5 strategij, kako zatreti željo po nezdravih prigrizkih

5 strategij, kako zatreti željo po nezdravih prigrizkih (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2019

Vsi smo že izkusili, kako močna je lahko sla po čokoladi in kako neusahljiva zna biti želja po slanih prigrizkih. To hrepenenje po določeni vrsti hrane, ki ne deluje v prid našemu zdravju, nas lahko povsem zasvoji. Preberite, s katerimi prijemi se mu je moč upreti enkrat za vselej. 

Hrepenenje po določeni vrsti hrani je čustvena izkušnja. Prav tako kot stres in naše razpoloženje.

Z regulacijo emocij se lahko izognemo konfliktom znotraj naših občutij in obdržimo občutek, da se imamo pod kontrolo.

Pri želji po prigrizkih se velikokrat zgodi, da zavestno delujemo proti sebi. Vemo, da prenajedanje ob filmu pozno zvečer ni zdravo, ampak vseeno ne moremo misliti na nič drugega, kot na košček hrustljave omame … dokler te potrebe ne zadovoljimo, nas drži v pesti in vpliva na naše razpoloženje, obnašanje in občutenja.

V sebi bijemo neskončno bitko: vemo, da nekaj ni dobro, obenem pa si to neskončno želimo in ne bomo pomirjeni, vse dokler tega ne dobimo. Ko potrebo potešimo, nastopi krivda ... Dokler naslednjega dne ne ponovimo vzorca.

Če se zavedamo vpliva čustev na  to nezdravo navado (v nekaterih primerih že skorajda zasvojenostjo), jo bomo lažje prekinili.

Kako ustaviti željo po določeni nezdravi hrani:

1. Izogibanje rizičnim situacijam

Večina diet in načel zdraveprehrane popusti ob večerih.

Če veste, da vas ob večerih rada zagrabi nepremagljiva želja po sladoledu, poskrbite, da ga ne boste imeli pri roki. To pomeni, da pojdite na zmenek nekam, kjer sladoleda nimajo, oziroma, da ga ne imejte na zalogi v domači hladilni skrinji.

Če imate šibko voljo, kadar gre, na primer, za zavračanje torte, ne hodite v slaščičarne in na rojstnih dnevih se umaknite, ko postrežejo sladico.

Če ste eden tistih, ki ob filmu zmeraj želite grizljati nekaj slanega,  prigrizkov pač ne kupujte oziroma pridite v kino tik pred začetkom filma, da ne boste imeli časa za stanje v vrsti za kokice.

2. Prilagajanje situacij v vaš prid

Poskrbite, da hrane, ki vas mami, ne boste imeli na očeh. To lahko pomeni, da se izogibate, na primer, slaščičarn, restavracij s hitro prehrano in picerij, itd.

Kuhinjske omare napolnite z zdravimi nadomestki za vaše priljubljene prigrizke, tako da boste imeli ob res norem popadku lakote (oziroma hrepenenju po nečem, česar v resnici ne potrebujete), na voljo vsaj nekaj za v usta. Na primer: namesto smokijev si kupite bučna semena, namesto slanih palčk narežite zelenjavo na dolge tanke paličice ...

Pri shujševalnih dietah pomaga tudi, če hrano servirate v manjših krožnikih in če jo na splošno uživate v manjših porcijah.

Poskrbite za to, da nikdar ne pride do občutka volčje lakote; takrat boste namreč vase zmetali vse, kar vam pride pod usta.

Več: 10 preprostih trikov, kako pojesti manj, ne da bi to opazili

3. Pozornost

Izbirajte, katerim informacijam dajete prednost. Zelo pomaga, če zavestno preusmerite pozornost stran od tistega, kar vas stimulira in vam vzbuja občutek hrepenenja.

Namesto, da se kar naprej sprehajate do hladilnika in nazaj, pojdite raje na dolg sprehod (ki ne vodi mimo lokalov, kjer vam lahko s svojo ponudbo zamajejo voljo).

Če vas vedno prime, da bi grizljaji slane prigrizke ob ogledu filma, pred spanjem raje berite knjigo. Oz. upoštevajte točko 2.

4. Kognitivno reprogramiranje

Poskusite na svojo najljubšo pregrešno hrano pogledati z drugega zornega kota.

Usmerite svoje misli na negativne posledice uživanja nezdravih prigrizkov, kot so: slabše zdravje, debelost, napihnjenost, težave s spancem, bolečine v želodcu …

Lahko pa si v spomin prikličete tudi pozitivne aspekte svojega odrekanja: predstavljajte si, da ste lažji in lahkotnejši, da se sprehajate po mestu v tistih hlačah, ki so vam trenutno še preozke v bokih, da vam ljudje izrekajo komplimente na račun vaše postave, da izgledate mlajši, ker ste izgubili nekaj kilogramov, da imate več kondicije, boljšo prebavo …

5. Zavestno odrekanje

Nekateri dobijo neopisljivo moč, če se prisilijo, da se soočijo s svojo najljubšo pregreho, a ne podležejo pritisku, da bi jo dejansko tudi pojedli. Če lahko mirno sedite ob skledi kokic in gledate film, medtem ko drugi veselo grickajo, potem si morate čestitati.

V kolikor ste pod stresom, se ta tehnika najbrž ne bo obnesla na dolgi rok, in tudi ne priporočljivo, da se zanalašč mučite.

Pravilo, ki velja za skoraj vsakogar: bolj ko si zaposlen, manj je možnosti, da boš podlegel hrepenenju po določeni hrani in ravnal impulzivno.

Zato poskrbite, da vam bodo misli zaposlovale dobre ideje in stvari, v katerih uživate ter so koristne za vas tako mentalno kot fizično.

Preberite še: Katera hrana zasvoji še bolj od čokolade

In preverite: Zahrbtni razlogi, zaradi katerih jeste več, kot bi si želeli 

Vir: Psychology Today