveganje za bolezni, povezane s prehrano, kot sta debelost in sladkorna bolezen tipa 2. A če nas od malih nog učijo, naj pojemo dovolj sadja in zelenjave, se mnogo redkeje slišijo opozorila, da ju je pred tem treba temeljito oprati. Pa vendar – zakaj je to tako pomembno?

Neoprano sadje in zelenjava sta lahko prenašalca bakterij, pesticidov, ostankov zemlje in celo drobnih žuželk, ki jih oko včasih niti ne zazna. "Vse pridelke je treba sprati pod tekočo vodo, da odstranimo morebitne nečistoče in bakterije," svetuje priznana nutricionistka in avtorica kuharskih knjig Toby Amidor. Pri trši zelenjavi in sadežih, kot so krompir, melone ali jabolka, lahko uporabimo tudi posebno krtačo, s katero očistimo reže in površinske utore. Tudi predprano in zapakirano sadje, ki ga pogosto kupujemo v trgovinah, ni popolnoma brez tveganja.

Najpomembnejši razlog za pranje sadja in zelenjave je preprečevanje bolezni, ki jih povzročajo mikroorganizmi. Escherichia coli, listerija, salmonela in šigeloza (griža) so najpogostejše bakterije, povezane z okužbami zaradi hrane. Te lahko povzročijo slabost, bruhanje, drisko in trebušne krče, v hujših primerih pa celo odpoved ledvic, meningitis ali smrt.

Odpadek, ki dela čudeže za vaše vrtnice. Cvetele bodo kot nore

Po podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni vsako leto zaradi zastrupitve s hrano v ZDA zboli kar 48 milijonov ljudi. In čeprav je prehranska veriga v razvitem svetu strogo nadzorovana, tveganja ni mogoče popolnoma izključiti. Posebej ranljive skupine so otroci, nosečnice in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) priporoča preprost, a učinkovit postopek: roke si pred in po rokovanju z živili umijemo z milom, odstranimo poškodovane dele plodov, sadje in zelenjavo speremo pod tekočo vodo (brez uporabe mila), trše plodove skrtačimo, na koncu pa obrišemo s čisto brisačo. Pri listnati zelenjavi, kot sta solata ali zelje, vedno odstranimo zunanje liste, piše Livestrong.

Ne pozabimo: tudi pravilno shranjevanje ima pomembno vlogo pri preprečevanju bakterijske kontaminacije. Hladilnik naj bo nastavljen na največ 4 °C. Pokvarljive pridelke, kot so narezano sadje, zelišča ali gobe, moramo hraniti v hladilniku, ločeno od surovega mesa ali rib. Pazimo tudi, da so narezana in pripravljena živila v trgovini ustrezno hlajena že pred nakupom.

Uživanje sadja in zelenjave brez predhodnega pranja ni le malomarnost – lahko je tudi zdravju nevarno. Čeprav se morda zdi, da z enim ugrizom v jagodo naravnost iz škatle ne tvegamo veliko, nas resnica uči drugače. Zato si vzemimo nekaj trenutkov več in poskrbimo, da bomo svojo dnevno dozo vitaminov zaužili varno – brez bakterij, brez pesticidov in brez nepričakovanih obiskovalcev iz narave.

Tihi ubijalec, naprodaj na vsakem koraku: 28-letnica redno telovadila in zdravo jedla, pokopala jo je ta priljubljena pijača

Novo na Metroplay: "Intuitivno prehranjevanje nima pravil, ima pa določene smernice" | Sanja Nartnik