Kombinacija medu in cimeta se uporablja v tradicionalni kitajski in ajurvedski medicini kot del zdravilnega programa.
Obe sestavini imata edinstvene zdravilne sposobnosti in se kot zdravilo uporabljata že več kot 5000 let. Cimet je ena najstarejših začimb, priljubljenost medu nikakor ne izgine, zato je ta kombinacija idealno domače zdravilo, ki se uporablja za izboljšanje zdravja.
Eterična olja cimeta in encimi medu proizvajajo vodikov peroksid in ti dve sestavini kvalificirajo za boj proti mikroorganizmom. Zavirajo razvoj bakterij in glivic ter ščitijo telo pred virusi. Oboje se ne uporablja le kot zdravilo v medicini, ampak sta tudi hranili, ki dajeta hrani specifično aromatično noto. Uporabljajo se tudi kot alternativa konzervansom za živila, saj zaradi svojih učinkovitih protimikrobnih lastnosti ščitijo hrano pred kvarjenjem.
Cimet je začimba, ki izvira z vzhoda. Največ ga gojijo na Kitajskem, v Indiji, Indoneziji in Šrilanki. V preteklosti je bil cimet v evropskih državah zelo redek, draga in ekskluzivna začimba, danes pa je na voljo povsod in po nizkih cenah. Pri nas se uporablja kot prah ali kot drevesno lubje. Obstajata cejlonski cimet in cassia cimet (kitajski cimet), ki izvirata iz Burme. Cejlonski cimet se prodaja v obliki palčk in ima bolj občutljivo in pikantno aromo. Cassia cimet ima nekoliko ostrejši okus tudi zmlet. Zanj je značilno, da peče po jeziku, zato ga lahko uporabljamo za eksotične jedi in omake. Cimet pospešuje izgorevanje maščob, izboljšuje vidni spomin, znižuje raven sladkorja v krvi in znižuje raven maščob kot borec proti holesterolu. Je bogat z minerali in vitamini. Je odličen vir mangana, železa, kalcija, cinka, vitamina C, riboflavina.
Naj omenimo, da je med v ajurvedski medicini bolj poznan pod imenom Yogavahi, kar pomeni rastlina, ki ima zdravilne lastnosti za celice in tkiva v telesu. Menijo, da med z drugo snovjo (npr. rastlino ali začimbo) tvori kombinacijo, v kateri se izboljša kakovost medu in tako prodre globlje v telo. Tako med kot cimet sta posamezno naravno zdravilo za številne bolezni, skupaj pa sta formula, ki veliko naredi za zdravje, celo za hujšanje.
Uravnotežena prehrana in telesna vadba sta odlična za hujšanje. Če pa ste se znašli na mrtvi točki in se želite znebiti še nekaj dodatnih kilogramov, poskusite s cimetom in medom. Uporaba cimeta in medu za hujšanje je priljubljena že od nekdaj. Antibiotične in protivnetne lastnosti teh sestavin pomagajo odplakniti toksine in zmanjšati nizke stopnje vnetja.
Kaj je tako čudovitega pri cimetu?
Aromatični cimet je star vsaj toliko, kot je zapisana zgodovina. Stari Egipčani so ga uporabljali za balzamiranje, v času rimskega imperija pa je bil več kot 15-krat dražji od srebra.
S cimetom so povezane številne zdravilne lastnosti. Raziskave kažejo, da ima protimikrobne in antiparazitske učinke.
Vsebuje tudi antioksidante, pomaga pri celjenju ran in lahko celo znižuje krvni tlak in holesterol.
Prednosti cimeta:
- Očisti telo ter odstrani bakterije, glivice in parazite v prebavnem traktu.
- Pomaga pri stabilizaciji ravni sladkorja v krvi.
- Preprečuje povečano skladiščenje maščob, ki je posledica visoke ravni sladkorja v krvi.
- Za 20-krat poveča presnovo glukoze.
