Ta živila ne povečajo le obsega pasu – lahko tudi opustošijo možgane (in ne gre za sladkor!)

Ta živila ne povečajo le obsega pasu – lahko tudi opustošijo možgane (in ne gre za sladkor!) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 7. 2022

Takšna prehrana lahko poslabša Alzheimerjevo bolezen ter povzroči depresijo in anksioznost, pravita nevroznanstvenika in avtorja raziskave.

Mednarodna študija UniSa (Universitiy of South Australia) je pokazala jasno povezavo med mišmi, ki so jih 30 tednov hranili s hrano z visoko vsebnostjo maščob, in so posledično razvile sladkorno bolezen, in poznejšim poslabšanjem kognitivnih sposobnosti, vključno z razvojem anksioznosti, depresije in poslabšanjem Alzheimerjeve bolezni

Miši z oslabljenimi kognitivnimi funkcijami so imele tudi večjo verjetnosti, da se bodo prekomerno zredile zaradi slabe presnove, ki so jo povzročale možganske spremembe.

"Debelost in diabetes okvarita centralni živčni sistem, poslabšata psihiatrične motnje in povzročita kognitivni upad," pravi nevroznanstvenica Larisa Bobrovskaya.

Raziskava:

V študiji so za 30 tednov mišim naključno dodelili standardno dieto ali dieto z visoko vsebnostjo maščob. V različnih intervalih so spremljali vnos hrane, telesno težo ter raven glukoze na tešče, izvedli pa so tudi obsežne vedenjske teste, s katerimi so ocenjevali anksioznost, depresijo in kognitivne disfunkcije. Glukozno in inzulinsko toleranco so izmerili po 30 tednih. 

Rezultat:
Profimedia

Miši, ki so uživale živila z visoko vsebnostjo maščob, so pridobile veliko teže, razvile inzulinsko rezistenco in se začele nenormalno obnašati v primerjavi s tistimi, ki so bile na standardni dieti. 

Miši z Alzheimerjevo boleznijo pa so pokazale tudi znatno poslabšanje kognicije in patološke spremembe v možganih v času hranjenja s prehrano, ki je vsebovala veliko maščob.

"Osebe s čezmerno težo imajo približno 55-odstotno povečano tveganje za nastanek depresije, sladkorna bolezen pa bo to tveganje podvojila," pravi izr. prof. Bobrovskaya.

"Naše ugotovitve poudarjajo pomen obravnave globalne epidemije debelosti. Kombinacija debelosti, starosti in sladkorne bolezni bo zelo verjetno povzročala upad kognitivnih sposobnosti, Alzheimerjevo bolezen in druge motnje duševnega zdravja."

Raziskava tako dopolnjuje vse več dokazov, ki povezujejo kronično debelost in diabetes z Alzheimerjevo boleznijo, za katero se predvideva, da bo do leta 2050 dosegla 100 milijonov primerov, meni nevroznanstvenica in biokemičarka Larisa Bobrovskaya.

Viri: www.unisa.edu.au, Long term high fat diet

Preverite še:
Če je vaša pisava videti tako, je to lahko tudi zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni