Sadež, ki čarobno vpliva na žensko postavo in je ubijalec slabega holesterola: To so prednosti, zaradi katerih ga boste želeli umestiti v svoj jedilnik

Sadež, ki čarobno vpliva na žensko postavo in je ubijalec slabega holesterola: To so prednosti, zaradi katerih ga boste želeli umestiti v svoj jedilnik (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2023

Jabolko na dan morda odžene zdravnika stran od vas, a če želite shujšati in zmanjšati obseg pasu, boste morali poseči po drugem sadežu: avokadu. Nove študije namreč kažejo, da se je pri ženskah s prekomerno telesno težo, ki so dnevno jedle svež avokado, trebušna maščoba zmanjšala v primerjavi z njihovimi vrstnicami, ki avokada niso jedle dnevno. Sveti guacamole!

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Za razliko od podkožne maščobe visceralne maščobe ni mogoče prijeti s prsti. Gre za maščobno tkivo, ki se nahaja znotraj trebušne votline in obdaja vitalne organe. Prav zaradi te lege okoli jeter, ledvic, srca in trebušne slinavke jo imenujejo 'tiktakajoča tempirana bomba', vodi pa lahko do resnih zdravstvenih težav, kot so rak, možganska kap, sladkorna bolezen tipa 2, debelost, bolezni srca in ožilja ter visok holesterol. Na srečo obstajajo živila, ki jih lahko jeste za zajtrk in vam bodo pomagala znebiti se visceralne maščobe. To je avokado.

Ne predlagamo, da bi se prehranjevali samo z avokadom (čeprav se sliši slastno), vendar če si prizadevate za zmanjšanje maščob na trebuhu, lahko vključitev avokada v vaše obroke dobro vpliva na vaš pas. Avokado vsebuje tudi mononenasičene maščobe, ki pospešujejo izgorevanje maščob in pomagajo pri izgorevanju kalorij po jedi. Prehrana, bogata z nenasičenimi maščobami ("mononenasičene"), prav tako pomaga preprečevati kopičenje telesne maščobe okoli trebuha. Avokado je vsestransko uporaben in okusen, ne glede na to, ali ga namažete na toast, razrežete in dodate v solato ali sendvič ali zmečkate v guacamole. Ne le, da je odličnega okusa, ima tudi številne zdravju koristne lastnosti - kar je dobra prednost, saj je njegova kremasta tekstura naravnost dekadentna.

Avokado je temeljni element keto diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko maščob, saj je bogat s hranilnimi snovmi, kot so kalij, kalcij, magnezij in vitamini skupine B, poleg tega pa je tudi odličen vir zdravih maščob, ki jih keto način življenja postavlja v ospredje.

Študija, objavljena v Journal of Nutrition, je pokazala, da je dnevno uživanje avokada zmanjšalo trebušno maščobo pri ženskah v nekaj tednih. Ekipa znanstvenikov z Univerze v Illinoisu je zbrala 105 prostovoljcev, ki so bili razvrščeni kot predebeli ali debeli. Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini: ena je uživala dnevni obrok, ki je vseboval avokado, druga pa je prejemala le hrano, ki je po sestavinah in kalorični vrednosti spominjala na ta zeleni sadež.

Je avokado dober za hujšanje?

Se bojite jesti avokado zaradi vsebnosti lipidov in kalorij? Ne skrbite več!

Čeprav ena skodelica avokada (150 gramov) vsebuje približno 1004 kJ (240 Kcal) in 22 gramov maščob, lahko avokado dejansko pomaga pri spodbujanju zdrave telesne teže in celo spremeni način, kako ženske shranjujejo maščobe.

Poleg tega lahko zdrave maščobe in vlaknine, ki jih vsebuje avokado, pripomorejo k večji sitosti, s tem pa pomagajo pri hujšanju in uravnavanju telesne teže.

Koristi avokada se ne končajo le pri kurjenju trebušne maščobe. Avokado vsebuje veliko zdravih maščob in vlaknin, kar pomeni, da vam lahko pomaga, da se dlje časa počutite siti. Visoka vsebnost maščob in vlaknin upočasni izločanje hrane iz želodca, kar telesu daje občutek sitosti.

Avokado lahko vključite v vsakodnevno prehrano tako, da ga jeste celega, pretlačenega ali celo zamenjate olja za kuhanje, kot je ekstra deviško oljčno olje, z avokadovim oljem.

