Kako nam probiotiki lahko pomagajo pri hujšanju: Z ustrezno prehrano in prehranskimi dopolnili poskrbite za zdravje svojega črevesja

Kako nam probiotiki lahko pomagajo pri hujšanju: Z ustrezno prehrano in prehranskimi dopolnili poskrbite za zdravje svojega črevesja (foto: Profimedia) Profimedia
7. 10. 2022

Kdo se še nikoli ni počutil napihnjenega po obilnem obroku? Nelagodje, nabrekel trebuh, in to več dolgih ur. Če je ponavljajoča se napihnjenost tudi del vašega vsakdanjika, je to lahko znak neravnovesja v črevesni flori, ki vodi do nepričakovanega povečanja telesne teže. Da bi premagali to nelagodje, lahko uporabimo naravno rešitev: probiotike.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Probiotična prehranska dopolnila, ki jih najdete v vseh trgovinah in v vedno več živilih, od jogurtov in sadnih sokov do kosmičev za zajtrk in prigrizkov, so bolj priljubljena kot kdaj koli prej. Študije kažejo, da lahko te bakterije pripomorejo k vaši odpornosti ter izboljšajo prebavo in prebavne težave, kot so bolečine v trebuhu in napihnjenost. Zdaj pa nove raziskave kažejo, da ti mogočni mikrobi lahko celo pomagajo izboljšati presnovo in spodbudijo hujšanje.

Probiotiki, ki so na voljo v obliki kapsul ali praška, lahko blažijo telesne težave, kot je napihnjenost, uporabljajo pa se tudi v kozmetiki za krepitev, uravnoteženje in obnovo kože. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da so probiotiki "živi mikroorganizmi, ki ob zaužitju zadostnih količin pozitivno vplivajo na zdravje in presegajo tradicionalne prehranske učinke". Tako pa lahko ugodno vplivajo na zaprtje in odpravljajo napihnjenost.

Kako delujejo probiotiki?

Probiotiki so oblika dobrih bakterij, živi mikroorganizmi, ki koristijo vašemu zdravju. V zdravem telesu je na milijarde dobrih bakterij, ki pomagajo prebavljati hrano. Toda v prebavnem traktu so lahko tudi slabe bakterije - ki jih še poslabšajo slaba prehrana, stres ali antibiotiki -, ki lahko povzročijo bolezni. Ko je slabih bakterij v črevesju več kot dobrih, je telo lahko bolj izpostavljeno okužbam in prebavnim motnjam. Probiotiki pomagajo vzpostaviti in vzdrževati ustrezno ravnovesje.

Bolj kot je vaše črevesje zadovoljno, bolje deluje vaše telo. Teoretično bi torej s hrano, ki pomaga vašemu mikrobiomu, lahko lažje shujšali. 

Kako je zdravje črevesja povezano s telesno težo?

Probiotiki so znani po tem, da lahko izboljšajo zdravje črevesja, ki ima dejansko veliko vlogo pri ostalih telesnih sistemih. Zdravje črevesja je pomemben dejavnik presnove in verjetnosti pridobivanja telesne teže, pravijo strokovnjaki. V črevesju se absorbirajo vsa telesna hranila, mikrohranila in minerali. Če je torej črevesje oslabljeno, bo telesu verjetno primanjkovalo ključnih hranil, ki so potrebna za optimalno presnovo.

Ali lahko probiotiki pomagajo pri hujšanju?

V človeškem telesu in na njem je veliko različnih mikroorganizmov, predvsem v obliki prijaznih bakterij. Strokovnjaki menijo, da imajo nekatere od teh bakterij lahko vlogo pri izgubi in pridobivanju telesne teže. V črevesju koristne bakterije pomagajo pri razgradnji in prebavi hrane. Pomagajo tudi ustvarjati hranila in vitamine, ki jih telo lahko uporabi. Probiotične bakterije se hranijo z vlakninami in jih spreminjajo v koristne spojine.

Nezdrav prebavni sistem lahko povzroči disbiozo, ki pomeni neravnovesje med črevesnimi mikrobi.

Kadar se razmnožuje preveč škodljivih mikroorganizmov, morda ni na voljo dovolj koristnih bakterij, ki bi te škodljive organizme držale pod nadzorom. To običajno pomeni tudi manjšo raznolikost bakterij v črevesju.

V kombinaciji z uravnoteženo prehrano in redno telesno dejavnostjo lahko probiotiki v nekaterih primerih resnično pomagajo pri hujšanju. In iz česa so pravzaprav sestavljeni? Gre za žive mikroorganizme, ki so povezani z bakterijskimi sevi človeške mikrobiote. Ti bodo zaradi boljše prebave hrane pospešili črevesni prehod, kar naj bi zmanjšalo predvsem napihnjenost in zaprtje. Bolje prebavljena hrana se nato lažje izloči!

Profimedia

Kako jemati probiotike? 

Čeprav lahko probiotike dobite s hrano, je najlažji način za vsakodnevno dodajanje probiotikov v prehrano verjetno probiotični dodatek.

Probiotike, ki se običajno ponujajo kot zdravilo, je mogoče zlahka najti v obliki kapsul. Najbolje je, da kapsulo pogoltnete na prazen želodec (vsaj pol ure pred obrokom ali tri ure po njem), čeprav vam želodčno zaščitna kapsula omogoča, da jo vzamete kadar koli. 

Na trgu je na desetine probiotičnih prehranskih dopolnil, pri čemer različna prehranska dopolnila vsebujejo različne seve. Strokovnjaki pa na tem mestu mestu trdijo, da se pred jemanjem dodatkov posvetujte z zdravnikom - čeprav probiotiki na splošno veljajo za varne, lahko na začetku povzročijo nekaj prebavnih motenj, kot sta napihnjenost in plini.

Ali lahko probiotike najdemo v hrani?

Predstavljamo živila, ki so bogata s probiotičnimi kulturami:
  • jogurt
  • kefir
  • kislo zelje
  • kimchi
  • jabolčni kis
  • tempeh
  • kombucha
Profimedia

Kjub temu pa so strokovnjaki jasni, noben čudežni dodatek ali tableta ne more nadomestiti zdrave, z rastlinami bogate prehrane in redne telesne vadbe.

Povečanje vnosa z vlakninami bogatih probiotičnih živil, kot so polnozrnata žita, sadje, oreščki, semena in zelenjava, je zanesljiv način, da se približate ciljem hujšanja in izboljšate svoje splošno zdravje. Poleg tega se je morda vredno pogovoriti s svojim zdravstvenim delavcem o dodajanju probiotičnega dodatka k svojim obrokom in preveriti, ali vam lahko pomaga pri doseganju vaših ciljev. Pred kakršno koli spremembo življenjskega sloga se posvetujte z zdravnikom.

Preberite še:

Ste se že lotili priprave ozimnice? Tu je trik za kisanje zelja (ki bo precej boljše od kupljenega!)

Priporočamo tudi:

Dobre prakse za hitro hujšanje po 40. letu: Privoščite si dober spanec ter se osredotočite na uživanje prehrane, ki uravnava hormonsko neravnovesje