To je zelišče, ki bi ga morali uporabljati pogosteje, da bi živeli dlje: Poskrbite za svoje zdravje in prebavo s to ključno sestavino mediteranske prehrane

To je zelišče, ki bi ga morali uporabljati pogosteje, da bi živeli dlje: Poskrbite za svoje zdravje in prebavo s to ključno sestavino mediteranske prehrane (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2023

Origano je zelišče iz družine met ali Lamiaceae. Ljudje ga že tisočletja uporabljajo za dodajanje okusa jedem in zdravljenje zdravstvenih težav in je ključen del mediteranske prehrane.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ne podcenjujte moči zelišč v svoji omari. Če jih dodamo jedem, zlasti za popestritev okusa, bi nekatere od njih imele za naše zdravje nepričakovane prednosti. To velja za origano, ki naj bi imel številne prednosti proti staranju in pomembno vlogo pri ohranjanju naših celic in dolgoživosti, kot si morda mislimo.

Origano je priljubljeno zelišče, ki ga običajno poznamo kot dodatek italijanskim jedem, kot sta pica in testenine. Gre za posušeno začimbo, ki se uporablja predvsem v grški in italijanski kuhinji in je v tesni povezavi s timijanom, baziliko, sivko in žajbljem. Je močnega okusa in jedem doda toplino ter rahlo sladkobo. Uživate ga lahko svežega, posušenega ali v obliki origanovega olja. Vendar pa je veliko več kot le zelišče, ki vaši hrani doda izrazit vonj. Ima številne koristi za zdravje, med drugim krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo in zdravje črevesja. Čeprav je njegova tipična uporaba majhna, je to zelišče bogato s številnimi hranilnimi snovmi. Na primer, samo ena čajna žlička posušenega origana vam lahko zagotovi približno 8 % dnevnih potreb po vitaminu K.

Origano: zelišče z veliko koristmi

Ta zeliščna aroma je odličen vir vitamina K, ki je nujen za pravilno delovanje telesa, pomaga uravnavati krvni sistem in sodeluje pri oblikovanju kostne mase. Je tudi močan antioksidant, ki se bori proti staranju celic in nekaterim boleznim, kot je rak. Origano vsebuje tudi veliko železa, ki je potrebno za prenos kisika ter za nastajanje rdečih krvničk in novih celic. A to še ni vse, saj je origano znan tudi po svojih antiseptičnih in prebavnih lastnostih. Nekateri zdravniki priporočajo, da ga dodate v svoje zeliščne čaje. 

Najbolje je, da ga uživamo svežega, saj je vsebnost antioksidantov v njem večja kot v posušenem, ali v obliki enako koncentriranega olja.

Zdravstvene koristi origana

Origano ima številne z raziskavami utemeljene koristi, od izboljšanja prebave do boja proti okužbam:

Profimedia

Hujšanje

Origano vsebuje močno spojino, karvakrol, ki pospešuje presnovo in pomaga pri hujšanju. V študiji so ugotovili, da lahko karvakrol pripomore k spremembi sinteze maščob v telesu.

Antioksidativne lastnosti in odpornost

Raziskave so pokazale, da je origano zelo bogat z antioksidanti. Te pomembne sestavine pomagajo v boju proti poškodbam, ki jih v telesu povzročajo prosti radikali. Kopičenje prostih radikalov pa lahko sproži oksidativni stres, ki vodi do različnih bolezni in motenj. Med njimi so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, kronična vnetja, artritis in rak.

Druga študija kaže, da antioksidanti uničujejo proste radikale. Poleg tega varujejo strukturno celovitost celic in tkiv ter krepijo človeški imunski sistem.

Antibakterijske lastnosti

Bakterije lahko povzročijo nalezljive bolezni in prizadenejo katerikoli del telesa. Za zdravljenje takšnih bakterijskih okužb se skozi zgodovino uporabljajo zeliščna zdravila. Origano je eno od takih zelišč, ki ima močne antibakterijske lastnosti in se lahko uporablja za zdravljenje bakterijskih okužb.

Origano je sestavljen iz spojin, kot sta karvakrol in timol, ki imata antibakterijske lastnosti. V primerjalni študiji med eteričnimi olji žajblja, timijana in origana je bilo origano najbolj koristno eterično olje pri spopadanju z bakterijami.

Profimedia

Protivnetne lastnosti

Vnetje je imunski odziv, s katerim se telo bori proti okužbam, poškodbam in toksinom, da bi se pozdravilo. Origano je bogat z antioksidanti in vsebuje karvakrol, spojino s protivnetnimi lastnostmi.

Protivirusne lastnosti

Poleg boja proti bakterijam lahko origano in njegove sestavine ščitijo tudi pred virusi.

Študija je pokazala, da imata dve spojini v origanu protivirusne lastnosti. Pomagata lajšati izcedek iz nosu in boleče grlo ter se borita proti prehladu in kašlju. Ti dve spojini tudi dokazano ovirata 90 % virusa herpesa simpleksa v samo eni uri.

Izboljša prebavo

Origano vsebuje veliko vlaknin. Ugotovljeno je, da so vlaknine bistvena sestavina, ki pomaga izboljšati naš prebavni sistem. Njene prednosti so v tem, da blatu dodajajo prostornost in spodbujajo peristaltično gibanje, kar omogoča učinkovito premikanje hrane skozi prebavni trakt in njeno izločanje.

Olje origana lahko med drugim uporabljate za zdravljenje prebavnih težav, kot so napihnjenost, sindrom razdražljivega črevesja in trebušni krči.

Lahko pomaga pri upravljanju sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimunska vnetna bolezen, ki se razvije zaradi uničenja β-celice trebušne slinavke, kar povzroči hiperglikemijo.

Glede na študijo lahko izvleček origana ščiti pred razvojem hiperglikemije. Deluje tako, da zmanjša pro-vnetni odziv makrofagov. Poleg tega vlaknine v origanu upočasnijo prebavo. Zagotavlja, da se sladkor ne presnovi hitro in ne povzroči dviga ravni sladkorja v krvi.

Profimedia

Izboljša zdravje črevesja

Fizično stanje in fiziološko delovanje različnih delov prebavnega trakta je zdravje črevesja. Nesanitarni pogoji, kot sta onesnažena hrana in voda, lahko povzročijo vdor parazitov v črevesje, kar ima za posledico različne bolezni.

Študija na ljudeh, okuženih s tremi paraziti, ki povzročajo prebavne težave, je pokazala, da so v večini primerov zaradi dodajanja origanovega olja paraziti popolnoma izginili, pri preostalih pa so se simptomi izboljšali.

Preberite še:

Igralna terapija lahko pomaga pri izražanju tistega, kar ne moremo povedati z besedami (primerno tudi za soočanje z učnimi težavami, s travmami, anksioznostjo in depresijo)

Priporočamo tudi:

Recept za enostavno sladico brez peke: Cheesecake z limono