Profimedia

Top 6 prednosti avokada

Vključitev avokada v prehrano za uravnavanje telesne teže je odličen razlog za uživanje tega sadeža, ki se bori proti maščobam. Toda ali ste vedeli, da ima vključitev svežega avokada v vsakodnevno prehrano še več prednosti?

Bogat z vitaminom E, kalijem in zdravimi maščobami ... poglejmo si vse razloge, zakaj lahko jutranji avokadov toast spremeni vaše zdravje!

Avokado je poln hranilnih snovi

Pogosto uživanje avokada ne pomaga le pri izgubi maščobe, temveč zagotavlja tudi bistvena hranila, ki jih vaše telo potrebuje. Sveži avokado vsebuje vitamine C, E, K, B6, niacin, magnezij in kalij. Ti grčasti sadeži so tudi zdrav vir maščobnih kislin omega-3 in vlaknin, kar pripomore k boljšemu občutku sitosti med obroki. Uživanje teh zdravih maščob lahko pomaga ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi, saj upočasni razgradnjo ogljikovih hidratov.

Zdravje srca

Sveži avokado vsebuje veliko zdravih mononenasičenih maščob, ki pomagajo varovati zdravje srca in podpirajo že tako zdravo raven krvnega tlaka. Visoka vsebnost kalija, folatov in vlaknin prav tako koristi vašemu srcu in srčno-žilnemu sistemu. Poleg tega je svež avokado poln naravnih olj, kot sta oleinska in linolna kislina, ki pomagata ohranjati zdravo raven holesterola.

Profimedia
Zdravje oči

Avokado ima veliko koristi za zdravje oči: videno pomeni verjeti, ko govorimo o močnih koristih avokada za zdravje oči. Je bogat vir karotenoidov, ki dokazano prispevajo k ohranjanju zdravih oči v starosti.

Boljše reproduktivno zdravje

Med prednostmi avokada za zdravje žensk je njegova vloga pri spodbujanju reproduktivnega zdravja. Avokado vsebuje več spojin, ki ženskam pomagajo na poti do plodnosti, od spočetja do razvoja zdravega ploda. Avokado je tudi odličen vir vitamina E, ki je lahko koristen za izboljšanje maternične sluznice. To pa lahko poveča možnost zanositve.

Poleg tega ena skodelica tega sadeža vsebuje približno 22 mg holina, bistvenega hranila za razvoj možganov in nevrološkega sistema ploda.

Nenazadnje en avokado zagotavlja skoraj 30 % priporočenega vnosa folatov med nosečnostjo, kar lahko pomaga preprečiti spontani splav in nepravilnosti pri plodu.

Avokado lahko zmanjša apetit

Edinstvena mešanica vlaknin, dobrih maščob in antioksidantov v avokadu je močan sprožilec hormonov, ki preprečujejo prehranjevanje. Po podatkih študije v reviji Nutrition Journal zamenjava ene porcije običajnih rafiniranih ogljikovih hidratov s kremnim sadežem zmanjša lakoto za kar 40 odstotkov.

Profimedia
Avokado pomaga znižati raven slabega holesterola

Se spomnite, ko smo trdili, da obstajajo dobre in slabe maščobe? Maščobe so dobre ali slabe glede na to, kako vplivajo na raven holesterola v krvi. Še en način, kako avokado pomaga pri hujšanju, je zniževanje ravni slabega holesterola. Slab holesterol (LDL) je med drugim odgovoren za povečanje tveganja za vnetja, debelost in bolezni srca in ožilja. Avokado z zniževanjem serumskega holesterola LDL pomaga izboljšati zdravje srca in ožilja.

To je nekaj načinov, kako avokado pomaga pri zmanjševanju telesne teže. Opozoriti je treba, da je avokado visokokalorično živilo. Čeprav ima lastnosti za zmanjševanje telesne teže, se lahko zgodi, da boste, če ga boste jedli v velikih količinah, namesto da bi shujšali, pridobili na telesni teži. Poiskati morate ravnovesje, da z njim ne pretiravate niti ga ne pojeste premalo.

Preberite še:
Koliko skodelic kave v resnici potrebujemo za stimulacijo možganov? To pravi raziskava
Priporočamo tudi:
TO je lahko razlog, da se prenajedate in pridobivate na teži