Začimbe in dišavnice so v kuhinji skoraj nepogrešljive, saj so uporabne za izboljšanje jedi in dodajanje okusa. Še toliko raje pa jih imamo, če so bogate z zdravju koristnimi snovmi. Čeprav so številni med njimi pogosto polni kalorij, soli, sladkorja ali umetnih aditivov, so drugi bolj zdravi, kot si morda mislite. Zato je dobro, da jih imate vedno pri roki, da jih lahko vključite v zdravo prehrano in popestrite vsakodnevne recepte.
Začimbe so polne iskrivosti in pikantnosti, jedem pa lahko dajo izrazito osebnost ter občutek kraja in izvora. Iste beljakovine, žita in zelenjava lahko glede na uporabljene začimbe ustvarijo popolnoma drugačno izkušnjo. Vendar pa niso le bombice z okusom. Začimbe imajo neverjetne koristi za zdravje (povezane z njihovimi bioaktivnimi spojinami), o katerih so govorili že v času starodavnih civilizacij. Zahvaljujoč sodobni znanosti pa so za mnoge od teh začimb zdaj na voljo tudi z dokazi podprte raziskave.
Začimbe so popolna kombinacija, saj povečajo okus in hranilne vrednosti (brez negativnih učinkov). Dobro založena shramba z začimbami bo za vsakogar nekoliko drugačna, vendar pa vam predstavljamo 6 popolnih začimb, ki so vsestransko uporabne v različnih kuhinjah in imajo tudi največ koristi za zdravje in vam lahko celo pomagajo pri izgubiti odvečne telesne maščobe.
Na katere "zdrave" začimbe lahko stavite?
1. Cimet
Cimet je ena od najbolj znanih in pogosto uporabljenih začimb, ki se lahko uporablja tako v sladki kot v slani kuhinji.
Koristi za zdravje
Obstajajo številne študije, ki dokazujejo učinke cimeta na zniževanje ravni glukoze v krvi, ki ugotavljajo, da lahko samo 500 miligramov cimeta (približno ¼ čajne žličke) trikrat na dan zniža raven glukoze v krvi na tešče in po obroku pri ljudeh s prediabetesom. Bioaktivne spojine cimeta imajo skupno antioksidativno, protimikrobno, protirakavo in protiglivično delovanje. Obstaja celo nekaj predhodnih dokazov, da lahko cimet pomaga zniževati skupni holesterol in trigliceride.
2. Kurkuma
Kurkuma, članica družine ingverjevk, je bistvena sestavina indijske kuhinje, vendar jo lahko uporabite v vsaki domači kuhinji.
Koristi za zdravje
Kurkuma ima številne koristi za zdravje, njena aktivna sestavina kurkumin pa je zaradi svojih močnih protivnetnih in protirakavih učinkov ena najbolj preučevanih fitokemikalij. Nekatere študije kažejo, da lahko kurkumin zavira rast tumorskih celic in zmanjšuje vnetne označevalce v telesu. Kurkumo raziskujejo tudi zaradi njenih koristi za zdravje črevesja in možganov, pomaga pa lahko tudi pri zniževanju skupnega holesterola in trigliceridov. Kurkumin lahko pomaga pri obvladovanju simptomov depresije.
3. Ingver
Ingver se lahko uživa kot sveža korenina ali pa se posuši in zmelje ter uporablja kot začimba.
Koristi za zdravje
Ingver vsebuje aktivno spojino gingerol, ki vsebuje fitonutriente, ki delujejo kot antioksidant ter imajo protivirusne, protiglivične, protibakterijske, protivnetne in analgetične lastnosti. Ingver lahko celo pomaga pri lajšanju slabosti in bruhanja, zlasti v zvezi s temi simptomi med nosečnostjo in kemoterapijo. Uživanje ingverja lahko pomaga tudi pri lajšanju bolečin, povezanih z revmatizmom.
4. Semena koromača
Semena koromača imajo vonj in okus po sladkem korenu ali janežu. Lahko jih zaužijemo cela ali pa jih uporabimo pri kuhanju.
Koristi za zdravje
Aktivna spojina anetol daje koromaču izrazit vonj in okus po janežu ter koristi za zdravje. Anetol ima protivnetne, protimikrobne in antioksidativne lastnosti ter pomaga pri prebavi. Samo 1 žlica semen koromača vsebuje 2 grama vlaknin in je odličen vir mangana (pomemben mineral za različne telesne funkcije, vključno s presnovo, absorpcijo kalcija, uravnavanjem krvnega sladkorja, delovanjem možganov in živcev). Semena koromača vsebujejo tudi kalcij, železo, magnezij in kalij.
5. Paprika
Papriko poznamo v treh različicah: sladki, pekoči in dimljeni (povezana je z vrsto rdeče paprike, ki se uporablja pred sušenjem in mletjem), vse pa so lahko pravi dodatek, ki vašo jed dvigne na višjo raven.
Koristi za zdravje
Paprika vsebuje aktivno spojino kapsaicin, ki je zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti znana po številnih koristih za zdravje. Ne pozabite, da bolj ko je paprika pekoča, več kapsaicina vsebuje. Paprika vsebuje tudi presenetljivo veliko vitaminov in mineralov, vključno z železom, vitaminom A, vitaminom E in vitaminom B6, ter številne fitokemikalije. Samo 1 žlica paprike zagotavlja skoraj 20 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu A.
6. Kajenski poper
Kajenski poper vam lahko pomaga krotiti apetit, pospešiti presnovo ter odganjati patogene, ki se prenašajo s hrano.
Koristi za zdravje
Kanček kajenskega popra ob večerji lahko spodbudi vaša prizadevanja za hujšanje, zlasti če niste vajeni pekočih stvari. Kajenski poper vsebuje kapsaicin, spojino, ki daje svežim čilijem - in začimbam, kot sta kajenski poper in paprika - pikantnost. Študije kažejo, da kapsaicin pospešuje telesno presnovo in pomaga porabiti nekoliko več kalorij. Prav tako lahko spodbuja možganske kemikalije, ki pomagajo pri obvladovanju lakote.