Preprosti in slastni: Pustni krofi, za katere ne potrebujete jajc in mleka

6. 2. 2024
Deli
Slastni pustni krofi so del tradicionalnega pustnega običaja. (foto: Foto: Posnetek zaslona/safelydelish.com)
Foto: Posnetek zaslona/safelydelish.com

Pustovanje je tako rekoč pred vrati in na ta priljubljen tradicionalni običaj se priležejo tudi pustni krofi.   

Četudi obožujete klasične krofe, jih lahko tokrat pripravite na malo drugačen način. Predstavljamo vam namreč recept za veganske krofe z okusom vanilije, ki so lahkotni in hitri za pripravo. V pekaču se spečejo že v 8-10 minutah.  

Za te odlične vanilijeve krofe ne potrebujete jajc, mlečnih izdelkov in podobnih sestavin, tako, da lahko pridejo v poštev tudi za ljudi, ki so na tovrstne sestavine alergični ali pa se jim na splošno izogibajo. Nad njimi pa boste gotovo navdušeni tudi tisti, ki sicer bolj prisegate na izbiro tradicionalnih pustih krofov.  

Ne spreglejte:

Recept za slastne krofe brez mleka in jajc:

Potrebujete naslednje sestavine:        

  • 1/4 skodelice sladkorja,
  • 3 žlice olja,    
  • 3 žlice vode,    
  • 2 žlici nesladkane jabolčne kaše,
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta,     
  • 3/4 skodelice večnamenske moke,    
  • 1 čajna žlička pecilnega praška,    
  • 1/4 čajne žličke sode bikarbone,    
  • 1/4 čajne žličke soli.  

Postopek priprave:

1. Za začetek segrejte pečico na 190⁰C in pripravite model za krofe, ter ga rahlo namastite. 

2. V skledi zmešajte sladkor, olje, jabolčno kašo, vodo in vanilijev ekstrakt.

3. V drugi posodi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Nato jih dodajte sestavine, ki ste jih že predhodno zmešali ter pomešajte med seboj, da dobite kompaktno zmes.

4. Testo enakomerno razporedite po modelu za krofe, ter po vrhu še dodatno s hrbtno stranjo žlice zgladite in poravnajte testo.  

5. Krofe pecite 8-10 minut. Ko jih boste dali iz pečice, jih malce ohladite, nato pa zvrnite na krožnik. Ohlajene krofe lahko po želji namočite v vanilijevo ali čokoladno glazuro. Lahko jih povaljate tudi v sladkorju v prahu oziroma po svoji izbiri. Uživajte in naj vam krofi teknejo.   

Vir: safelydelish.com

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger