Z razlogom ga imenujejo eliksir zdravja. Dodajte to okusno in živahno zelenjavo v svojo prehrano, da boste močnejši in bolj zdravi.
Hipokrat je svoje bolnike zdravil z zeljem, pomembno mesto pa je imela ta zelenjava tudi v tradicionalni ljudski medicini. Zelju pripisujejo številne zdravilne učinke in ne brez razloga. Med različnimi sortami velja rdeče zelje (imenovano tudi vijolično zelje) za najbolj bogato s hranilnimi snovmi. Zaradi prisotnosti flavonoida in antioksidanta, imenovanega antocianin, imajo rdeče-vijoličast odtenek. Rdeče zelje je tudi bogat vir prehranskih vlaknin ter vitaminov C in K. Uživanje te zelenjave lahko pomaga zmanjšati tveganje za kronične bolezni ter izboljša imunski in prebavni sistem. V tem članku podrobneje raziskujemo prednosti rdečega zelja, njegov profil hranilnih snovi in morebitne neželene učinke. Berite naprej.
Pa ste vedeli, da ima rdeče ali vijolično zelje veliko več vitaminov in mineralov kot belo?
Dišeče rdeče zelje ima v primerjavi z belim zelje nižjo vsebnost karotena, zato pa več vitamina C. Rdeče zelje vsebuje tudi večjo količino vitamina E. Zelje je bogato tudi s fosforjem in kalcijem. Ta sorta zelja dobi vijoličasto-rdečkasto barvo zaradi flavonoida antocianina in kislosti zemlje, v kateri raste. Tako kot večina pisane zelenjave je zelo hranljiv, vsebuje malo maščob in kalorij ter ima številne koristi za zdravje.
Najbolje ga je uživati surovega ali v obliki soka, ne glede na to, ali ga uporabljate kot zdravilo ali za razstrupljanje. Zelje namreč z dolgotrajnim kuhanjem izgubi veliko svojih dragocenih elementov in postane precej neprebavljivo.
Zdravstvene koristi rdečega zelja:
Tako kot druge križnice tudi rdeče zelje vsebuje različna hranila, ki jih vaše telo potrebuje. Raziskave tudi kažejo, da prehrana z veliko križnic, kot je rdeče zelje, lahko pomaga pri zaščiti pred nekaterimi vrstami raka.
Rdeče zelje lahko pomaga tudi pri hujšanju, saj ima malo kalorij, veliko vode in je dober vir prehranskih vlaknin in drugih hranil, kot so antioksidanti. Ti dejavniki pomagajo, da se počutite siti, ne da bi zaužili preveč kalorij, zato je rdeče zelje zdrav dodatek k vaši prehrani.
Bogat z antioksidanti
Antocianini dajejo vijolično obarvanemu sadju in zelenjavi, vključno z rdečim zeljem, čudovito barvo. Imajo zaščitne antioksidativne lastnosti, zato je veliko raziskav, ki ocenjujejo, kako te spojine koristijo našemu zdravju. Vse pogostejše so na primer povezave med uporabo antocianinov v prehrani za izboljšanje debelosti in z debelostjo povezanih bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2.
Kapusnice so še posebej bogate z antocianini in drugimi antioksidativnimi hranili, kot so vitamini C, E in karotenoidi.
Čisti kri
Je zelo bogat z minerali, kar prispeva k boljšemu delovanju presnove, predvsem pri čiščenju krvi. Prav zato velja za zelo pomembno živilo za razstrupljanje. Dobro vpliva na delovanje celotnega organizma. Zaradi teh lastnosti bi ga morali vključiti v prehrano vseh ljudi, zdravih in bolnih, tako mladih kot starih. Učinkovit je tudi pri artrozi, gastritisu, kolitisu, utrujenosti, težavah z aknami, dermatozah, ledvični in jetrni insuficienci ter zaprtju.
Izboljša prebavo
Znano je, da rdeče zelje odlično vpliva na prebavo, saj pomaga telesu pri nastajanju žolča. To pomeni, da preprečuje težave, kot so prebavne motnje ali zaprtje. Zeljni sok je zelo učinkovit tudi pri zdravljenju razjed, zlasti peptičnih.
Pomirja kašelj
Sirup iz rdečega zelja pomirja kašelj.
Vsebuje zelo malo kalorij
Rdeče zelje izpolnjuje dokazano merilo za pomoč pri hujšanju: vsebuje zelo malo kalorij. Če pojeste 1 skodelico narezanega rdečega zelja, lahko zaužijete le 92 kJ (22 Kcal). Potencialna slabost rdečega zelja je dodajanje kalorij v obliki solatnih prelivov. Ker rdeče zelje vsebuje 90 odstotkov vode, lahko pojeste velik obrok in ostanete na dieti, ne da bi imeli občutek, da ste prikrajšani za hrano.
Znižuje raven holesterola in čisti jetra
Druga prednost rdečega zelja je, da znižuje holesterol in sečno kislino, zahvaljujoč visoki vsebnosti žvepla, ki ga vsebuje. Ta količina je odgovorna za njegovo značilno aromo. Raven holesterola in sečne kisline se zmanjšata zaradi naslednjih dejavnikov:
Blagodejno vpliva na želodec
Trije do polovice polni kozarci svežega zeljnega soka na dan so najboljše zdravilo za želodčne rane, lahko pa ga pijemo tudi preventivno, saj blagodejno deluje na želodec.
Zdravi hripavost
Da ne bi izgubili glasu, mnogi pevci pred nastopom na odru popijejo skodelico neslane zeljne juhe, zmešane z rumenjakom.
Zmanjšuje znake staranja
Zeljni sok vsebuje veliko antioksidantov ter vitaminov A, C in E, ki pomagajo ohranjati kožo hidrirano, mehko, gladko in sijočo. Druga prednost uživanja rdečega zelja je, da spodbuja nastajanje kolagena, gradnikov, ki vežejo kožo in tkiva v telesu, ter ohranja zdravje vaših mišic in kože.
Primerno za diabetike
Uživanje rdeče različice te zelenjave vam bo pomagalo nadzorovati raven sladkorja v telesu zaradi naravnega insulina. Vsebuje tudi malo kalorij in ogljikovih hidratov, kar bo zmanjšalo vašo lakoto brez povečanja telesne teže. Rdeče zelje je dobro vključiti v obliki solate ali stisnjenih sokov, da se izognete lakoti.
Preberite še:
Imate težave s spancem? Pomagata vam lahko ta dva sadeža
Priporočamo tudi:
TEH navad, se v nosečnosti raje izogibajte
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?