- Pomaga pri izboljšanju delovanja inzulina in s tem pri hujšanju.
Kako med in cimet zmanjšujeta trebušno maščobo?
Med in cimet prinašata številne koristi za zdravje, zlasti za tiste, ki pazijo na svojo telesno težo. Med velja za eno od najbolj koristnih sestavin za hujšanje in zmanjšanje trebušne maščobe. Po študijah med pomaga pri zmanjševanju apetita. Poleg tega ima antioksidante in hranilne snovi, ki pomagajo pri hujšanju. Med z vodo je eno najstarejših sredstev za hujšanje, zato se lahko izkaže za učinkovitega tudi pri zmanjševanju trebušne maščobe.
Ko se združita med in cimet, nastane močna in učinkovita mešanica za zmanjšanje trebušne maščobe ter doseganje dobre kondicije in kondicije.
Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi morali poskusiti cimet in med za hujšanje:
- Kombinacija pomaga pri zniževanju ravni sladkorja in holesterola v krvi, kar preprečuje željo po hrani.
- Pomaga ohranjati prebavila brez bakterij in mikrobov, kar pripomore k boljši prebavi.
- Kombinacija velja tudi za odličen spodbujevalec odpornosti, ki pripomore k hitrejšemu kurjenju kalorij. Ta lastnost kurjenja kalorij je razlog, zakaj ljudje priporočajo cimet in med za hujšanje.
- Vsebujeta namreč veliko hranilnih snovi in vlaknin, ki so pomemben del prehrane. Vlaknine pomagajo hitreje očistiti prebavno pot in lahko preprečijo napihnjenost. Prav tako lahko prepreči kopičenje nezdravih maščob.
Za hujšanje popijte mešanico žličke medu in pol žličke cimeta v kuhanem vinu. Zaužijte ga vsako jutro na prazen želodec, pol ure pred zajtrkom.
Drugi zdravilni učinki:
Kombinacija medu in cimeta se uporablja proti artritisu. V obliki paste ga nanesemo na prizadeti del telesa in ga počasi vtremo ali masiramo. Tudi vsakodnevno pitje čaja z medom in cimetom pomaga pri lajšanju bolečin in okorelosti sklepov.
V obliki tople paste iz žlice medu, žličke cimeta in olivnega olja se uporablja v boju proti izpadanju las. Za učinkovitejši učinek je priporočljivo, da pasto nanesete pred kopanjem in jo držite 15 minut pred umivanjem.
Zmešajte žličko cimeta v prahu in pol žličke medu ter raztopite v kozarcu mlačne vode in popijte, da uničite bakterije v sečnem sistemu in preprečite okužbo. Med in cimet sta odlično ljudsko zdravilo proti boleznim ledvic, žolčnim kamnom in mehurju.
Pasta s cimetom in medom se bori tudi proti zobobolu. Nanese se na zob in lajša boleče simptome. Grgrajte med in cimet, zmešan v topli vodi, da bo vaš dah ves dan svež.
Zeleni čaj z medom in cimetom je dober za boj proti holesterolu. Kozarec mlačne vode z medom in malo cimeta krepi imunski sistem in razbremeni sinuse ob prehladu.
Za zmanjšanje kislosti in preprečevanje prebavnih motenj pred jedjo zaužijemo žlico medu, potreseno s cimetom.
Mešanica medu, cimetovega prahu in mlačne vode v nekaj minutah zmanjša bolečino pri pikih žuželk.
Pasta iz medu in cimetovega prahu se uporablja tudi v kozmetiki, saj čisti obraz in zdravi akne.
Redno uživanje čaja z medom in malo cimeta bo okrepilo imunski sistem, zaščitilo telo pred napadi virusov in bakterij ter podaljšalo vitalnost.
Preberite še:
Vemo, zakaj vaša umešana jajca niso tako dobra kot v hotelu
Priporočamo tudi:
4 popularna živila, ki bi jih morali črtati iz jedilnika, če želite shujšati
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?