5 antioksidantov, ki jih morate vključiti v svojo prehrano

5 antioksidantov, ki jih morate vključiti v svojo prehrano (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2022

Si želite svoje telo ohranjati v super kondiciji? Preverite, katere antioksidante morate vključiti v svojo prehrano.

Kurkumin

Največ tega antioksidanta najdemo v kurkumi, ima pa velike koristi za telo in možgane. Redno uživanje kurkumina zmanjša tveganje za srčne bolezni, rakava obolenja, Alzheimerjevo bolezen ter pomaga pri upočasnitvi procesa staranja. Poskrbite torej, da kurkumo redno uporabljate v kulinariki.

Piperin

Ta antioksidant se skriva predvsem v črnem popru. Uživanje piperina pomaga pri absorpciji hranil v telesu, krepi imunski sistem, zmanjšuje vnetja, stabilizira raven sladkorja v krvi in pomaga pri hujšanju.

Likopen

Močen rastlinski antioksidant, ki ga najdemo v rdečem in rožnatem sadju ter zelenjavi; paradižnik, lubenica, pesa... Likopen izboljšuje počutje ter telo zaščiti pred toksini in raznimi kroničnimi boleznimi.

Alicin

Že naše babice so govorile, da je česen naravni antibiotik. Med drugim ta vsebuje alicin, ki ima ogromno zdravilnih lastnosti. Pomaga v boju proti prehladom, skrbi za močan imunski sistem, znižuje visok krvni tlak, izboljšuje zdravje srca in ožilja ter pripomore k zdravi koži in lasem.

Resveratrol

Še en močan rastlinski antioksidant se nahaja v grozdju in jagodičevju. Resveratrol znižuje krvni tlak ter pospešuje nastajanje "dobrega holesterola" v telesu. Obenem pa ta antioksidant ohranja zdrave možganske celice ter preprečuje številna bolezenska stanja.