Zdravo hujšanje

Zdravo hujšanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 3. 2011

Običajno ljudje ob besedici »hujšanje« takoj pomislimo na zmanjšanje hrane in povečanje telovadbe. Na žalost drastično zmanjšanje vnosa hrane, kar pogojuje večina diet, dolgoročno prinese le kakšen dodaten kilogram ter slabo voljo.

PBS športni center odličnosti  ter Barbara Tavčar, začetnica body tehnike v Sloveniji ter master body inštruktorica svetuje o ZDRAVEM HUJŠANJU.

Ko boste naslednjič zaradi prenakopičenih kilogramov pomislili na dieto, se spomnite, da je prekomerna teža zgolj simptom nepravilnega prehranjevanja. Dieta vam resda pomaga omiliti simptom – pa vam dejansko odpravi vzrok? Na žalost ne.

Nekatere raziskave so pokazale, da je vodenje evidence o tem kaj pojemo, koliko pojemo ter kakšno je naše gibanje, učinkovito.

Veste katera sta dva najpomembnejša razloga, zakaj moramo voditi dnevnik oziroma evidenco vnosa hrane? Prvi razlog je v tem, da se ozavestimo kakšno hrano jemo in drugi je, da vemo kakšne hrane NE jemo. Nutricionisti si delijo mnenje, da je potrebno najmanj 5 dnevnih obrokov sadja in zelenjave, optimalno bi bilo pojesti 10 dnevnih obrokov. Na žalost so redki tisti, ki zadostijo minimalni količini.

Mislite, da vaše razpoloženje ob hrani vpliva na to ali se debelite ali ne?

Pa še kako. Ljudje, ki so med hranjenjem slabe volje, pod stresom, jezni, ... so na dobri poti pridobivanja kilogramčkov. Ko boste v vaš dnevnik vključili emocije, ki jih začutite ob vnosu hrane, si boste na jasnem ali jeste, ker ste lačni, ali pa mogoče zaradi vašega emocionalnega počutja.

V svoj dnevnik vpišite tudi najmanjše vnose hrane. Pravijo, da je navada železna srajca, zato se navadbam, četudi so za naše zdravje slabe, težko odrečemo. Gledano iz psihološkega vidika, pa je zapis vsakega najmanjšega grižljaja, dobra samokontrola.

Prehranjevati se pravilno in zdravo, še zdaleč ne pomeni jesti dolgočasno in pusto hrano. Vsaka vrsta hrane je lahko za vas zdrava. Tudi vnos visokokalorične hrane, bogate s sladkorji, ne pomeni, da vaše telo ni zdravo – dokler takšne vrste hrane ne jeste vsakodnevno.

Pri zdravem hujšanju morate slediti nekaterim kriterijem:
  1. Naučite se zdravo prehranjevati; na tak način se boste lahko izognili dietam
  2. Kontrolirajte svojo težo s pravilno in zdravo prehrano ter individualno prilagojenim treningom.
  3. Kontrolirajte svoje slabe točke in se izogibajte visokokaloričnim prigrizkom, ki vas vedno premamijo.
  4. Uživajte v okusu zdrave hrane in se ne počutite ogrožene samo zato, ker ste se morali odreči vaši najljubši čokoladi. Za začetek bo že zadostovalo, v kolikor jo boste delili s prijateljem
  5. Ko jeste, bodite sproščeni in se ne obremenjujte s slabim občutkom, saj vas slednji pahne v začarani krog
  6. Pijte dovolj tekočine – dnevna potreba tekočine pri ženskah je 11 kozarčkov, pri moških 15. Osebe, ki so aktivnejše, potrebujejo več tekočine. Vse tekočine telo ne pridobi zgolj iz napitkov, določen del tudi iz prebavnega sistema ter iz hrane. Svoje inštruktorja vadbe vprašajte, kakšnen je optimalen vnos tekočine za vas.
  7. Dodatki k prehrani naj vašo zdravo prehrano samo dopolnijo in nikakor ne zamenjajo sadja, zelenjave, oreščkov, semenk,…..
  8. Pričnite z delom; kaj vam bo teorija, vse skupaj morate preizkusiti v praksi. Ste pripravljeni?

V kolikor se boste odločili za takšno pot, vam moram priznati da ni lahka, zato morate biti prepričani, da želite vaše življenje zapeljati na bolj zdravo pot. Na pot, ki vas do vaše idealne teže in dobrega počutja ne bo pripeljala z dietami, temveč z zdravim načinom prehranjevanja. Na tej poti bo sigurno kakšna ovira. Včasih jo boste lahko premostili, včasih ne – in takrat se ne smete obremenjevati, temveč si morate za spodrsljal oprostiti.

Prav tako se moramo zavedati, da je spremenjen način prehranjevanja le pol poti do boljšega in bolj zdravega počutja ter lepšega izgleda. Da boste lepo in zdravo telo tudi obdržali, je ključnega pomena pravi izbor vadbe. Slednja naj bo prilagojena izključno vam. Ljudje smo tekom dneva in dnevnih opravil različno obremenjeni, zato način obremenitve pri eni osebi ni nujno optimalen za drugo osebo.

Tekst: Barbara Tavčar
PBS center športne odličnosti

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri