Spodbudne novice za vse ljubitelje kave: To so nepričakovane koristi vašega najljubšega napitka, ki vam lahko celo pomagajo pri hujšanju

Spodbudne novice za vse ljubitelje kave: To so nepričakovane koristi vašega najljubšega napitka, ki vam lahko celo pomagajo pri hujšanju (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2023

Če želite stopiti maščobo, vam lahko pomaga vsakodnevna navada pitja kave. Kava je znana po antioksidantih, kognitivnih učinkih in podaljševanju življenjske dobe. Raziskave pa kažejo, da kava in kofein lahko koristita tudi pri hujšanju. Nekateri strokovnjaki menijo, da lahko kava pospeši presnovo, zmanjša lakoto in poveča raven energije.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Če ste eden tistih, ki delajo pozno v noč, so budni do jutra ali pa zjutraj samo težje vstanejo, potem smo prepričani, da je kava za vas popoln rešitelj. Ne glede na to, ali imate radi črno kavo, z mlekom ali s katero koli drugo mešanico, je v tem napitku nekaj neverjetno pomirjujočega, kar pomirja našo dušo. Toda ali ste vedeli, da lahko kava kljub svoji sposobnosti, da nas prebudi in nas naredi aktivne, pomaga tudi pri hujšanju?! Sliši se presenetljivo, kajne? Če pijete kavo brez kakršnih koli dodatkov, se učinek podvoji. Črna kava poleg kofeina in pomirjujočega okusa zagotavlja še veliko več. Po raziskavi, ki so jo opravili na Harvard School of Public Health, lahko s pitjem štirih skodelic kave dnevno zmanjšamo količino telesne maščobe za približno 4 %.

Znanstveno je dokazano, da se s skodelico kave pred obrokom lahko dobro nasitite in zaužijete manjšo količino hrane.

Kot rečeno, kava je lahko zvezdniški dodatek k trenutnim ukrepom, ki jih izvajate, da bi prišli v formo. Zato nadaljujte z branjem, da bi izvedeli več o najboljših načinih, kako vam lahko pitje kave pomaga pri hujšanju.

Kako lahko črna kava pomaga pri hujšanju

Kava vsebuje hranila, kot so niacin, kalij, magnezij in antioksidanti, ki lahko izboljšajo zdravje prebave, podpirajo delovanje mišic in vplivajo na boljše zdravje srca. Vsebuje tudi kofein, ki pospešuje presnovo, izboljšuje energijo in lahko spodbuja hujšanje. 

1. Kalorije v črni kavi

Črna kava je nizkokalorična pijača. Hujšanje je povezano s kaloričnim primanjkljajem, ko zaužijete manj kalorij, kot jih porabite. Priljubljen način za doseganje kaloričnega primanjkljaja je, da zaužijete manj kalorij, kot jih običajno zaužijete. 

Črna kava je idealna pijača za hujšanje, saj vsebuje manj kot 21 kJ (5 Kcal) na porcijo oz skodelico. Vendar je nizkokalorična le, če jo pijete črno. 

Ko želimo shujšati, je kofein naš zaveznik pri hujšanju, saj spodbuja izgorevanje maščobnih zalog in pospešuje presnovo. Kava je dejansko naravni zaviralec apetita, klorogenska kislina, ki je prisotna v njenih semenih, pa je pravi topilec maščob. Vendar bodite previdni, saj če kavo zmešate s sladkorjem ali mlekom, so pričakovani rezultati seveda manjši...

Profimedia
2. Črna kava olajša hujšanje

Kot smo že omenili, črna kava vsebuje tako imenovano klorogensko kislino, ki dokazano pomaga pri hujšanju. Prisotnost klorogenske kisline v črni kavi upočasni nastajanje glukoze v telesu po večerji ali kosilu. Poleg tega se zmanjša nastajanje novih maščobnih celic, zaradi česar je v telesu manj kalorij. Kava vsebuje klorogensko kislino, ki v kavi deluje kot antioksidant. Pomaga pri nadzoru visokega krvnega tlaka, pomaga pri hujšanju in ohranjanju ravni sladkorja v krvi v telesu.

Izguba maščobe in zmanjšanje telesne teže sta lahko v veliki meri odvisna tudi od tega, kako hiter ali počasen je vaš metabolizem. Čeprav obstaja več naravnih načinov za pospeševanje presnove, je kava eden od odličnih spodbujevalcev. Nedavne študije so pokazale, da kofein na splošno deluje na uravnavanje indeksa telesne mase in učinkovito pospešuje presnovo. Veliko je mogoče pripisati bogatim antioksidantom, ki jih vsebuje.

3. Črna kava lahko pomaga nadzorovati nenadno lakoto

Kofein, ki je sestavni del kave, ima različne učinke na naše telo. Je naravno poživilo, ki našim možganom in osrednjemu živčnemu sistemu pomaga, da ostanejo dejavni in osredotočeni. Pomaga tudi pri izboljšanju ravni energije.

4. Sposobnost izgorevanja maščob

Zelena kavna zrna pomagajo povečati sposobnost našega telesa za izgorevanje maščob. Kavna zrna povzročijo, da telo sprosti več encimov za izgorevanje maščob. Delujejo tudi kot naravno čistilo za jetra. Čistijo jetra ter iz njih odstranjuje slab holesterol in odvečne lipide, kar omogoča učinkovitejše delovanje naše presnove.

5. Odstranjuje odvečno vodo iz telesa

Zadrževanje vode (ali edem) je oteklina, ki nastane zaradi zadrževanja tekočine v telesu. Vaše telo ne more shranjevati kofeina, kar pomeni, da se do šest ur po pitju kave kofein izloča s povečanim izločanjem urina. To povečano izločanje tekočin iz telesa zaradi njegovega diuretičnega učinka pomaga blažiti zadrževanje vode. Zadrževanje tekočine lahko ovira vaš napredek pri hujšanju, saj se zaradi tega pogosto počutite napihnjeni, počasni in kot da ne morete nikamor.

Ta pristop pomaga pri hujšanju, ne da bi povzročil nevarne stranske učinke. Vendar pa je lahko ta izguba teže začasna.

Profimedia

Ne pozabite, da je vse odvisno od vrste kave, ki jo radi pijete.

Ne glede na to, ali so vaši zdravstveni cilji izguba telesne teže ali ne, bodite pozorni na dodatke, ki jih morda dodajate kavi in ki lahko v vašo prehrano vnesejo veliko nepotrebnih kalorij ter dodanega sladkorja in nasičenih maščob. Kavo uživajte v nekaj skodelicah ali manj na dan, da ne boste zaradi nje postali živčni, povečali tesnobe ali da ne bo vplivala na vaš nočni spanec. Prav tako ne pozabite, da kava ni voda in ne prispeva k ustrezni hidraciji, zato poskrbite, da boste pili dovolj vode.

Preberite še: 
Samosvoji, svobodni, brez pravil - to so Nikitin otroci. Poznate to vrsto vzgoje?
Priporočamo tudi:
Ne prespite pomladi: športna trenerka Tjaša ima nekaj nasvetov za aktivno pomlad!