Je jutro najboljši čas dneva za vadbo? Strokovnjaki razrkivajo, da se kilogrami najlažje topijo med tema dvema urama

19. 11. 2023
Deli
Je jutro najboljši čas dneva za vadbo? Raziskava razkriva, da zgodnje jutranje aktivnosti – med 7. in 9. uro lahko pomagajo pri hujšanju. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ljudje, ki so telovadili med 7. in 9. uro zjutraj, so imeli nižji ITM kot tisti, ki so se odločili za vadbo pozneje čez dan. Tudi v primerjavi s tistimi, ki so telovadili pozneje, so ljudje, ki so to počeli zjutraj, zaužili manj kalorij.

Je jutro najboljši čas dneva za vadbo? Raziskava razkriva, da zgodnje jutranje aktivnosti – med 7. in 9. uro lahko pomagajo pri hujšanju, piše NBS News.

"Če se odločimo za vadbo zgodaj zjutraj, preden jemo, lahko potencialno izgubimo več teže v primerjavi z vadbo ob drugih urah dneva," je dejal Tongju Ma, raziskovalni docent na Hongkonška politehnična univerza in vodilni raziskovalec te študije.

Tongju Ma in njegova ekipa so uporabili dve leti podatkov iz nacionalne ankete o zdravju in prehrani Centra za nadzor bolezni in preprečevanja, ki je vključevala vadbo, prehrano in življenjske navade več kot 5200 odraslih, starih vsaj 20 let. Ljudje v študiji so nosili merilnike pospeška za beleženje ravni svoje aktivnosti.

Podatki so pokazali, da so imeli ljudje, ki so zjutraj izvajali zmerno do intenzivno vadbo, nižje indekse telesne mase kot ljudje, ki so vadili popoldne ali zvečer. Vendar pa lahko pomembno vlogo igrajo tudi drugi dejavniki poleg časa vadbe.

V primerjavi s tistimi, ki so telovadili pozneje, so ljudje, ki so telovadili zjutraj, zaužili manj kalorij in, zanimivo, več časa preživeli sede kot ljudje v drugih skupinah.

Ljudje, ki telovadijo zjutraj, imajo tudi druge zdrave navade

Strokovnjaki so ​​opozorili, da lahko samo klinično preskušanje resnično ugotovi, ali je jutranja telovadba najboljša. V kliničnem preskušanju so raziskovalci lahko ljudem podobne starosti in enakemu življenjskemu slogu ter prehranjevalnim navadam določili čas dneva za vadbo in nato neposredno primerjali rezultate.

Rezultati so zanimivi za znanost, vendar niso dovolj zanesljivi, da bi jih uporabili za priporočanje jutranje vadbe za optimalno zdravje, - je dejal Cameron Mitchell, docent za kineziologijo na Univerzi Britanske Kolumbije v Vancouvru v Kanadi, ki ni bil vključen v novo raziskavo.

Ljudje, ki so zjutraj telovadili, so verjetno imeli številne druge zdrave navade, ki so prispevale k njihovi manjši teži in boljšemu zdravju, je dejal.

Andersen je dejal, da svoje paciente vedno spodbuja, naj zgodaj začnejo telovaditi. Čeprav obstaja nekaj fizioloških razlogov, zakaj znanstveniki verjamejo, da bi to lahko bilo koristno, obstaja tudi logičen.

Lahko je odložiti skrb zase in reči - "Pustim vaje za pozneje, ker sem preveč zaposlen". Če pa je telovadba prva stvar, ki jo človek naredi zjutraj, je večja verjetnost, da bo to počel vsak dan.

Za učinkovito hujšanje je potrebno popraviti prehrano

Za tiste, ki zgodaj začnejo telovaditi, strokovnjaki pravijo, da to ni edina sprememba, ki jo morajo narediti, če je njihov cilj izguba teže. Nujna je tudi zdrava prehrana.

To je sprememba življenjskega sloga, trdijo strokovnjaki in dodajajo, da je vadba ključni del pristopa, zlasti zato, ker ljudem pomaga ohranjati mišično maso in hkrati izgubljati maščobo.

Preberite še: Znaki, da vam primanjkuje vitamina D