Sezona sarme je tu! TAKO so jo pripravljali v Jugoslaviji

1. 12. 2024
Deli

Sarma je ena izmed nepogrešljivih jedi, ko je govora o praznikih, obožuje pa jo praktično vsakdo. 

Ne spreglejte: 

Sarme se običajno pripravljajo iz mletega mesa in kislega zelja, zelo priljubljene pa so tudi postne sarme in številne druge variacije te tradicionalne jedi. Vsak ima svoj edinstven recept, ki se prenaša iz generacije v generacijo.

S tem priljubljenim receptom bo sarma še okusnejša

Obstaja pa recept, o katerem redko slišimo, a je bil v preteklosti priljubljen – sarme z jajcem, ki se uporablja za vezivo v nadevu. Recept iz leta 1952 pred leti objavil hrvaški portal 24sata.hr.

sarma, recept, jugoslavija, prazniki
Profimedia

Sestavine:

  • 3 glave kislega zelja

Nadev za sarmo:

  • 1/2 kg nasekljane govedine
  • 1/2 kg nasekljane svinjine
  • 4 velike žlice suhe slanine, narezane na drobne kocke
  • 2 veliki žlici masti
  • 1 glavica drobno nasekljane čebule
  • 1 celo jajce
  • 1 velika žlica soli
  • 1/2 velike žlice popra
  • 6 velikih žlic riža

Za prežganje:

  • 5 velikih žlic masti
  • 3 velike žlice moke
  • 1 velika žlica paprike
  • 2 do 3 litre juhe iz suhega mesa ali vode
  • nasekljano kislo zelje
  • 2 veliki žlici soli

Priprava:

Vse sestavine za nadev v posodi dobro premešajte. Iz vsake glave kislega zelja odstranite liste in jim malo obrežite rebra, da bodo tanjša, a pazite, da se listi ne poškodujejo.

List kislega zelja položite na dlan in nanj dajte eno žlico nadeva. Konec lista na strani malega prsta prepognite, nato prepognite še konec blizu zapestja in zvijte. Preostali konec, ki ni zavit, potisnite s prsti.

Pripravite prežganje, ga zalijte z vodo ali juho, dodjte nasekljano zelje, posolite in zavrite. Sarme zložite na nasekljano zelje, pokrijte posodo in jih kuhajte počasi 3 do 4 ure. Če je zelje preveč kislo, dodajte 1 do 2 kocki sladkorja.

Dober tek!

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"