Te skupine ljudi ne bi smele uživati ingverja

8. 11. 2023
Deli
Narezan ingver (foto: Profimedia)
Profimedia

Ingver je znan po svojih močnih zdravilnih učinkovinah, a nekateri ljudje bi se mu morali izogibati. 

V jesenskem in zimskem času je ingver še posebej priljubljen, saj lahko pomaga okrepiti naš imunski sistem ter ublažiti simptome prehlada in gripe.

Ingver lahko blagodejno vpliva tudi na prebavo, pomaga pri hujšanju, blaži alergije in celo deluje protivnetno.

To čudežno živilo ima tudi pozitivne učinke na srčno-žilni sistem; med drugim lahko pripomore k zniževanju holesterola ter preprečevanju nastajanja krvnih strdkov.

Kljub njegovim mnogim prednostim pa ingver ni primeren za vse.

Skupine ljudi, ki bi se morale izogibati ingverju

Ker preprečuje nastajanje krvnih strdkov, to pomeni, da ingver redči kri. Na portalu n1info.hr zato svetujejo, da se ingverju izogibajo ljudje, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi.

Poleg tega lahko ingver pripomore k znižanju ravni sladkorja v krvi, kar je koristno za diabetike, če pa oseba že jemlje zdravila za zniževanje sladkorja, lahko pride do hipoglikemije.

Tudi, če jemljete zdravila za zniževanje krvnega tlaka, se lahko ob zaužitju ingverja slednji preveč zniža, zato bodite previdni.

Glede na to, da ingver zmanjšuje slabost, ga znajo pogosto uživati ​​tudi nosečnice. Vendar je v nosečnosti še posebej pomembno, da ste zmerni pri količini, saj lahko pretiravanje pripelje do nekaterih težav.

Je ingver varno uživati?

Kot že omenjeno, ima to živilo številne pozitivne učinke, zato ga je v večini primerov priporočljivo uživati. V kolikor pa imate kakršne koli alergije, bolezni ali druga zdravstvena stanja, pa se pred uživanjem najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič