TEH navad, se v nosečnosti raje izogibajte

nosečnost & čuječnost (foto: Profimedia) Profimedia
9. 2. 2023

Nosečnost je izjemna izkušnja, ki spremeni življenje bodoče matere, partnerja in ostalih družinskih članov. Med nosečnostjo pa je potrebno tudi spremeniti kakšno vsakodnevno rutino in marsikaj početi drugače kot sicer.

Čemu se je v nosečnosti dobro izogibati? 

Tukaj so navade, za katere je bolje, da se jim bodoča mati izogiba, da ne bi povzročile zapletov v nosečnosti.  

Uživanje alkohola

Uživanje alkohola je navedeno kot najpogostejši vzrok telesnih in duševnih okvar pri razvijajočem se plodu. Uživanje alkohola med nosečnostjo lahko povzroči motnje v razvoju možganov, poškodbe živčnega sistema in spontani splav, zato ga med nosečnostjo raje črtajte iz seznama.

Preveč sedenja ali stanja

Med nosečnostjo je predolgo ostajanje v istem položaju, sedeče ali stoječe, lahko problematično, saj povzroči vrsto težav, vključno z oteklimi gležnji in težavami z venami. Poskusite si pogosto vzeti kratke odmore, da se premaknete, če ste sedeli, ali dvignite noge, če ste dolgo stali. Prav tako se med nosečnostjo izogibajte nošenju petk. 

Kajenje

Tudi nikotin je tisti, ki se mu je v nosečnosti dobro izogniti. Cigareta je sestavljena iz nikotina in ogljikovega monoksida, kar lahko povzroči škodljive posledice, kot so prezgodnji porod, nizka porodna teža, težave z dihanjem, kot je astma in sindrom smrti dojenčka. 

Vnos kofeina

Za bodoče matere se priporoča naj aktivno preidejo na izdelke brez kofeina, saj visok vnos kofeina povzroči tveganje za spontani splav.

Izogibanje določeni prehrani

Zdrava prehrana, sestavljena iz hranilnih snovi, predvsem železa, folne kisline in kalcija, je izjemno pomembna za rast in razvoj nerojenega otroka. Izdelki, ki se v nosečnosti niso zaželjeni na jedilniku: izogibajte se surovemu in premalo kuhanemu mesu in ribam, vključno s sušijem in školjkami. Prav tako predelanim mesnim izdelkom, nepasteriziranemu mleku, siru, surovim jajcem in izdelkom, ki vsebujejo surova jajca, ter uživanju izdelkov na osnovi sladkorja.   

Vroče kopeli in savne

Če med nosečnostjo čutite bolečine, se morda zdi sprostitev v vroči kadi idealna. Toda povišana telesna temperatura v prvem trimesečju lahko povzroči nekatere prirojene napake na plodu, zato si to raje privoščite kasneje, po porodu.

Ne verjemite vsemu kar preberete

Na spletu, v knjigah in revijah lahko najdete različne vrste kontradiktornih informacij. Bodite razumni, zaupajte svojim instinktom in ne pozabite, da previdnost pri tem, da ne vzamete vsake informacije kot suho zlato, ni nikoli slaba ideja. 

Vir: healthline